فاضل میبدی: به کمپین موسوم به «سوغات سعودی نخرید» نه بگوییم
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه «شرق» را مرور کرده است: «مصباحیزدی: سر سوزنی از دین کوتاه نمی آییم»، «سیدحسن خمینی: استبداد، استعمار و دینگریزی سه درد تاریخی است»، «مجیدی: هرچقدر فیلمهای بیشتری در دنیای اسلام ساخته شود، بهتر است»، «فاضل میبدی: فاضل میبدی: به کمپین موسوم به «سوغات سعودی نخرید» نه بگوییم/ به مردم عربستان نشان دهیم ایرانیان در هر شرایطی، اخلاق و انصاف را رعایت میکنند» و « احمد خاتمی: شبکههای ماهوارهای مأموریت دینزدایی و اخلاقزدایی دارند»
روزنامه شرق در صفحه ۳ به انعکاس سخنرانی مصباحیزدی در اجلاس وحدت اصولگرایان پرداخته و از قول وی آورده است:
– برخی میگویند نیاز به پیشرفت داریم و اگر دین هم آسیب دید دلواپس آن نباشیم، هر کس دین خود را حفظ کند! ما نباید از دیگران عقب بمانیم.
– نمیشود بر سر دین با کسی مصالحه کرد و سر سوزنی کوتاه آمد. ما در امر دین حق مصلحتسنجی نداریم. این از تعالیم قرآن است. در برابر دشمن نرمش نشاندادن خطر ایجاد میکند.
– آیا ما باید فدای دین بشویم یا دین فدای ما؟ پاسخ روشن است، باید دین را حفظ کنیم و از دنیا و جاذبههای فریبآمیز آن پرهیز کنیم. باید اصالت را به دین بدهیم و از ارزشهای دینی تا آخرین نفس دفاع کنیم. باید اصل را در حرکت برمبنای عقاید و احکام و ارزشهای دینی بگذارید.
– علت قرائتهای مختلف از بیانات امام(ره) و رهبری، نفس انسان است که برخی فکر میکنند قرائت خودشان اولی بر قرائت ولیفقیه است. نباید بگذاریم به نام دین ارزشهای دینی را تحریف کنند.
سیدحسن خمینی: استبداد، استعمار و دینگریزی سه درد تاریخی است
شرق در صفحه ۶، سخنان سیدحسن خمینی در جمع گروهی از اصلاحطلبان استان مازندران را با عنوان «اسلام کاریکاتوری، امام کاریکاتوری هم به همراه خواهد داشت» منتشر ساخته و آورده است:
– در کوتاهمدت ممکن است مردم نسبت به نبود آزادی حساس نشوند، اما در درازمدت متوجه خلأ آن خواهند شد.
– برخی میگویند ملت ایران حافظه تاریخی ندارد؛ باید این حافظه را تقویت کنیم و دراینراستا، تاریخ ایران و دستکم ٢٠٠ سال اخیر را مطالعه کنید، زیرا ممکن است انسان برخی ادوار را فراموش کند و بخواهد دوباره آنها را تجربه کند.
– نسلهای جدید نباید بدون مطالعه دقیق، نسلهای قبل را متهم به بیعرضگی یا سوءنیت کنند، بلکه باید بررسی کنند که برخی آرمانها و اهداف آیا اساسا در آن دوران غیرممکن بوده است یا اینکه مجریان ناتوانی داشته است؟
– استبداد، استعمار و دینگریزی موجود در کشور سه درد تاریخی اند. امام نسخهای برای این دردهای تاریخی نوشتند که همزمان پاسخگوی همه این دردها بود؛ ایشان استقلال، آزادی و اسلام را در قالب نظام جمهوری دنبال کردند؛ امروز هم برای ماندگاری این نسخه باید به سه رکن آن توأمان توجه کرد، زیرا فراغت از هرکدام موجب تکرار تجربههای شکستخورده قبلی خواهد شد.
