روحانی: همانند مدینه عصر پیامبر اسلام(ص)، حقوق اقلیت های مذهبی در ایران محفوظ است

«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه «شرق» را مرور کرده است: «رئیس جمهوری: ایران اسلامی الگویی برای اتحاد و همزیستی مسالمت‌آمیز ادیان و مذاهب مختلف است/برای ایران، شیعه یمنی، عراقی، لبنانی و سوری با اهل سنت یمن، فلسطین و کردها در عراق هیچ تفاوتی ندارند/مردم ایران اعم از مسلمان، ارمنی و زرتشتی عاشق اهل بیت (ع) هستند»، «امیرعبداللهیان: عربستان چاره‌ای ندارد جز اینکه به مسیر گفت‌وگوی سیاسی با ایران برگردد »، «ترکش های تقویت اسلام‌گرایان رادیکال به سوی خود ترکیه بازگشته است»، «قساوت‌های جدید و متفاوت داعش، حضور این گروه در صدر اخبار رسانه‌ها را تضمین می کند» و «غرویان: کسر حقوق از کارمندان بدحجاب برای تحقق یک امر فرهنگی مانند سایر تجربه‌های گذشته، نتیجه‌ای نخواهد داشت»

رئیس جمهوری: ایران اسلامی الگویی برای اتحاد و همزیستی مسالمت‌آمیز ادیان و مذاهب مختلف است/برای ایران، شیعه یمنی، عراقی، لبنانی و سوری با اهل سنت یمن، فلسطین و کردها در عراق هیچ تفاوتی ندارند/مردم ایران اعم از مسلمان، ارمنی و زرتشتی عاشق اهل بیت (ع) هستند
روزنامه شرق سخنان رئیس‌جمهوری در افتتاحیه ششمین اجلاس مجمع جهانی اهل بیت (ع) و همایش بین‌المللی امام سجاد(ع) را با عنوان «هلال شیعه نداریم، قمر و بدر اسلام داریم» منعکس ساخته و به این نکات اشاره داشته است:
– دشمنان به‌دنبال ایجاد انحراف و انشقاق در دین و بین مسلمانان هستند که باید در برابر این انحراف و تحریف ایستادگی و مقاومت کنیم و اجازه ندهیم از طریق گروهک‌های تروریستی، دین اسلام را که دین صلح، اعتدال و رحمت برای همه انسان‌هاست، دین خشونت، کشتار و نابودی تمدن‌ها معرفی کنند.
– اقتدار و قدرت علمی، معنوی و سیاسی ایران علیه هیچ‌یک از کشورهای همسایه‌ نبوده و نخواهد بود و ما به‌دنبال آن هستیم که با استفاده از اقتدار خود، صلح و ثبات در منطقه به‌وجود آوریم.
– نه برخورداری از بمب اتم توانست برای متجاوزان صهیونیستی امنیت و ثبات به وجود آورد و نه داشتن سلاح‌های مدرن توانسته برای برخی کشورها که تصور می‌کنند با بمباران و هواپیما می‌توانند ملت مظلومی مثل ملت یمن را به زانو درآورند، امنیت به وجود آورد.
مکتب اهل بیت (ع) مکتب تفسیر واقعی اسلام و قرآن است.
– دشمنان می‌خواهند در منطقه ما تفرقه و انشقاق وجود داشته باشد و برخلاف ادعای آنها، ما هلال شیعه نداریم بلکه قمر و بدر اسلام داریم و معتقدیم همه مسلمانان در برابر کفر و نفاق یکپارچه و متحد هستند و امام راحل به ما آموختند چگونه پیروان اهل بیت، شیعیان و اهل سنت برادرانه در کنار هم باشند و امروز مقام‌معظم‌رهبری هم بر این اصل وحدت تکیه دارند و به ما آموخته‌اند که باید با یکدیگر متحد باشیم.
– ایران اسلامی الگویی برای اتحاد و همزیستی مسالمت‌آمیز ادیان و مذاهب مختلف است.
– همانند عصر پیامبر اسلام (ص) که حاکمیت و حکمت اکثریت برقرار بود و حقوق اقلیت در مدینه همواره حفظ می‌شد، در ایران هم اسلام و مردم‌سالاری برقرار است و حقوق اقلیت محفوظ بوده و دین در میان شیعه و سنی برادری برقرار کرده است.
– مردم ایران اعم از مسلمان، ارمنی و زرتشتی عاشق اهل بیت (ع) هستند و در روز عاشورا و تاسوعا به امام حسین (ع) احترام می‌گذارند و تفاوتی بین شیعه و سنی و مسلمان و غیرمسلمان در تاریخ این کشور وجود ندارد.
– امروز در جامعه ایران، اهل سنت نه‌تنها از حاکمیت قانون و قانون اساسی دفاع می‌کنند، بلکه در بسیاری از نقاط مرزی کشورمان و در بخش‌هایی از کردستان، ترکمن‌صحرا، خراسان و سیستان‌وبلوچستان مرزبانان خوبی برای حراست از مرزهای کشورمان هستند.
– رئیس‌جمهوری با بیان اینکه دشمن قصد دارد ما را از اسلام واقعی جدا کرده و دین را منشأ خشونت معرفی کند.

