یک جامعهشناس: با نفی دیگری به اثبات خود نمیرسیم
اعتماد در این شماره از نقش ابن خلدون در اندیشه اسلامی نوشته و در کنار انعکاس پیام رهبر انقلاب به دوره جدید مجلس شورای اسلامی، سخنان سیدحسن خمینی در جمع نمایندگان مردم در خانه ملت را منتشر ساخته است.
روزنامه اعتماد در صفحه 9 و در کنار یادآوری گفتگوی خبرنگار خود با «تقیآزاد ارمکی» در شهریور ٩۴ درباره نظرات جدید و البته متفاوت این استاد دانشگاه در مورد ابن خلدون، گفتگوی «خداداد خادم» با حسن حسینی، استاد دانشگاه تهران درباره «ابنخلدون و علوم اجتماعی» را به چاپ رسانده است.
این استاد جامعهشناسی با اشاره به تلاش ابنخلدون در زدودن خرافات از متون تاریخی و اجتماعی- تاریخی، معتقد است «وقتی او با آیه «انالله لا یغیر ما بقوم حتى یغیروا ما بانفسهم» مواجه میشود، برای جامعه وجودی مستقل از فرد در نظر میگیرد. یک روح جمعی را در نظر دارد که این روح جمعی را دورکیم فهم میکند.»
او با تاکید بر جامعهشناس نبودن ابنخلدون به مفهوم مدرن، معتقد است جامعهشناسان دوران مدرن از طرز تلقی و فکر ابنخلدون نسبت به جامعه بهره گرفتهاند که یکی از نمونههای بارزش دوگانه اجتماعی است.
حسینی با اشاره به پیشی گرفتن غرب از جامعه اسلامی در توجه به ابنخلدون، می گوید: «هرچه جامعه بشری به جلو آمده، میبینیم که تکثر بیشتر شده است. در حالی که وقتی به عقب برمیگردیم، در هر جامعهای اروپایی، آفریقایی یا آسیایی و… شما گوناگونی و تکثر کمتری میبینید. این یکی از نکاتی است که جامعهشناسان اسلامی نمیتوانند به آن پاسخ بدهند.»
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه هیچوقت با نفی دیگری به اثبات خودمان نمیرسیم، گفته است: «غرب در حوزه سیاسی، جنگی و… جنایت کرده. همه اینها را که کنار هم بگذارید و نفی غربگرایی بکنید، اما توجه داشته باشید که همه این نفیها قدرت نفی پایههای علمی یک دانش را ندارد. آنها پس از مسیحیت آمده و دانششان مسیحی است در صورتی که اصلا آنها چنین ادعایی ندارند که دانششان از مسیحیت آمده است.»
رهبر انقلاب: ژرفسازی فرهنگ اسلامی از اولویت های مجلس است
اعتماد در صفحه 2 به انعکاس پیام رهبر انقلاب به جلسه آغازین دهمین دوره مجلس شورای اسلامی پرداخته و با سنگین تر دانستن ذمه مسئولان، از «تحقق بخشیدن به اقتصاد مقاوم» و «تلاش برای گسترش و ژرفسازی فرهنگ اسلامی» به عنوان دو اولویت فوری یاد کرده است.
ایشان نمایندگان را به توکل و حُسنظن به وعدههای خداوند قادر و استقامت در صراط مستقیم الهی توصیه کرده و از سرگرم شدن به زایدههای جناحی و غالبساختن انگیزههای شخصی بر مصالح عمومی برحذر داشته اند.
سیدحسن خمینی: حاکم اسلامی اولویتی بالاتر از ارایه جلوه زیبا و مترقی از دین اسلام ندارد
این روزنامه در صفحه 3 سخنان سیدحسن خمینی در جمع نمایندگان مردم در مجلس دهم را منعکس ساخته و مبارزه با تحجر در کنار دینداری را شاکله تفکر در نظام جمهوری اسلامی دانسته است.
یادگار امام، اندیشه سلفی را عامل فجایعی بزرگ در دنیای اسلام و مایه خجالت و مصیبت تمدن اسلامی دانسته و از «ابتلا نشدن به تحجر»، «عقلانیت در حوزه اندیشه اهلبیت(ع)» و «توجه به عنصر زمان و مکان در اجتهاد» به عنوان عناصر فارق میان جمهوری اسلامی و افکار سلفی یاد کرده است.
او در بخش دیگری از سخن، با بیان اینکه جمهوری اسلامی بازگرداندن تمدن و تفکر دینی به جامعه بشری است، اظهار داشت: «میراث امام برای آیندگان، «بازگشت به معنویت دینی» است که ریشه در ارزشهای وحیانی دارد، «بازگشت خدا به جامعه» و «پیوند آخرت به دنیا» است و «نفی سکولاریسم» و «نهگفتن به هرگونه تفکر ماتریالیستی» است اما در عین حال به هیچ عنوان متحجرانه نیست.»
سیدحسن خمینی با مترقی خواندن قید اطلاق در حوزه ولایت فقیه، آن را به این معنی دانسته که حوزه تقنین، اجرا و احکام متوقف و مقید به احکام اولیه نیست، بلکه مطلق است و حاکم اسلامی اولویتی بالاتر از مصالح اسلام و ارایه جلوه زیبا و مترقی از دین اسلام ندارد.
دیگر عناوین برگزیده «اعتماد» امروز:
برادر شهید هاشمینژاد: با وجود تذکر رهبری، عزمی برای برخورد با برهمزنندگان سخنرانیها نیست.
سعید اوحدی، رییس سازمان حج و زیارت: متاسفانه به دلیل دخالت دیگر دستگاههای عربستان در تنظیم متن پیشنهادی تفاهمنامه، ما نتوانستیم روی پنج بند به توافق برسیم./ وزیر حج عربستان وعده کرده تا پنج بندی که مغایر با اصل عزت و کرامت زایران ایرانی است را حذف کنند، اما بر اساس اعلام وی این اقدام نیاز به هماهنگی با دیگر دستگاههای کشورش دارد.
جزییات حادثه درگیری حوزه علمیه خرمآباد/ پس از فحاشی و هتاکی بیشرمانه افراد خودسر نسبت به خانواده آیتالله هاشمی رفسنجانی در صحن حوزه علمیه، برخی از طلبهها خواستند این افراد صحن مسجد را ترک کنند، اما این به مذاق هتاکان خوش نیامده و شعار مرگ بر سازشکار سر دادند و اقدام به شکستن شیشههای حوزه علمیه و مصدوم کردن حادثه پنج نفر از طلاب از ناحیه سر، کمر، کتف، دست و بینی نمودند.