معاون زنان و خانواده ریاستجمهوری: طرح «صیانت از عفاف و حجاب» به گسست بیشتر نظام و ملت منتهی خواهد شد
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه «اعتماد» را مرور کرده است: «آیتالله هاشمی رفسنجانی: وقت آن است عقلای جهان اسلام میزبانی حج را از دید اسلامی و قرآنی و حتی ادیان دیگر به بحث و بررسی بگذارند»، «آیتالله هاشمی شاهرودی: اجرای قانون امر به معروف و نهی از منکر باعث میشود که ما دارای فرهنگ متعالی اسلامی باشیم» و «شهیندخت مولاوردی: تصویب طرح صیانت از عفاف و حجاب و اجرای آن به گسست بیشتر میان نظام و ملت منتهی خواهد شد»
روزنامه اعتماد که امروز نیز مطالبی در خصوص فاجعه منا منتشر نموده، از قول سید حسن خمینی آورده است که «حادثه منا یادآور سخنان امام در مورد حاکمان حجاز است».
این روزنامه در صفحه ۲ به سخنان آیتالله هاشمی رفسنجانی در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام اشاره کرده و از قول وی آورده است: «به محض شنیدن خبر فاجعه منا در حال زیات حرم مطهره حضرت معصومه (س) در قم، بهتزده و دچار نوعی شوک شدهام که هنوز هم ابعاد آن برایم روشن نیست؛ قطعا همه مسوولان و مردم خوب کشورمان از این فاجعه متاثر و غمزده هستند و با همه خانوادههای داغدار و بازماندگان و خانوادههای مجروحان ابراز همدردی میکنند. وقت آن رسیده است که عقلای جهان اسلام با تجمیع محققان و غیر سیاسیون، این موضوع را از دید اسلامی و قرآنی و حتی ادیان دیگر به بحث و بررسی بگذارند….
عربستان به وزیر ارشاد ویزا نداد
معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه ایران نیز اعلام کرده که مقامهای عربستان با بهانهجویی از دادن ویزا به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که قصد عزیمت به عربستان داشت، خودداری کردند. حسین امیرعبداللهیان در گفتوگو با شبکه یک سیما گفت که بهانه عربستانیها برای ندادن ویزا به علی جنتی تعطیلات عید قربان اعلام شده است. وی افزود: آقای جنتی وزیر ارشاد، معاون کنسولی وزیرامورخارجه و هیات همراه از ساعت ۱۵ دیروز آماده پرواز به سمت جده بودند؛ اما تا این لحظه سعودیها با توجیه تعطیلی روز شنبه و ایام عید در این کشور برای صدور روادید اقدامی نکردهاند.
آیتالله هاشمی شاهرودی: اجرای قانون امر به معروف و نهی از منکر باعث میشود که ما دارای فرهنگ متعالی اسلامی باشیم
اعتماد در صفحه ۳ از قول آیتالله هاشمی شاهرودی بر لزوم اجرای قانون آمران به معروف تاکید کرده و می نویسد: «اجرای قانون آمران به معروف مشکلات فرهنگی را حل میکند»
در این خبر آمده است:
«آمران به معروف، همان طرحی که با سروصدای زیادی به قانون تبدیل شد، در مسیر اجرا با موانعی برخورد کرد تا راهی دیگر را برای اجرایی شدن جستوجو کند. قانونی که از سوی رییس دولت یازدهم ابلاغ نشد، تا در شورای عالی حل اختلاف قوا ایرادات آن بررسی شود، اکنون اجرایی شدن آن از سوی رییس این شورا مورد تاکید قرار میگیرد؛ تاکیدی که هاشمی شاهرودی آن را موجب برطرف شدن مشکلات فرهنگی کشور میداند.
آیتالله سید محمود هاشمی شاهرودی، در مورد قانون امر به معروف و نهی از منکر و حکم اخیر شورای عالی حل اختلاف قوا در این خصوص، اظهار کرد: اجرای قانون امر به معروف و نهی از منکر باعث میشود که ما دارای فرهنگ متعالی اسلامی باشیم.
وی در پاسخ به این سوال که امروز در عرصه فرهنگی کشور چه اتفاقی افتاده که حساسیت مقام معظم رهبری، رییس و نمایندگان مجلس خبرگان رهبری و دیگر مسوولان را به دنبال داشته است، افزود: مسائل فرهنگی کشور همیشه مورد توجه مقام معظم رهبری، خبرگان و مسوولان بوده و الان هم همین طور است. وی با اشاره به تاکید اعضای مجلس خبرگان رهبری بر لزوم توجه بیشتر به موضوعات فرهنگی در آخرین اجلاسیه خود، عنوان کرد: همیشه در کشور روی موضوعات و مسائل فرهنگی تاکید میشده و این دفعه نیز تاکید شده است. امروز نیز همان تاکیدات سابق، حساسیتها و دغدغههای همیشگی وجود دارد.