– همه ادیان آسمانی به‌دنبال کرامت انسانی بودند؛ چگونه است که امروز به نام حضرت موسی(ع) و دین یهود، در فلسطین کشتار به راه انداخته و زنان و کودکان را به ناروا قتل عام می‌کنند درحالی‌که دین موسی (ع) دین اخلاق بوده، نه دین تجاوز و این انحراف بزرگی در این دین ابراهیمی است.
– برای جمهوری اسلامی ایران شیعه یمنی، عراقی، لبنانی و سوری با اهل سنت یمن، فلسطین و کردها در عراق هیچ تفاوتی ندارند و ما خواهان صلح، امنیت و برادری بوده و برای منطقه نیز خواهان توسعه بیشتر هستیم.

امیرعبداللهیان: عربستان چاره‌ای ندارد جز اینکه به مسیر گفت‌وگوی سیاسی با ایران برگردد
شرق در صفحه ۷، گفتگوی زینب اسماعیلی با حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی و آفریقایی وزیر خارجه ایران را به چاپ رسانده و با عنوان «عربستان برای گفت‌وگو آماده نیست» آورده است:
– متأسفانه تیم جدید حاکم در عربستان‌سعودی از رویکرد مذاکراتی و سیاسی در منطقه فاصله گرفته و توسل به زور را در مرکز توجه خودشان قرار داده‌ است. نمونه بارز آن، اقداماتی است که عربستان در سه ماه گذشته و پیش از سه ماه گذشته در یمن انجام می‌دهد.

– احساس می‌کنیم هنوز سعودی‌ها برای ورود به مرحله مذاکره آمادگی ندارند. هرچند آقای دکتر ظریف آمادگی خودش را اعلام کرده است و ما از گفت‌وگو و یک تفاهم منطقی با عربستان‌ سعودی استقبال می‌کنیم.
– عربستان همسایه ماست. عربستان در منطقه، کشور مهمی است. عربستان چاره‌ای ندارد جز اینکه به مسیر گفت‌وگوی سیاسی برگردد و ما از این بازگشت در کوتاه‌ترین زمان ممکن استقبال می‌کنیم و آن‌ را به نفع منطقه و عربستان‌سعودی می‌دانیم. ما نسبت به آینده خوش‌بینیم.

ترکش های تقویت اسلام‌گرایان رادیکال به سوی خود ترکیه بازگشته است
این روزنامه در صفحه «جهان»، یادداشت «آرماگدون» به قلم بهلول اوزکن، استاد دانشگاه مرمره را با ترجمه آزاد حاجی‌آقایی به چاپ رسانده و با توصیف این سخن اردوغان که گفته بود: « به‌زودی نماز را در مسجد امیه دمشق اقامه خواهد کرد» به رجزخوانی، به نقش بر آب شدن تلاش های او برای سرنگونی بشار اسد اشاره نموده است.
در بخش هایی از این یادداشت می خوانیم:
«موقعیت کنونی ترکیه فاصله چندانی با موقعیت آخر‌الزمانی ندارد. اسلام‌گرایان رادیکالی که این کشور را به «شاهراه جهادی» به سوریه تبدیل کرده‌اند، اکنون در حال انجام حملاتی علیه خود ترکیه هستند. متعاقب حمله قریب به ۱۰ روز گذشته داعش در شهر مرزی «سوروچ» که طی آن ۳۲ غیرنظامی به قتل رسیدند، اکنون ترکیه نمی‌تواند بیش از این از اقدامات داعش چشم‌پوشی کند. مقامات رسمی ترکیه تخمین می‌زنند که داعش ۷۰۰ شهروند ترک را در صفوف خود جای داده است و ده‌ها نفر از هسته‌های این گروه در شهرهای اصلی مانند استانبول و آنکارا مترصد انجام عملیات علیه ترکیه هستند.
این تنش‌ها کافی نبودند؛ آتش‌بس دوسال‌ونیمه بین حزب کارگران کردستان و دولت ترکیه خاتمه پذیرفت….