– همانطور که بارها گفتهام نباید به یک شیء کاریکاتوری نگاه کرد و باید توجه داشت اسلام کاریکاتوری، امام کاریکاتوری را هم به همراه خواهد داشت.
– اگر تناسبهای درونی یک مکتب و سیستم فکری به هم بریزد، آن مکتب دیگر مشکلگشا نخواهد بود و دردی را دوا نمیکند؛ ازهمینرو اگر تفکری در دست عدهای بد تفسیر شد، مشکل از آن فکر نیست، بلکه ایراد از تفسیرکنندگان آن است.
– وقتی عدهای جان و مال خود را در راه انقلاب فدا کردند، در صورت لزوم انسان باید در این مسیر آبرو و همه سرمایه خود را در طبق اخلاص بگذارد، ولی اگر کسانی هستند که مسئولیت را بهتر انجام دهند، بگذاریم آنها انجام دهند.
مجیدی: هرچقدر فیلمهای بیشتری در دنیای اسلام ساخته شود، بهتر است
این روزنامه در صفحه ۱۴، عنوان «نمایش در تهران، جنجال در مونترال» را برای گزارش آغاز اکران فیلم «محمد (ص)» را برگزیده و آورده است:
سیونهمین جشنواره فیلم مونترال با فیلمی از ایران آغاز شد. «محمد رسولالله(ص)» دومین فیلمی است که به زندگی پیامبر اسلام میپردازد و مجید مجیدی که کارگردانی آن را برعهده داشته، معتقد است هرچقدر فیلمهای بیشتری در دنیای اسلام ساخته شود، بهتر است. آخرین ساخته مجید مجیدی با عنوان «محمد رسولالله(ص)» به صورت همزمان در ایران و کانادا به نمایش گذاشته شد. این فیلم علاوهبر نمایش در ۴٠ سینمای تهران و ٩٨ سینمای شهرستانها، آغازگر سیونهمین جشنواره جهانی فیلم مونترال هم بود. این فیلم به کودکی پیامبر اسلام میپردازد و در آن بازیگرانی همچون مهدی پاکدل، علیرضا شجاعنوری، محسن تنابنده، مینا ساداتی، داریوش فرهنگ، رعنا آزادیور، هدایت هاشمی، نگار عابدی، ساره بیات و… حضور دارند. مجیدی که در سال ١٩٩٨ جزء پنج نامزد نهایی دریافت بهترین فیلم خارجیزبان اسکار شد، اینروزها بههمراه تعدادی از عوامل فیلم به مونترال سفر کرده است تا در افتتاح رسمی این جشنواره و نمایش فیلم در این مراسم حضور داشته باشد. او سوم شهریور عازم کانادا شد و بعد از آنکه صبح پنجشنبه، پنجم شهریور اثرش در جشنواره به نمایش درآمد، بعدازظهر همان روز بههمراه تهیهکننده و سه بازیگر محوری فیلم در یک نشست خبری شرکت کرد تا در مورد هزینه و انگیزههای ساخت فیلم صحبت کند. مجیدی در این نشست به زبان فارسی صحبت کرد و جملاتش از طریق مترجم به اصحاب رسانه منتقل شد.
رادیو بینالمللی کانادا در گزارشی از این نشست مطبوعاتی عنوان کرده که ساخت فیلم «محمد (ص)» هفت سال به طول انجامیده است و به گفته مجیدی بعد از آغازبهکار جشنواره مونترال ظاهرا برای پاسخدادن به اشتیاق علاقهمندان در ایران بهسرعت روی پرده رفته است. سایت این رادیو در ادامه آورده است که این فیلم ١٩٠ دقیقهای زندگی حضرت محمد(ص) با دقت، بر نمایشندادن چهره پیامبر تمرکز دارد و در ادامه از قول مجیدی عنوان کرده است: «گرانترین فیلم ایرانی تاکنون، ۴٠ میلیون دلار هزینه داشته است که نیمی از این هزینه روی ساخت لوکیشنهایی از مکه و مدینه در جنوب تهران سرمایهگذاری شده است. این لوکیشن، یک شهرک سینمایی است که صنعت سینمای ایران را ارتقا میدهد.»
