قطب الدین صادقی: تئاتر دینی ما زبان سمبلیک و نمادین ندارد
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه «رسالت» را مرور کرده است: «اسلام در ۵۰ سال آینده قدرت برتر و دارنده دست برتر در مناسبات جهانی خواهد بود»، «تروریسم تکفیری به منظور تضعیف و تجزیه کشورهای اسلامی ایجاد شده است»، «تئاتر دینی ما زبان سمبلیک و نمادین ندارد»، «شلاق زدن زن به خاطر نشستن در کنار قبر پیامبر (ص)»، «سیاستهای سطحی و ناکارآمد و آمیخته به فرهنگ غربی، استراتژی دوره هفتم و هشتم ریاست جمهوری بود/ افزایش جمعیت، دورکاری، تسهیل و وساطت در امر ازدواج و اسلامی کردن دانشگاهها از مطالبات مهم زنان است»، « روزنامه رسالت: با توجه به شرایط دینی و ملی کشور، خریدوفروش و نگهداری سگ حقوق شهروندی را به خطر انداخته است/سگ{خانگی}داشتن در ایران ممکن است زندگی سگها را به مخاطره بیندازد/از هم اکنون و تا با یک بحران مواجه نشدهایم با معضل سگ برخورد شود»
رسالت در صفحه فرهنگی، به گزارش برگزاری نشست تخصصی وضعیت سنجی علوم قرآن و راهبردهای تحول در آن پرداخته و ذیل عنوان « اسلام قدرت برتر در مناسبات جهانی ۵۰ سال آینده» از قول ابوالفضل خوشمنش، عضو هیئت علمی دانشگاه الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران آورده است:
– رشته قرآن و حدیث به سن بلوغ رسیده است، اما از نظر ماهیت و هویت و شایستگی و بایستگی فاصله زیادی دارد با آنچه که میتوان بلوغ این رشته نامید.
– وضعیت این رشته در کشور در حد تبلیغی و ترویجی باقی مانده است و تا رسیدن به یک رشته تخصصی آکادمیک فکری، محتوایی و هویتدار فاصلهای نه اندک دارد.
– این رشته که باید طلیعهدار مطالعات حداقل علوم اسلامی و انسانی باشد در کجای قافله دانش و پژوهش و گفتمان معرفتی قرار گرفته است؟
– چه بخواهیم چه نخواهیم اسلام ۵۰ سال آینده قدرت برتر و دارنده دست برتر در مناسبات جهانی خواهد بود و اینکه این رشته در طول این ۵۰ سال چه خواهد کرد و به کجا خواهد رسید، روشن نیست.
– ۳۰ سال است که ندایی از اسلام در گوشهای از آسیا برخاسته است که باید ببینیم برای برافراشتن این ندا تا چه حد تلاش کردهایم.
تروریسم تکفیری به منظور تضعیف و تجزیه کشورهای اسلامی ایجاد شده است
روزنامه رسالت به بازتاب سخنرانی آیت الله محسن اراکی، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در کنفرانس بین المللی «اسلام علیه افراط گرایی دینی و تروریسم» در پایتخت تاجیکستان پرداخته و آورده است:
– جریان تروریسم تکفیری برای تضعیف و تجزیه کشورهای اسلامی شکل گرفته است.
– یکی از خطرناکترین جریانهایی که امروزه امنیت و صلح جهانی را تهدید می کند جریان تروریسم تکفیری است که با توجه به
زمینه های فکری آن در بعضی از کشورهای اسلامی به منظور تضعیف و تجزیه کشورهای اسلامی با حمایتهای مادی و معنوی برخی ابرقدرتها و استکبار جهانی به وجود آمده است.
تئاتر دینی ما زبان سمبلیک و نمادین ندارد
رسالت در صفحه ۱۲ به سخنان قطب الدین صادقی در نشست تبارشناسی تئاتر دینی کشور در بجنورد با عنوان «تفاوت تئاتر دینی با تئاتر غربی» پرداخته از قول او نوشته است:
– تئاتر دینی ما زبان سمبلیک و نمادین ندارد و تا وقتی به این زبان سمبلیک نرسیم، تئاتر آیینی نخواهیم داشت.
