جاکارتانیوز: اوباما هشت سال برای ارتباط با مسلمانان آمریکا فرصتسوزی کرد
شرق در این شماره، برنامه بازدید اوباما از یک مسجد در آمریکا را برجسته ساخته و در کنار گفتگو با یکی از معاونان مهندس بازرگان در دولت موقت، از قول آیت الله هاشمی رفسنجانی فهم معارف اسلام توسط نسل آینده را منوط به حمایت از آزاداندیشی و آزادگفتن دانسته است.
روزنامه شرق در صفحه 12 گزارش مهسا علیبیگی از «جنجالهای اوباما» در آخرین سال حضور در کاخ سفید را منتشر ساخته و زیر عنوان «از آکادمی اسکار تا مسجد» خبر از برنامه بازدید رئیس جمهوری آمریکا از مسجدی در بالتیمور در روز چهارشنبه داده است.
در بخشی از این گزارش، از قول شبکه خبری «انبیسی» آمده است: «حضور اوباما در یکی از مساجد آمریکا، پاسخی خواهد بود به اظهارنظرهایی که تروریسم و افراطگرایی را با اسلام مرتبط میدانند»
شرق این خبر را از چشم «جاکارتانیوز» به عنوان یک رسانه از کشوری مسلمان نیز روایت کرده و نوشته است: «اوباما پس از فرصتسوزی هشتساله برای ارتباط با مسلمانان آمریکا و با وجود داشتن خانوادهای مسلمان، در تمام طول حضورش در کاخ سفید تلاش میکرد فاصله خودش را با مسلمانان حفظ کند.»
در ادامه این گزارش آمده است:
«کاربران شبکههای اجتماعی نسبت به این خبر واکنشهای متفاوتی نشان دادهاند. «جان پترسون»، با بهاشتراکگذاری این خبر در صفحه شخصیاش در شبکه اجتماعی توییتر نوشته است: «یک اقدام خوب. امیدوارم با این کار مسلمانان بتوانند به ما در زمینه مبارزه با اسلامگرایان رادیکال کمک کنند.
«هاوارد»، دیگر کاربر این شبکه اجتماعی، هم در این زمینه نوشته است: «همانطور که خشونت به هر شکلی محکوم است، پیروان عقاید مختلف باید آزاد باشند». در کنار کسانی که از این اقدام باراک اوباما استقبال کردهاند، کاربران دیگری هستند که این اقدام او را مورد نکوهش قرار دادهاند.
«شارون»، از دیگر کاربران توییتر، به تمسخر این اقدام اوباما پرداخته و نوشته است: «با داشتن مشاوری مثل «والری جارت» این کارها از اوباما بعید نیست». والری جارت، وکیل آمریکایی و از مشاوران ارشد باراک اوباماست. او از پدر و مادری آمریکایی زاده شده و متولد شهر شیراز ایران است که تا پنجسالگی در این شهر زندگی کرده. پدر والری از اولین پزشکان بیمارستان نمازی شیراز بود. او در خاطراتش زندگی در ایران را «خاطرات بسیار شیرین» توصیف میکند.
کاربر دیگری با اسم مستعار «جوززمانکی»، با انتشار خبر حضور اوباما در مسجد نوشته است: «آمریکاییها همیشه فکر میکنند باید از دیگران بهخاطر اینکه این قاره را اشغال کردهاند، عذرخواهی کنند. حالا نوبت مسلمانان است».
مسجد بالتیمور یکی از مساجد آمریکا بود که با افزایش حملات تروریستی داعش و القاعده چندینبار مورد حمله افراطگرایان مسیحی و آمریکایی قرار گرفت.
برای مهندس، هزینه صحیح هر دینار بیتالمال مهم بود
شرق در صفحه 6 گفتگو با مهندس هاشم صباغیان معاون نخستوزیر و وزیر کشور در دولت موقت، درباره تشکیل نخستین کابینه برآمده از انقلاب را زیر عنوان «دولت موقت؛ روایت از درون» منتشر ساخته است.