مجیدی در این نشست رسانهای گفت که تلاش کرده پنجره جدیدی را برای نشاندادن اسلام به تمام جهان باز کند و تلاش دارد تفکرات یا تصورات غلط و اقدام وحشیانه تروریستهایی را که نام اسلام را به سرقت بردهاند و کار آنها هیچ ارتباطی به اسلام ندارد، پاک کند. کارگردان فیلمهای «بچههای آسمان» و «رنگ خدا» در پاسخ به اینکه فیلمش جنبه تبلیغاتی دارد، به ٢٠٠ فیلم ساختهشده از زندگی حضرت مسیح، صد فیلم ساختهشده در مورد موسی استناد کرد و گفت که یک کاستی است که اسلام به جهان معرفی نشده. او در ادامه به فیلم مصطفی عقاد در مورد زندگی حضرت محمد(ص) با بازی آنتونی کوئین که در سال ١٩٧۶ ساخته شده، اشاره کرد تا کمبود فیلمهای ساختهشده در این زمینه را نشان دهد.
مجیدی در بخش دیگری از این نشست عنوان کرد که برای این فیلم به مدت چهارسال تحقیق و با پژوهشگران سنی و شیعه و محققان تاریخی گفتوگو کرده است .رادیو بینالمللی کانادا در ادامه گزارش خود اشاره کرده در این فیلم که بیش از سهساعت است، اجراهای قوی و صحنههایی با وسعت بسیار، این اثر را به یک ضیافت بصری تبدیل کرده. این گزارش از افتتاح رسمی جشنواره فیلم مونترال در عصر پنجشنبه، پنجم شهریور یاد کرده که فیلم مجیدی بهعنوان آغازگر جشنواره نمایش داده شده و عنوان کرده است که گروهی از قطر نیز که قصد ساخت فیلمی از زندگی حضرت محمد(ص) دارند، در این مراسم شرکت داشتهاند و در پایان جملهای از مجیدی در نشست مطبوعاتی را نقل کرده: «هرچقدر فیلمهای بیشتری در دنیای اسلام باشد، بهتر است».
به گزارش مهر به نقل از «لیبراسیون»، ارائه تصاویر زیبا، حواشی بسیار و بازیگری حرفهای، مخاطب را جذب این فیلم میکند. لیبراسیون در ادامه آورده است که پنجشنبه بعدازظهر بیرون از سینمای امپریال در مونترال، جایی که جشنواره برپا شد، گروه کوچکی از مخالفان نیز شعارهایی در مخالفت با فیلم سر دادند. سایت «لدووا» نیز در مورد نمایش «محمد (ص)» نوشت: «نمایش این فیلم مثل بمب در مونترال صدا کرد؛ فیلمی که بیشتر شبیه فیلمهای هالیوودی مذهبی مثل «۱۰ ضربه» سیسیل ب.دومیل است و از نظر خلوص و صفا با بالاترین حد از جلوههای ویژه ساخته شده است. البته زمان ١٩٠ دقیقهای آن اندکی طولانی به نظر میرسد».
فاضل میبدی: به مردم عربستان نشان دهیم ایرانیان در هر شرایطی، اخلاق و انصاف را رعایت میکنند
در آخرین جای شرق، یادداشتی از حجتالاسلام فاضل میبدی به چاپ رسیده و واکنش وی به ایجاد کمپینی به نام «سوغات سعودی نخرید» را از زاویه «رعایت انصاف با مردم عربستان» منعکس ساخته است. در این یادداشت می خوانیم:
«کمپینی را که اخیرا با عنوان «سوغات سعودی نخرید» در فضای مجازی به راه افتاده، از دریچه نگاه اسلام به رابطه میان دولتها و ملتها میتوان مورد نقد و بررسی قرار داد. به اعتقاد من، اختلاف میان دولتها نباید به سطح ملتها کشیده شود و اگر منظور نظر طراحان این کمپین این است که حاجیان با سوغاتینخریدن از بازار عربستان به اقتصاد این کشور ضربه وارد کنند و عملا دولت این کشور را با مشکل مواجه کنند باید گفت که چنین هدفی براساس چنین کمپینی، شدنی نیست.