– وقتی می خواهیم درباره یک پدیده صحبت کنیم ابتدا باید درباره خاستگاهش حرف بزنیم. انسان ۸۰ هزار سال پیش از زبان می دانست که چیزی غیر از زندگی هست که نمی توان آن را بیان کرد.
– برای خاستگاه نمایش آیینی در فرهنگ ایرانی، یک الگوی فکری داریم که با الگوی فکری غرب فرق دارد. یک الگوی فکری، جدل اهورا و اهریمن است.
– تعزیه تکرار همیشگی الگوهای فکری ما است که در حماسه، درام و سیاست نیز تکرار شده است.
شلاق زدن زن به خاطر نشستن در کنار قبر پیامبر (ص)
رسالت در ستون تحلیل رویدادها، خبری با عنوان «شلاق زدن زن به خاطر نشستن در کنار قبر پیامبر (ص)» منتشر ساخته و به نقل از پایگاه مراه الجزیره نوشته است: « نوره ابراهیم الحنفوش» زن ۴۳ ساله و از شیعیان الاحساء است که ۷ فرزند دارد ودر حج سال ۲۰۱۴ به دلیل قرائت دعای توسل در مسجد النبی و نشستن در کنار قبر پیامبر بازداشت شده بود. تعدادی از زنان عضو پلیس دینی در هنگام بازداشت زن شیعه ، وی را به شکل اهانت آمیزی نزد یکی از مسئولین هیئت امر به معروف و نهی از منکر برده و از شوهرش خواستند تا برگه ای دال بر این که همسرش با خواندن دعای توسل صحابه را نفرین کرده ، امضا نماید. دادگاه در سوم نوامبر سال ۲۰۱۴ زن متهم را به ۳ ماه زندان و ۱۲۰ ضربه شلاق محکوم کرد، اما بعد از اتمام این مدت و آزادی بار دیگر در یازدهم ماه ژوئن سال جاری بازداشت گردید و تا این لحظه در زندان به سر می برد، با وجود تمام نامه هایی که همسرش آن ها را برای حاکم الشرقیه فرستاد، اما قدمی برای آزادی وی برداشته نشد.
سیاستهای سطحی و ناکارآمد و آمیخته به فرهنگ غربی، استراتژی دوره هفتم و هشتم ریاست جمهوری بود/ افزایش جمعیت، دورکاری، تسهیل و وساطت در امر ازدواج و اسلامی کردن دانشگاهها از مطالبات مهم زنان است
رسالت در صفحه فرهنگی، به انعکاس گفتگوی خبرگزاری فارس با زهرا عباسی، رئیس بنیاد فرهنگی اجتماعی زنان پرداخته و به این نکات اشاره کرده است:
– سیاستهای سطحی و ناکارآمد و آمیخته به فرهنگ غربی که استراتژی دوره هفتم و هشتم ریاست جمهوری بود نه تنها مشکلی از زنان را حل نکرد بلکه موجب بیبندوباری، الگوگیری از غرب، تزلزل خانواده و تنزل شخصیت و هویت واقعی زنان شد و بازگشت به آن سیاستها، خشونت و ظلم از نوع غربی را به زنان تحمیل می کند.
– زنان جامعه اسلامی اجازه نمیدهند تجربه تلخ گذشته با شعارهایی از قبیل بالا بردن نرخ مشارکت سیاسی و حضور بانوان در ورزشگاهها ظلم مضاعفی به آنها تحمیل گردد.
– اجرای مصوباتی چون قانون تسهیل و وساطت در امر ازدواج، قانون لایحه حمایت از خانواده، دورکاری، اشتغال خانگی برای زنان سرپرست خانوار، اسلامی کردن دانشگاهها، سند تحول آموزش و پرورش، افزایش جمعیت، تحکیم بنیان خانواده، نقشه مهندسی فرهنگی (سبک زندگی اسلامی)، همه مبتنی بر راهبردهای حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری است.