صباغیان در خلال این مصاحبه، به این نکات نیز اشاره نموده است:
– مناسبترین فرد برای دولت موقت در آن زمان مهندس بازرگان بود زیرا پشتوانه مبارزاتی، علمی و مذهبی داشت. مهندس بازرگان کسی بود که به تفسیر قرآن آشنایی داشت و تا حدودی نیز دارای پایگاه خانوادگی در روحانیت بود و اصلا قابلمقایسه با دیگر کاندیداها نبود و این انتخاب خوبی بود و سربلند هستیم که در مدت ٩ماهی که دولت موقت کار کرد، توانست هم انقلاب را تثبیت و هم اینکه تمام کارشکنیها را خنثی کند.
– مهندس بازرگان به من پیشنهاد دادند که وزارت کشور را اداره کنم، به ایشان گفتم شرایطی دارم که باید با رهبر فقید انقلاب در میان بگذارم و اگر ایشان پذیرفتند من پست وزارت کشور را برعهده میگیرم…. در جلسهای با حضور رهبر فقید انقلاب…. از تعبیر همیشگی خود ایشان استفاده کردم و گفتم علمای بلاد در هر بلاد یک نقشی دارند، اما شما باید دستور بدهید که دخالت نکنند…. ایشان حرف مرا تأیید کردند و به حاج احمدآقا گفتند که به آقایان خبر دهید که باید مورد مشورت وزیر قرار بگیرند و وزیر هم با آنها مشورت میکند، اما شخصا نباید اقدامی صورت دهند.
– روزی مهندس بازرگان به من گفت بررسی کنید که هزینه یک پرس غذا چقدر میشود؟ من تعجب کردم که با مشکلات امنیتی زیادی که داشتیم و در نخستوزیری برای مسائل امنیتی جلسه میگذاشتیم، چرا مهندس بازرگان این مسئله کوچک را میپرسد. کمی تند برخورد کردم…. اما یک هفته بعد از این ماجرا دوباره از من پرسید؛…. این گزارش را به مهندس بازرگان دادم، ایشان هم یادداشت کرد. چند مدتی گذشت که مهندس یک چک شخصی خود را به من داد و گفت این را بدهید که به خزانه بگذارند…. دیدم ایشان از روزی که همسرشان را به منزلی در نخست وزیری آورده بود، پول غذا را محاسبه کرده و میگوید «من چون در نخستوزیری کار میکنم، حقم است که از این غذا بخورم، اما همسرم که در اینجا کار نمیکند؛ این غذای بیتالمال است و در بیتالمال باید نهایت دقت شود، حتی دیناری از آن را باید در آن دنیا پس بدهیم»؛ روزی یک وعده غذا میگرفتند و شب نیز حاضری میخوردند.
– مهندس بازرگان در تمام مدت از دولت حقوق نگرفت و میگفت فقط یک حقوق حق من است، آن هم حقوق بازنشستگی دانشگاه است و در زمان تصدی دستگاههای دولتی هیچ حقوقی بابت کار دولتی خود قبول نکرد….
– یکی از خصلتهای مهندس بازرگان این بود که فوقالعاده اهل مدارا بود، حتی با کسانی که به ایشان بد و ناسزا میگفتند با مدارا، صبوری و متانت برخورد میکرد.
آیا دشنام و ناسزا به دشمن را مجاز میدانیم؟
این روزنامه در صفحه 1 یادداشت «اخلاق؛ قربانی انتخابات» به قلم علیاکبر گلقندشتی را منتشر ساخته و ایران در خلال برگزاری انتخابات را به صحرایی تشبیه کرده که در طول تاریخ، گویی درخت اخلاق و تمدن در آن بارور نشده یا رشد چندانی نکرده است.