رییس شورای عالی حل اختلاف قوا همچنین یادآور شد: علاوه بر این برنامههای فرهنگی که از آن یاد شد، اگر قانون امر به معروف و نهی از منکر با سبک خوبی که در شورای نگهبان تصویب شد، اجرا شود، باعث خواهد شد ما دارای فرهنگ متعالی اسلامی باشیم.»
شهیندخت مولاوردی: تصویب طرح صیانت از عفاف و حجاب و اجرای آن به گسست بیشتر میان نظام و ملت منتهی خواهد شد
این روزنامه در گفتگو با معاون زنان و خانواده ریاستجمهوری، نظر وی در خصوص طرح صیانت از عفاف و حجاب را جویا شده و با انتخاب عنوان «با دستور و بخشنامه، نمیتوان حجاب را فراگیر کرد» آورده است:
«طرح صیانت از عفاف و حجاب، یک سال پیش، در صحن علنی مجلس ارایه شد، توسط نمایندگانی که با تغییر قانونی که در این خصوص وجود داشت، درصدد اعلان کردن دغدغهمند بودن خود در این زمینه بودند و با ارایه طرحی جدید با مواد و تبصرههایی از جنس جریمههای مالی، خواستار نوع دیگری از برخورد با بدحجابان در اماکن عمومی شدند.
مرکز پژوهشهای مجلس، در گزارشی که اخیرا منتشر کرد، طرح صیانت از عفاف و حجاب را فاقد توجیه علمی و کارشناسی دانست. کارشناسان این مرکز، در بررسیهای خود، عملی شدن این طرح را باعث ایجاد تنشهایی در میان قشرهای مختلف جامعه دانستند، اقشار مختلفی که براساس برآوردهای این مرکز، درصد بالایی از افرادی را در خود جا میدهند که ضمن آگاهی از لزوم حجاب در جامعه، نه به شکلی ناهنجارانه، اما درصدد رعایت کامل این مقوله برنمیآیند. همچنین در این گزارش، میزان مقبولیت گشت ارشاد مورد بررسی قرار گرفته است.
حجاب و عفاف، مقولهای که تنها به زنان جامعه بازمیگردد، بحثی است که ناخودآگاه پای معاونت زنان را هم به این مساله باز میکند. تدوین قوانین دستوری با شدت و حدت با نظارت واحدهای نظامی که بیشتر به جرایم خشن و غیرفرهنگیتر مرتبط است، تصویر تاریکی از جامعه فعلی ایران میکشد که براساس کارشناسی مرکز پژوهشهای مجلس، باعث مخدوش کردن چهره جامعه ایران در مباحث بینالمللی خواهد شد. اما تبعیضهای جنسیتی، کار زنان را در میادین و مقولههای مختلف سخت و محدود میکند.
قانون گذرنامهای که مدون سال ۵٢ است، هنوز در حال اجراست و هنوز دست زنان را در کارزارهای فرهنگی، ورزشی اجتماعی میبندد و محدودشان میکند به اجازه همسر. معاونت زنان در ریاستجمهوری، معتقد است نه طرح صیانت از عفاف و حجاب، قرار است کار جدیدی ارایه دهد و ارجاع به قوانین قبلی نوشته شده در خصوص عفاف و حجاب و عمل به مواد آنها کفایت میکند و نه قانون سال ۵٢ میتواند رفع و رجوعکننده نیازهای امروز زنان در جامعه ایرانی باشد، جامعهای که بیش از ۶٠ درصد ورودیهای دانشگاههایش را زنان تشکیل میدهند. گفتوگوی کوتاه زیر، در خصوص دو مبحثی است که به نوعی دغدغه این روزهای جامعه زنان شده است.
– اخیرا مرکز پژوهشهای مجلس، در گزارشی، طرح صیانت از عفاف و حجاب را بررسی کرده است، محبوبیت گشت ارشاد را خلاف آنچه اعلام شده بود داشته و طرح را فاقد توجیه علمی میداند. اما سخنگوی ناجا، از سوی دیگر، این طرح را عملی و محبوبیت گشت ارشاد را ۵٠ درصد دانسته است. عکسالعمل معاونت زنان در این خصوص چه خواهد بود؟
* ما در معاونت هم در گزارشی که به رییسجمهور دادیم، نظرمان را اعلام کردیم و هم در این مورد مصاحبه کردیم. نظر ما هم، همراستا با گزارش مرکز پژوهشهاست. این مساله که قانون قدیمی که در خصوص عفاف و حجاب داشته و به اجرا درنیامده. قانون قدیمی ٣٢۶ تا بند دارد و دستگاههای متعدد وظیفه دارند به آن بپردازند که البته نیاز به بازنگری دارد. ما در این خصوص اقدام و اعلام آمادگی کردیم. نظرات خودمان را هم به رییسجمهور و هم به شورای فرهنگی عمومی کشور اعلام کردیم. با توجه به اینکه این پدیده فرهنگی است و نباید به یک پدیده امنیتی تبدیل شود، حتی این پیشنهاد را هم مطرح کردیم که نظارت بر اجرای این قانون باید از حیطه وزارت کشور خارج شود و به وزارت ارشاد و شورای فرهنگی عمومی کشور برگردد.