روزنامه رسالت: با توجه به شرایط دینی و ملی کشور، خریدوفروش و نگهداری سگ حقوق شهروندی را به خطر انداخته است/سگ(خانگی) داشتن در ایران ممکن است زندگی سگها را به مخاطره بیندازد/از هم اکنون و تا با یک بحران مواجه نشدهایم با معضل سگ برخورد شود
رسالت در صفحه ۲، یادداشتی با عنوان «کاش بعضیها درست غربی بودند!» منتشر ساخته و با شرح قوانین و شیوه های نگهداری از سگ در در غرب، زبان به انتقاد ایرانیانی گشوده که با نگهداری سگ، این حیوان را همدم و همراه خود میدانند.
در این یادداشت می خوانیم:
«یکی از معضلات فرهنگی جامعه ما -که بخشی از مردم و حتی نخبگان دچار آن هستند- این است که تمایل و گرایش شدیدی به مغرب زمین و فرهنگ آنجا دارند و مع الاسف در مواجهه با فرهنگ غرب با یک اشکال اساسی روبهرو هستند و آن اینکه برخی موارد ظاهری غرب را میگیرند و بدان عمل میکنند اما به سایر وجوه و ابعاد آن توجهی ندارند.
بهعنوان نمونه نخبگان و روشنفکران دم از آزادی بیان در مطبوعات و سخنرانیها میزنند چراکه این عناوین را در غرب شنیده و خواندهاند و لذا قصد دارند این کلمات زیبا را در کشور ما نیز اجرایی کنند اما توجه ندارند که در غرب نیز حتی آزادی بیان اجازه توهین به مقدسات آنها و رد شدن از منافع ملی را نمیدهد. یعنی هنگامیکه آزادی بیان غربی را به کشور میآورند همراه با توهین و اهانت به مقدسات و رد شدن از خطوط قرمز میشود چیزی که حتی در غرب هم دیده نمیشود!!
یک نمونه مردمی این ادعا هم بحث نگهداری سگ و حیوانات خانگی در منازل است. متأسفانه روز بهروز به تعداد افرادی که سگ را بهعنوان همدم و همراه خود انتخاب میکنند افزوده می شود. جدای از مباحث شرعی آن -که خرید و فروش سگهای زینتی بهعنوان عین نجاست حرام است و آسیبهایی که این اقدام به سبک زندگی ایرانی وارد میکند- متأسفانه نگهداشتن سگ هم فقط ظاهری شبیه زندگی غربی دارد و کاش کسانی که علاقهمند هستند در خانه سگ نگهدارند همانگونه که در غرب این کار میشود آن را انجام میدادند. در آمریکا و اروپا برای نگهداشتن سگ و رفتار با این حیوان قوانین محکمی وجود دارد و اینگونه نیست که هر کسی به هر نحوی و هر سگی را که میخواهد بتواند داشته باشد. این قوانین هم برای حفظ امنیت شهروندان است و هم برای حمایت از زندگی خود سگها که متأسفانه معضل فرهنگی که در صدر نوشتار اشاره شد سبب شده سگ داشتن در ایران هم به حقوق شهروندی آسیب بزند و هم زندگی خود را سگها را به مخاطره بیندازد.
در ایران متأسفانه بدون هیچ نظارتی هر سگی بهعنوان سگ خانگی به فروش میرسد درحالیکه در کشورهای غربی فروش برخی نژادهای سگ ممنوع و برای خرید برخی نژادهای دیگر باید خریدار تعهد کند که او را آموزش میدهد تا به دیگران آسیب نزند و مراجع قانونی باید این آموزش را تأیید کنند!! حتی در برخی موارد باید با مجوز مراجع قانونی سگها حتماً با پوزهبند به خیابان بیایند!
درحالیکه در کشور ما غربزدههای غرب نشناس بدون توجه به قانون کشور و رعایت حقوق شهروندی سگهای خود را بدون قلاده و آزاد با خود همراه میکنند؛ در غرب قانون قلاده وجود دارد، ….
