آیا باید مردم را از سفره اندیشه و تفکر دور کرد؟

شرق در شماره امروز یادداشتی درباره نگرانی برخی از نمایشگاه کتاب به چاپ رسانده و در کنار گزارشی از نشست «ابن‌سیناپژوهی در غرب»، نظر معاون اول قوه قضائیه درباره قانون امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر را منتشر ساخته است

آیا باید مردم را از سفره اندیشه و تفکر دور کرد؟
روزنامه شرق در صفحه 20 یادداشت «محمدتقی فاضل‌میبدی» درباره نمایشگاه کتاب را به چاپ رسانده و زیر عنوان «اسلام دین تبادل ‌افکار است و نمایشگاه فرصت آن» از قول خطیب نماز جمعه تهران آورده است: «در نمایشگاه کتاب از کشورهای مختلف کتاب به نمایش گذاشته می‌شود و برخی می‌خواهند فرهنگشان را این‌گونه تزریق کنند. اگر خدایی‌نکرده در بین این کتاب‌ها یک کتاب گمراه‌کننده باشد و یک جوان آن را بخرد و به خانه ببرد و به واسطه آن، خواهر، برادرش یا پدر و مادرش را نیز گمراه کند، شما (مسئولان) تا قیامت گرفتار عذاب الهی خواهید بود؛ بنابراین این شوخی نیست بلکه باید دید چقدر قدرت کنترل از طرف مسئولان ذی‌ربط وجود دارد. ما که نمی‌خواهیم با این نمایشگاه پز بدهیم. اصلا نمایشگاه کتاب این‌چنینی را نمی‌خواهیم. چرا باید درهای کشور بر روی کتاب‌هایی باز شود که این کتاب‌ها می‌تواند جامعه ما را از مسیر حق منحرف کند. من توصیه می‌کنم این کتاب‌هایی که به کشور وارد می‌شود را مورد بررسی قرار داده و بعد به نمایش بگذارند»
 
 
فاضل‌میبدی در این یادداشت پرسیده که «آیا منظور از این سخنان این است که نمایشگاه کتاب بد است یا منظور این است که به خاطر بعضی کتب غربی که در این نمایشگاه عرضه می‌شود، این نمایشگاه بد است؟»
 
او درباره احتمال قسمت اول، نمایشگاه کتاب را یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران توصیف کرده و درباره احتمال قسمت دوم می‌نویسد: «مگر نه اینکه اسلام دین تبادل ‌افکار است؟ مگر نه آنکه قرآن کریم بر بندگانی که همه قول‌ها را می‌شنوند و بعد آن را که از همه بهتر است برمی‌گزینند، بشارت داده است….»
 

او با طرح این سوال که «چرا نباید بگذاریم متفکران مختلف، افکارشان را به ما عرضه کنند و انسان‌ها براساس فطرتشان به نقد این اندیشه‌ها بپردازند.»، راه جلوگیری از انحراف و نفوذ را تعطیل‌کردن نمایشگاه کتاب و بستن درها ندانسته و آورده است: «نمایشگاه کتاب یعنی پهن‌کردن سفره اندیشه و تفکر به روی همه مردم و نباید این سفره را برچید بلکه باید آن را بیشتر و بیشتر گستراند.»
 

 
آیا برخی از ما نژادپرست نیستیم؟
شرق در صفحه 1 یادداشت صادق زیباکلام، استاد دانشگاه تهران با عنوان «مرگ ستایش و موضوع نژادپرستی» را منتشر ساخته و از «تمجید، تجلیل، حماسه‌سرایی و بالابردن بی‌دلیل خود» و «تحقیر، کوچک‌شمردن و حتی نشان‌دادن نفرت نسبت به دیگران» به عنوان  دو وجه مشترک نژادپرستی در جوامع و کشورها یاد کرده است.
 

او در کنار اشاره به انواع مختلف نژادپرستی از جمله «سفیدپوستان آمریکا و سیاه‌پوستان یا سرخ‌پوستان» و «سفیدپوستان اروپایی‌تبار‌ و سیاه‌پوستان آفریقایی» نوشته است: «تعریف‌وتمجید‌هایی که از ایرانی می‌شود عملا این نتیجه را به دست می‌دهد که ما ایرانیان برتر از دیگران هستیم…. روی دیگر سکه نژادپرستی ما ایرانیان، تحقیر نژادها و اقوام دیگر است؛ از جوک‌هایی که برای اقوام ساکن در ایران می‌سازیم تا تعابیری که در مورد افغان‌ها و اعراب به کار می‌بریم….»
 
 

بخشودگی در قبال انجام خطای غیرعامدانه حق انسان‌ است
این روزنامه در صفحه 3 سخنان حجت‌الاسلام سیدحسن خمینی در دیدار دانش‌آموزان شرکت‌کننده در اولین کنگره سازمان دانش‌آموزی را زیر عنوان «تمرین مردم‌سالاری از واجبات است» را منتشر ساخته و به‌رسمیت شناخته‌نشدن برخی حقوق در جامعه را معلول عدم آگاهی و فراگیری آموزش‌های لازم مربوط به آن دانسته است.
 