– دیدگاهتان نسبت به آینده این طرح در مجلس چیست؟
همانطور که رییس مرکز پژوهشهای مجلس هم اعلام کرد که در این حوزه نیاز به قانون جدید نداریم، ما هم این مساله را تاکید میکنیم که به اندازه کافی در این حوزه قانون داریم. ارزیابی خود مرکز هم نشان داد که تصویب چنین قوانین و اجرای آن به گسست بیشتر میان نظام و ملت منتهی خواهد شد. ارزیابی این معاونت این است که این طرح، تکرار اشتباهات گذشته است. ما با تعیین جریمه و کسر حقوق، به صورت دستوری و بخشنامهای نمیتوانیم فرهنگ حجاب و عفاف را گسترش دهیم. قطعا خانمی که به خاطر ترس از کسر از حقوق، مبادرت به حفظ حجاب میکند، وقتی این ترس برداشته شود و از آن محیط خارج شود، به وضعیت سابق برمیگردد و تدوینکنندگان و تصویبکنندگان این طرح به هدف خودشان نخواهند رسید. وقتی برای مقابله با بدحجابی، جریمه تعیین شود، سطح این موضوع را تا سطح یک کمربند نبستن تقلیل میدهیم و اینکه نیت تدوینکنندگان چه بوده، اذهان را دچار تردید میکند. با برآوردی که داریم، فکر نمیکنم اکثریت مجلس با این موضوع موافقت کنند و احتمالا این طرح رای نخواهد آورد.
– درخصوص بحث گذرنامه با اتفاقی که برای فوتسالیست تیم ملی بانوان و مخالفت همسر وی با خروج از کشورش افتاد، راهکار مدنظرتان چیست؟ چه اقدام عملی برای رفع این مانع برای زنان میتوانید انجام دهید؟
* در این خصوص معاونت حقوقی ریاستجمهوری باید لایحه بدهد. معاونت زنان هم لایحهای که میدهد باید کمیسیونهای دولت را طی کند و از طریق معاونت حقوقی لایحهاش را بدهد. در خصوص بحث گذرنامه زنان، بررسیها در دوره اصلاحات با بازپژوهی حقوق زن انجام شد، اما با توجه به دلیل و فلسفه وجود قانون گذرنامه که در سال ۵٢ تصویب شده، استدلالهایمان بر این بود که با توجه به درنظر گرفتن مقتضیات زمانومکان، باید به این موضوع نگاه کنیم. در سال ۵٢، زنان اکثرا خانهنشین بودند، تحصیلاتشان در حد امروز نبوده، هیچ لزومی برای شرکت در کنفرانسهای بینالمللی وجود نداشت. اگر به این شکل به موضوع نگاه کنیم و همچنان همان نگاه سال ۵٢ را بخواهیم ساری و جاری کنیم، واقعبینانه نیست، قطعا مشکلات زیادی را در مسیر زنان و جامعه ایجاد میکند، همانطور که امروز ایجاد کرده است. زنان را از پیشرفت علمی بازمیدارد. اما در بحث حضور زنان در مسابقات ورزشی، پیشنهادات متعددی مطرح شده که در اینگونه مواقع، پاسپورت خدمت به آنها داده شود که نیازی به اجازه همسر ندارد. مثل پسران سربازی که برای مسابقات اعزام میشوند و پاسپورت مخصوص برایشان صادر میشود. این موارد مطرح شده اما هنوز درمورد این مساله که ما لایحه ارایه بدهیم یا نه و اینکه اصلا فایده دارد یا نه، به جمعبندی نرسیدیم.
دیگر عناوین منتشر شده در «اعتماد» امروز:
اظهار نظر سخنگوی شورای انتخاب درباره به اسکار رفتن فیلم محمد رسولالله (ص): ما به شایستگی انتخابمان مطمئن هستیم
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه «اعتماد» را مرور کرده است: «آیتالله هاشمی رفسنجانی: وقت آن است عقلای جهان اسلام میزبانی حج را از دید اسلامی و قرآنی و حتی ادیان دیگر به بحث و بررسی بگذارند»، «آیتالله هاشمی شاهرودی: اجرای قانون امر به معروف و نهی از منکر باعث میشود که ما دارای فرهنگ متعالی اسلامی باشیم» و «شهیندخت مولاوردی: تصویب طرح صیانت از عفاف و حجاب و اجرای آن به گسست بیشتر میان نظام و ملت منتهی خواهد شد»مرور مطبوعات/ یکشنبه ۵ شهریور/ روزنامه اعتماد