قانون دیگری که در مورد سگها در غرب وضعشده است در مورد فضولات این حیوان است و جالب است که شهرداری هیچ وظیفهای در قبال جمعآوری آن ندارد بلکه طبق این قانون صاحب حیوان باید مدفوع سگ خود را از کوچهها یا پارکها جمع کند…..
شاید این اتفاق برای شما هم افتاده باشد که هنگام استراحت در منزل صدای سگ همسایه شما را آزرده خاطر کند و بااینوجود کاری از شما برنیاید! اما اگر چنین اتفاقی در آمریکا بیفتد چه میشود؟ قانونی در غرب هست بهعنوان قانون صدا؛ این قانون در برخی از شهرهای آمریکا وضعشده است. ….
باوجوداینکه در غرب سگ یک همراه خوب برای مردم است و نگهداری این حیوان در آنجا معمول است اما این حیوان را نمیتوان با خود به همهجا برد و طبق قانون ورود سگها در برخی از مکانها مانند هتلها و رستورانها ممنوع است.
جدای از این مسائل بسیاری از کسانی که سگ نگه میدارند نحوه رفتار و برخورد با این حیوان را بلد نیستند و چهبسا موجب آزار و اذیت این حیوان هم بشوند، ازاینرو در غرب قوانینی هم برای محافظت از سگها وجود دارد.
امروزه به هر دلیلی در بخشی از مردم تب نگهداری سگ اشاعه پیدا کرده است ولی از سویی فرهنگ نگهداری آن وجود ندارد. چنین امری با شیوع آن میتواند آسیبهای اجتماعی و بهداشتی و زیستمحیطی بسیاری به بار آورد.نگارنده این سطور در صحبتی که با یکی از مسئولین ارشد نیروی انتظامی داشت اینگونه شنید که در برههای از زمان نیروی انتظامی حدود ۴۰ سگ را که سبب مزاحمت مردم بودند جمعآوری نمود اما مشکل اینجا بود که نه باغوحش و نه سازمان محیطزیست نه دامپزشکی و نه هیچ جای دیگری نگهداری این سگها را تقبل نمیکردند و طی چند روزی که سگها در اختیار نیروی انتظامی بوده است یکی از آنها میمیرد که حتی نیروی انتظامی مجبور به پرداخت غرامت آن به صاحبش شده است. ازاینرو به دلیل نبود قانون شفاف در این رابطه در حالی که این پدیده شیوع پیدا میکند از نهادهای مربوطه هم کاری برنمیآید!!
شاید بهزودی در کنار معضلاتی مانند ماهواره و شبکههای اجتماعی و روابط دختر و پسر نوع پوشش و دهها پدیده غربی دیگر که فقط نیمی از آن به کشور آمده است معضل سگها هم اضافه شود. روزی که سگی کسی را گاز بگیرد! سگهایی بمیرند و لاشه آنها در خیابان رها شود! فضولات آنها بیماری ایجاد کند و … درحالیکه میشود از همین حالا که این پدیده گستردگی زیادی پیدا نکرده است جلوی آن را گرفت چرا باید صبر کرد تا با یک بحران مواجه شویم و آنگاه به فکر بیفتیم؟
به نظر میرسد قوه قضائیه باید با بررسی دقیق موضوع با همفکری نخبگان و سایر نهادهای مربوط لایحه تازهای برای این پدیده نوشته و خریدوفروش و نگهداری حیوانات خانگی را تخت ضابطه درآورد. متأسفانه امروز این پدیده هم به آسیب حیوانات منجر شده و هم در موارد متعددی با توجه به شرایط دینی و ملی کشور ما حقوق شهروندی را به خطر انداخته است. البته در سال ۱۳۹۰ برخی نمایندگان طرحی برای این موضوع به مجلس ارائه دادند که البته به دلیل همه جانبه نبودن آن نیاز به بررسی و تدقیق و جزییات بیشتری دارد.