بسیاری از مسلمانان جهان نسبت به رفتار نابخردانه دولت عربستان در یمن معترضند اما به نظر میرسد که بهعنوان یک مسلمان واقعی میتوانیم از موسم حج استفاده کرده و اختلافهایمان را با برادران دینیمان در عربستان کم کنیم نهاینکه با راهاندازی چنین کمپینی به گسترش کینهها دامن بزنیم. اگر کینهای سیاسی میان دو دولت به سطح ملتها کشیده شود پا در مسیر خطرناکی قرار دادهایم. از سوی دیگر، سوغاتی حجاج یک رسم قدیمی و دیرینه است اما حتی در قرآن هم به حجاج توصیه شده که «شاهد» منافع مجاوران خانه خدا باشند و برخی از مفسران، رونق بازار کشور عربستان را از مصداقهای «شاهد» در کلام وحی دانستهاند.
نکته دیگر این است که ٢٠٠ تا ٣٠٠ دلاری که بهطور متوسط هر حاجی خرج خرید سوغاتی از سرزمین عربستان میکند چندان در درآمدزایی دولت این کشور نقشی ندارد و حتی به یاد دارم که در روزهای جنگ تحمیلی که عربستان به حمایت از عراق برخاسته بود، امام راحل نیز از مردم نخواستند که دست از سوغاتیخریدن بکشند. در شرایط کنونی، بهترین سوغاتی ممکن را زائران و حجاج خانه خدا میتوانند به مردم عربستان اهدا کنند؛ دوستی، محبت، رعایت انصاف و اخلاق در زمان حضورشان در سرزمین وحی میتواند به مردم این کشور نشان دهد که مسلمانان ایران در هر مقطع و در هر شرایطی، با مردمان دیگر کشورهای جهان و خصوصا همکیشان خود اخلاق و انصاف را رعایت میکنند.»
دیگر عناوین منتشر شده در «شرق» امروز:
احمد خاتمی: آنتنهای ماهوارهای آنتنهای جهنمی است / آیتالله احمد خاتمی، امامجمعه موقت تهران، گفت: شبکههای ماهوارهای مأموریت دینزدایی، اخلاقزدایی و جداکردن مردم از راه شهدا را دارند و در پی آن هستند که سبک زندگی دینی بهخصوص در کانون خانوادهها را تغییر دهند. او خطاب به متدینین با تأکید بر اینکه «شبکههای ماهوارهای دشمن شما هستند و من معتقدم که آنتنهای ماهوارهای، آنتنهای جهنمی است»، گفت: آنها مأموریت برچیدن سفره دین مردم این کشور بهخصوص دین جوانان را دارند و میخواهند دین را از خانههای مردم بیرون کنند.
سیدمحمود علوی، وزیر اطلاعات: احیای ارزشهای انقلاب اسلامی علاوه بر توسعه اقتصادی، برای دولت تدبیر و امید حائزاهمیت است. متأسفانه این ارزشها درحالحاضر آسیب دیدهاند و باید به آنها برگشته و آنها را احیا کنیم.
«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه «شرق» را مرور کرده است: «مصباحیزدی: سر سوزنی از دین کوتاه نمی آییم»، «سیدحسن خمینی: استبداد، استعمار و دینگریزی سه درد تاریخی است»، «مجیدی: هرچقدر فیلمهای بیشتری در دنیای اسلام ساخته شود، بهتر است»، «فاضل میبدی: فاضل میبدی: به کمپین موسوم به «سوغات سعودی نخرید» نه بگوییم/ به مردم عربستان نشان دهیم ایرانیان در هر شرایطی، اخلاق و انصاف را رعایت میکنند» و « احمد خاتمی: شبکههای ماهوارهای مأموریت دینزدایی و اخلاقزدایی دارند»مرور مطبوعات/ شنبه ۷ شهریور/ روزنامه شرق