ستوننویس روزنامه گاردین: با تلاشهای زنان محجبه فرهنگ غالب بر جوامع غیرمسلمان در حال تغییر است
شرق در این شماره از توجه صنایع مد غربی به حجاب گفته و در کنار گزارشی از تسلیت مسئولان و هنرمندان برای درگذشت «فرج الله سلحشور»، رویارویی اردوغان و دادگاه قانون اساسی ترکیه را بررسی نموده است.
شرق در صفحه 12 و در گزارشی با عنوان «حجاب، هدیه جدید به صنایع مد»، از قول «ریمونا علی»، ستوننویس روزنامه «گاردین»، فرهنگ غالب بر جوامع غیرمسلمان را در حال تغییر توسط زنان محجبه توصیف کرده و از ارائه لباسهای محجبه از سوی چند برند معروف تولید لباس ازجمله «دیاندجی» نوشته است.
شرق همچنین با بازتاب گزارش «دیلیاکسپرس» درباره تولید عروسک باربی باحجاب نوشته است: «حنیفه، دختر ٢۴ساله نیجریهای که بهجز صورت و دستهایش بقیه بدنش پوشیده است، با خلق عروسک باربی باحجاب، خواسته عروسکی داشته باشد که پوششی مشابه پوشش خودش و دیگر خواهران مسلمانش داشته باشد.»
این روزنامه در پایان نیز مجددا از قول «ریمونا علی»، ستوننویس روزنامه «گاردین» نوشته است: «زنان مسلمان محجبه، به شکل فزایندهای در حال حضور در عرصههای عمومی هستند. ٢٠ سال پیش که من با روسری در مجامع عمومی حاضر میشدم، این حضور چندان پذیرفتهشده نبود. اما حالا برندهای معتبر تولیدکننده لباس هم با شعار «مد هیچ مرزی نمیشناسد» این جریان را به رسمیت شناختهاند و در تولیداتشان جایی برای روسری و لباسهای پوشیده باز کردهاند. با این اتفاقات، زن محجبه، چهرهای «ضداجتماعی» و «در تعارض با فرهنگ غالب» ندارد بلکه با تلاشهای زنان محجبه فرهنگ غالب بر جوامع غیرمسلمان در حال تغییر است. این اتفاق همچنین تأکید بر شعار جهانی «آزادی ادیان» است».
بازیگر نقش زلیخا در سریال یوسف پیامبر: سلحشور کسی را برای نماز یا روزه مجبور نکرد
این روزنامه در صفحه 14 به خبر درگذشت فرجالله سلحشور، کارگردان سریال «یوسف پیامبر» پرداخته و با اشاره به پیام حجتالله ایوبی، رئیس سازمان سینمایی، نوشته است: «او هنرمندی بودکه یک عمر کوشید تا جلوههایی از زیبایی دین را به زبان تصویر نشان دهد. جهان اسلام و مسلمانان از شرق تا غرب جهان نام حاجفرج را میشناسند و هرگز فرامرش نخواهند کرد.»
در این گزارش به پیام تسلیت «محمد سرافراز»، رئیس سازمان صداوسیما و «مجید رجبیمعمار»، مدیرعامل خانه هنرمندان ایران اشاره شده و از قول کتایون ریاحی، بازیگر نقش زلیخا در سریال یوسف پیامبر آورده است:
«یکی از نکات جالبی که در خاطرم هست این است که او در پایان ماه مبارک رمضان برای کسانی که این ماه را روزه گرفته بودند هدایایی ترتیب میداد و بهاینترتیب آنها را تشویق میکرد. او هیچگاه کسی را برای نماز یا روزه مجبور نکرد اما به سبک خودش افراد را تشویق میکرد.»
ترکیه و رویارویی های اردوغان با دادگاه قانون اساسی
روزنامه شرق در صفحه 8 یادداشت «کارت زرد دادگاه قانون اساسی ترکیه به استبداد اکثریتی» به قلم «نوژن اعتضادالسلطنه» را منتشر ساخته و با اشاره به فلسفه وجودی دادگاه های قانون اساسی در کشورها، ترکیه را نیز بهعنوان کشوری دموکراتیک با مدرنیسمی کمالیستی، در زمره دارندگان این دادگاه دانسته است.
نگارنده با پرداختن به آزادی دو روزنامهنگار ترک به اتهام افشای پروندههای دولتی، توسط دادگاه قانون اساسی آن کشور، از عصبانیت طرفداران دولت «عدالت و توسعه» خبر داده و از قول «فاتح تزجان» بنیانگذار یک سایت خبری اسلامگرا، آزادی آنها را «خیانتی در خیانت» توصیف نموده است.
اعتضادالسلطنه با مرور رویارویی پیشین دادگاه قانون اساسی ترکیه با دولت عدالت و توسعه بر سر آموزشگاههای خصوصی با هدف تعطیلکردن مدارس آموزشی وابسته به «فتحالله گولن» مخالف سرسخت اردوغان، آن را نشات گرفته از ذهنیت نادرست رهبران حزب عدالت و توسعه از دموکراسی و آرای عمومی دانسته و چنین نتیجه گرفته است: « تاریخ اما نشان داده آنچه حزب عدالت و توسعه از آن تحت عنوان دموکراسی یاد میکند، در واقع به استبداد اکثریت منتهی میشود که از دل آن رگههای فاشیستی سر برخواهد آورد.»
دیگر عناوین صفحه «اندیشه»:
«هفده تناقض، هفده تضاد»؛ مقایسه دو ترجمه از کتاب «هفده تناقض و پایان سرمایهداری» اثر «دیوید هاروی»
«کنارگذاشتن بازی زیبای خفته»؛ یادداشتی درباره کتاب «هفده تناقض و پایان سرمایهداری»؛ به قلم «سهند ستاری»
«پرتونگاری از تناقضهای سرمایه»؛ گفتگوی «جاناتان دربیشایر» از مجله پراسپکت با «دیوید هاروی» درباره کتاب «هفده تناقض و پایان سرمایهداری»؛ با ترجمه »رحمان بوذری»
«کلنگری در تغییر اجتماعی»؛ یادداشتی درباره کتاب «هفده تناقض و پایان سرمایهداری» با ترجمه »محسن ملکی» / [نویسنده یادداشت: ؟]
«پیشنهادهایی برای عمل سیاسی»؛ بررش هایی از کتاب «هفده تناقض و پایان سرمایهداری»
شرق در این شماره از توجه صنایع مد غربی به حجاب گفته و در کنار گزارشی از تسلیت مسئولان و هنرمندان برای درگذشت «فرج الله سلحشور»، رویارویی اردوغان و دادگاه قانون اساسی ترکیه را بررسی نموده است.مرور مطبوعات/ یکشنبه 9 اسفند/ روزنامه شرق