البته اکنون با برخی قوانین موجود نیز می توان تا حدودی با این پدیده برخورد کرد به عنوان مثال بسیاری از این حیوانات به طور قاچاق وارد کشور می شوند و برخورد با کالای قاچاق و قاچاقچی در قانون مشخص است. یا اینکه اصل ۴۰ قانون اساسی می گوید: «هیچ کس نمی تواند اعمال حق خود را وسیله ضرر به غیر یا تجاوز به منافع عمومی قرار دهد» که با تفصیل این بند می توان بسیاری از این معضلات را از بین برد.
شاید بتوان امروز با کمی اقتدار از یک معضل بزرگ بهداشتی و اجتماعی در آینده جلوگیری نمود.
سگهای زینتی، سگهای نگهبان، سگهای ولگرد، سگهای امدادگر، سگهای شکاری، سگهای همراه پلیس و … هرکدام با جزئیاتی قانون خاص خود را می طلبد تا روزی به خاطر کشتن یک سگ ولگرد ایرام متهم به نقض حقوق حیوانات نشود!!
اگر بخشی از مردم و نخبگان اصرار دارند غربی زندگی کنند خوب است لااقل سبک زندگی غربی را درست بیاموزند یا به آنها آموزش داده شود تا درست غربی باشند و کورکورانه دست به تقلید نزنند!!»
در صفحه «فرهنگی»، این عناوین نیز به چشم میخورد:
– یادداشت «راهکارهای تقویت مطالعه در جامعه» ؛ به قلم رسول رضاپور
– گزارش «چرا باید حجابمان را رعایت کنیم؟» گفتگو با پنج تن از بانوان ورزشکار ؛ تنظیم کننده: محمد میراحمدیان
دیگر عناوین منتشر شده در روزنامه امروز، از این قرار است:
– حجه الاسلام محمدصادق کفیل مسئول ستاد اقامه نماز قم: حجاب تأمین کننده امنیت روانی جامعه است
– یادداشت «فرصتی برای انعکاس حقایق» به قلم حمیدرضا مهدیزاده/ دولت جمهوری اسلامی خصوصا در حیطه اختیارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مدیریت رسانههای مستقل و با انصاف تصویری، نوشتاری، رادیویی، ماهوارهای و حتی وبسایتها و پایگاههای اطلاع رسانی در حوزه فضای مجازی و اینترنت را بر عهده بگیرد و با استفاده از تمامی ابزارهای لازم اجرایی به پوشش شبانهروزی جنایات گروههای تکفیری و تروریستی برای افکار عمومی منطقه و جهان بپردازد….
– یادداشت «پرده برداری از اظهارات خطرناک یک ژنرال آمریکایی» به قلم علی عالمی/ مقامات آمریکایی این روزها به دنبال تقویت داعش با هدف حضور بلند مدت آن در خاورمیانه و شبه قاره هند هستند
– گزارش «رکوردی وقیحانه برای دیکتاتور قاهره»؛ هزاران اسلام گرای مصری در زندان به سر می برند/تنظیم کننده: سعید سبحانی
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه «رسالت» را مرور کرده است: «اسلام در ۵۰ سال آینده قدرت برتر و دارنده دست برتر در مناسبات جهانی خواهد بود»، «تروریسم تکفیری به منظور تضعیف و تجزیه کشورهای اسلامی ایجاد شده است»، «تئاتر دینی ما زبان سمبلیک و نمادین ندارد»، «شلاق زدن زن به خاطر نشستن در کنار قبر پیامبر (ص)»، «سیاستهای سطحی و ناکارآمد و آمیخته به فرهنگ غربی، استراتژی دوره هفتم و هشتم ریاست جمهوری بود/ افزایش جمعیت، دورکاری، تسهیل و وساطت در امر ازدواج و اسلامی کردن دانشگاهها از مطالبات مهم زنان است»، « روزنامه رسالت: با توجه به شرایط دینی و ملی کشور، خریدوفروش و نگهداری سگ حقوق شهروندی را به خطر انداخته است/سگ{خانگی}داشتن در ایران ممکن است زندگی سگها را به مخاطره بیندازد/از هم اکنون و تا با یک بحران مواجه نشدهایم با معضل سگ برخورد شود»مرور مطبوعات/ یکشنبه ۴ مرداد/ روزنامه رسالت