او با تاکید بر ضرورت یادآوری جان نثاری های فراوانی که برای تعالی اخلاق و حفظ ارزشهای آن صورت گرفته، مردم ایران را جزء کسانی دانسته که به استناد روایتی از امیر مؤمنان(ع) در جنگ صفین، دشنام و ناسزا به دشمن را هم مجاز نمیدانند.
نگارنده در کنار اشاره به حرمت فقهی و اخلاقی، به وجود دهها روایت دینی و سلوک اخلاقی از بزرگان کشور در مذمت رفتارهای غیرمجاز اشاره کرده و تخریب و فضاسازیهای دروغ را مصداق این سخن سعدی شیرازی دانسته که "یکی بر سر شاخ بن میبرید"….
آیت الله هاشمی: اگر بخواهیم نسل آینده معارف اسلام را بفهمد، باید از آزاداندیشی و آزادگفتن حمایت کنیم
روزنامه شرق در صفحه 2 به انعکاس سخنان آیتالله هاشمیرفسنجانی در نشست تخصصی آزاداندیشی و تضارب آرا با محوریت «آزادی، حکومت، تمدن» در تنبیهالامه نائینی پرداخته و قانون را مهمترین رکن خلق تمدن توصیف کرده است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، حاکمیت دگماندیشی و تحجر را نگرانکننده و برای تمدنهای موجود و ساخت تمدنهای جدید، خطرناک توصیف کرده است.
آیت الله هاشمی افزوده است:
– باید آزادی بیان و آزاداندیشی واقعی در چارچوب قانون در جوامع حاکم باشد و بگذارند صاحبنظران به ارائه نظرات و دیدگاههای خویش بپردازند، چراکه از بطن اندیشه آزاد و اظهارات آزادانه، توسعه و پیشرفت حاصل میشود.
– آمادگی بشر برای پذیرفتن حق و استدلال، رکن تمدن است و اگر این آمادگی در بشر به وجود نیاید، نمیتوانیم آینده را ترسیم و پیشبینی کنیم.
– تعصب جاهلی همیشه محکوم است، البته تعصبات مثبتی نیز وجود دارد که پشتوانهای استدلالی دارد.
– کرسیهای آزاداندیشی باید پاسخگوی مسائل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و دینی مورد نیاز جامعه باشند و خروجی مباحث کرسیهای آزاداندیشی باید بهعنوان درس توسط استادان در دانشگاهها تدریس شود که راهگشای مشکلات جامعه باشد.
– اگر بخواهیم نسل آینده معارف اسلام را بفهمد و دُگم و تنگنظریهایی را که بر جامعه تحمیل شده است، بشکنیم، باید از آزاداندیشی و آزادگفتن حمایت کنیم.
دیگر عناوین برگزیده «شرق» امروز:
مقام معظم رهبری در دیدار دبیر و کارشناسان دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی: براساس سخنان امام(ره)، موضوع «مردم»، «استقلال کشور»، «تدین و پایبندی به مبانی اسلامی»، «مبارزه با استکبار و زورگویی»، «مسئله فلسطین»، «موضوع معیشت مردم»، «توجه به مستضعفین و رفع فقر»، خطوط اصلی انقلاب هستند که از ترکیب آنها «هندسه انقلاب» بهدست میآید.
سردار محمدحسین سپهر، معاون هماهنگکننده نمایندگی ولیفقیه در سپاه: آمریکا دنبال نفوذ در جامعه، فرهنگ، پوشاک، خوراک، رفتار، تفریح و عبادت ماست، بهطوریکه امروز شاهد استقرار شعبه کیافسی آمریکایی در غرب تهران هستیم.
شرق در این شماره، برنامه بازدید اوباما از یک مسجد در آمریکا را برجسته ساخته و در کنار گفتگو با یکی از معاونان مهندس بازرگان در دولت موقت، از قول آیت الله هاشمی رفسنجانی فهم معارف اسلام توسط نسل آینده را منوط به حمایت از آزاداندیشی و آزادگفتن دانسته است.مرور مطبوعات/ پنجشنبه 15 بهمن/ روزنامه شرق