او که معتقد است میزان خطای مردم از یک گروه محدود، کمتر است، گفته است: «این لطف بزرگ خداوند است که بتوانیم از سخن دیگران قانع نشویم و از او دلیل بخواهیم. ما باید یاد بگیریم در جمع با یکدیگر زندگی کنیم و بدانیم اگر کسی حرف حقی می‌زند دیگران را نیز باید قانع کند و طرف مقابل از او دلیل بخواهد و در کنار آن بیاموزیم که به نظر جمع تن دهیم.»

شرق همچنین از قول او، انسان‌ها را دارای حق خطاکردن  ندانسته اما بر حق بخشوده شدن آنها در قبال خطاهای غیرعامدانه تاکید کرده است.
 

 
مرگ ورزشکار و هنرمند از مشروب‌خواری زیبنده ما نیست
روزنامه شرق در صفحه 18 از تذکر دادستان تهران به وزارت ورزش در مورد جرم مشروب‌خواری برخی ورزشکاران خبر داده و از قول جعفری دولت‌آبادی، دادستان عمومی و انقلاب تهران نوشته است: «وقتی ورزشکار و هنرمندی دچار مشروب‌خواری باشد و حتی مرگش ناشی از این موضوع اتفاق بیفتد، این برای ما مناسب و زیبنده نیست.»
 

او با یادآوری تذکر پیشین خود خطاب به ورزشکاران و هنرمندان در رابطه با اخلاق حرفه‌ای و منش پهلوانی، در مورد جرم مشروب‌خواری برخی ورزشکاران به وزارت ورزش تذکر داده و همچنین بر لزوم کار بیشتری در زمینه مبارزه با مشروب‌خواری و رانندگی در حال مستی تاکید نموده است.
 
 

استاد دانشگاه ایتالیا: کتاب شفا تأثیر زیادی در فرهنگ عبری داشته است
شرق در صفحه 19 به روایت نشست «ابن‌سیناپژوهی در غرب» در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام پرداخته و ضمن اشاره به سخن آغازین علی‌اکبر ولایتی، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک در مورد قصد این مرکز در دعوت از شخصیت‌های بارز اسلامی و پژوهشگران این حوزه برای نشست‌های علمی، به انعکاس سخنان «آموس برتولوچی»، استاد دانشگاه پیزای ایتالیا پرداخته است.
 
او با یادآوری علاقه‌ زیاد دانته به ‌عنوان شاعر و فیلسوفی ایتالیایی به ابن‌سینا، از تاثیرات زیاد او به ‌عنوان یک فرد غیرمسیحی بر فلسفه غرب و یونان‌ یاد کرده و گفته است: «دانته معتقد است ابوعلی‌سینا به ‌عنوان یک فرد مسلمان توانسته نظریات ارسطو را بسط و گسترش دهد».
 

برتولوچی که معتقد است متافیزیک گسترش داده شده ابن‌سینا درباره نظریه ارسطو، نسخه‌ای انقلابی است، می‌گوید: «کتاب شفا مهم‌ترین کار فلسفی ابن‌سینا محسوب می‌شود. این موضوع درباره پیروان او نیز صدق می‌کند. این کتاب متعلق به زمانی است که او به بلوغ کامل رسیده بود و از سخت‌ترین کارهای ابن‌سینا محسوب می‌شود حتی خود او نیز این کار را مرکز تولیدات فلسفه خود قرار می‌دهد»
 
این استاد دانشگاه ایتالیا همچنین به این فرازها اشاره نموده است:
– ترجمه‌ کتاب شفا تأثیر زیادی در فرهنگ عبری داشته است.
– بسیاری از فلاسفه، ابوعلی‌سینا را به نوعی ارسطوی جدید می‌نامند؛ زیرا کارهای او را بسط و گسترش داده است.
– الهیات نه فقط در اسلام بلکه در خارج از این دین نیز مورد پذیرش است.
– دانته در عصری زندگی می‌کرد که مسیحیت و اسلام از منظر سیاسی و مذهبی مقابل یکدیگر قرار داشتند؛ اما ابن‌سینا توانست میان این دو گفتگویی ایجاد کند که فراتر از مرزهای سیاسی و جغرافیایی بود.
 

 
محسنی اژه ای: ریاست‌جمهوری در ابلاغ قانون امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر تعلل کرد
این روزنامه در صفحه 19 به گزارش نودوپنجمین نشست خبری سخنگوی قوه قضائیه پرداخته و از قول وی در خصوص شکایت خانواده‌های کشته شدگان منا آورده است: «از بیش از ۴۴٠ نفر که در منا مظلومانه به شهادت رسیده بودند، ١٨۵نفر از خانواده‌های آنها از مقامات عربستانی به دلیل قصور شکایت کرده و ١١ نفر از مصدومان نیز در این رابطه شکایت داشتند. بقیه خانواده شهدا و مصدومان نیز شکایتی در این زمینه نداشتند.»

محسنی اژه‌ای در بخش دیگری از این نشست، با اشاره به اقدامات پیشگیرانه یا برخورد با مسائل خلاف عفت عمومی توسط ناجا، از آنچه تعلل ریاست‌جمهوری در ابلاغ قانون امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر نامیده، انتقاد کرده و گفته است: «این قانون تکالیفی را برای دولت و تکالیف خاصی برای قوه مجریه و قوه قضائیه صادر کرده است؛ در اینجا دولت و قوه قضائیه و مردم وظیفه دارند که مطابق ماده ۴ امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر قلبی، زبانی، نوشتاری و عملی است که قسمت قلبی، زبانی و نوشتاری آن برعهده دولت و آحاد جامعه است. اما مرتبه عملی آن برعهده دولت است و سؤال اینجاست که دولت در قبال این قانون چه‌کاری انجام داده یا اینکه قوه قضائیه چه کاری انجام داده است».

معاون اول قوه قضائیه با پرداختن به قتل ستایش، دختر شش ساله افغان، از دنبال شدن خارج از ضابطه پرونده او خبر داده و گفته است: «پرونده پسری که مرتکب این قتل شده و  بالغ و دارای و ١۶‌سال‌و چند ماه است، به دادگاه خواهد رفت ولی از الان اعلام می‌کنم که مدعیانی که امروز می‌گویند چرا این پسر را مجازات نمی‌کنید، فردا با مجازات آن، فریاد حقوق بشر سر می‌دهند».

به عملکرد فرهنگی برخی مسئولان باید دست مریزاد گفت/برخی واکنش ها در قبال آسیب های اجتماعی، چهره رحمانی اسلام را مخدوش می کند
روزنامه شرق در صفحه 20 یادداشت «امیرحسین علم‌الهدی» درباره طرح «پلیس نامحسوس امنیت اخلاقی» را زیر  عنوان «برخورد هوشمندانه با آسیب‌ها» منتشر ساخته و با مهم خواندن واکنش‌ها به آسیب‌های اجتماعی و احتمال اثر سوء آن بر چهره اسلام رحمانی به عنوان جوهره انقلاب اسلامی، نوشته است: «طرح هفت‌‌هزار نیروی پلیس غیرمحسوس قطعا اثراتی بر پیکره آموزه‌های دینی خواهد داشت و متولیان این طرح…. فاقد دانش لازم چگونگی مواجهه با آسیب‌های اجتماعی از قبیل بدحجابی و… هستند.»
 
او معتقد است اگر قائل به گسترده بودن بدحجابی زنان و دختران و مزاحمت‌های برای نوامیس مردم هستیم، باید به به مدیران و مسئولان که فقط در لفظ و نه کارآمدی، دغدغه حفظ کرامت انسانی را دارند، دست‌مریزاد گفت.
 

 

دیگر عناوین برگزیده «شرق» امروز:
 
موقعش برسد، توفان می‌کنیم
سردار نقدی خطاب به اوباما در صحرای طبس: احمق! تو همان کارتر احمق ١٣۵٨ هستی که یک ذره از آن حماقتت بیرون نیامده‌ای…. اینجا همین است که می‌بینیم، خدا چطور شما را گیج کرده است و نمی‌فهمید چه کار دارید می‌کنید./ چند تا روزنامه توسط غارتگران بیت‌المال راه انداخته‌اید که برای شما تیتر بزنند، فکر کرده‌اید می‌توانید ایران را با این چند نفر به تمسخر بگیرید!/ وقتی موقعش برسد این ملت چنان توفانی علیه ظالمان و سلطه‌گران به پا خواهد کرد که تا آزادی قدس و فروپاشی رژیم جنایتکار ‌آمریکا فرو نخواهد نشست.
 
ترامپ نامطلوب
ناصر هادیان، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه تهران، در گفتگو با شرق: بسیاری از جمهوری‌خواهان هم به هیلاری کلینتون رأی می‌دهند. نه به این خاطر که هیلاری شخصیت مطلوبی است -که اتفاقا مخالفان بسیاری دارد- به این دلیل که ترامپ به خاطر مواضعی که علیه آمریکای‌لاتینی‌ها، زنان و مسلمانان مقیم آمریکا گرفته و حرف‌هایی که علیه مکزیک و کانادا زده است و… به‌عنوان شخصیت بسیار نامطلوبی شناخته می‌شود. از همین رو برای آنکه او رأی نیاورد، بسیاری از جمهوری‌خواهان هم به کلینتون رأی خواهند داد.
 
 

شرق در شماره امروز یادداشتی درباره نگرانی برخی از نمایشگاه کتاب به چاپ رسانده و در کنار گزارشی از نشست «ابن‌سیناپژوهی در غرب»، نظر معاون اول قوه قضائیه درباره قانون امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر را منتشر ساخته استمرور مطبوعات/ ‌دو‌شنبه‌ 6 اردیبهشت / روزنامه شرق

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.