سوریه؛ باتلاق اردوغان
سیاست خارجی حزب «عدالت و توسعه» از سال ۲۰۱۱ به‌بعد بزرگ‌ترین فاجعه سیاست خارجی تاریخ جمهوری ترکیه به‌شمار می‌رفته است. با شروع بهار عربی در سال ۲۰۱۱ حکومت ترکیه، در هماهنگی با عربستان‌سعودی و قطر، در کمپ‌های جنوبی ترکیه به تسلیح مخالفان اسد دست زد. سیاست‌های اردوغان و داووداوغلو بر این نتیجه مبتنی بود که قیام مسلحانه علیه رژیم اسد با حملات هوایی طی چندماه، به تسلیم او منجر خواهد شد (این تصور ناشی از پیش‌زمینه‌ای بود که طی آن دیکتاتوری قذافی با حملات آمریکا-ناتو سرنگون شده بود) و سپس کرسی قدرت در سوریه از سوی طرفداران حزب عدالت و توسعه یعنی اخوان‌المسلمین سوری اشغال خواهد شد.
اردوغان با رجزخوانی سال ۲۰۱۲ که به‌زودی نماز را در «مسجد امیه دمشق» اقامه خواهد کرد، علاقه خود را مبنی‌بر تصویرکشیدنش به‌عنوان رهایی بخش سوریه نشان داد و داوود اوغلو نیز ادعا کرد که ترکیه مالک و رهبر خاورمیانه جدید خواهد بود. بااین‌حال، حملات هوایی غرب به سوریه هیچ‌گاه به اجرا گذاشته نشد. اخوان‌المسلمین سوریه نیز که هیچ‌گاه از قتل‌عام سال ۱۹۸۲ کمر راست نکرده بود و فاقد حمایت قابل‌توجه مردمی بود، به‌زودی، کاملا از صحنه محاسبات ترک‌ها کنار رفت.

ورود داعش
با رو به ‌وخامت‌گذاشتن وضعیت سوریه، گروه‌های اسلام‌گرای تندرو حمایت‌هایی را از ترکیه، عربستان‌سعودی و قطر، از اعضای شناخته‌شده ائتلاف- که در شکلی مطایبه‌آمیز دوستان سوریه شناخته شده‌اند- دریافت کردند. هم‌زمان، قدرت داعش در سوریه به شیوه‌ای محیرالعقول رشد و نمو پیدا کرد. ادعاهای متعددی مبنی‌بر رابطه پنهانی میان دولت ترکیه و داعش وجود دارند؛ مطابق مقاله‌ای در روزنامه «گاردین» که در هفته قبل منتشر شده است، طی عملیاتی که از سوی نیروهای ویژه آمریکایی در شرق سوریه در ماه می ‌گذشته به اجرا درآمد، صدها سند کشف شده‌اند که این اسناد پرده از فروش نفت داعش به دولت ترکیه برمی‌دارد. در همان مقاله آمده است که ارتباط مستقیم بین مقامات رسمی ترک و اعضای عالی‌رتبه داعش غیرقابل‌انکار بوده است….
با توجه به این زمینه می‌توان گفت که تصمیم اخیر ترکیه برای نبرد با داعش به همان اندازه که پاسخی در مقابل حمله داعش در داخل ترکیه محسوب می‌شود، به همان اندازه نیز پاسخی به حملات جدید در سوریه محسوب می‌شود. داعش بیشتر نواحی تحت‌کنترل خود را در مرز ۹۰۰ کیلومتری سوریه با ترکیه از دست داده است و بیش از نیمی از آن اکنون تحت‌کنترل حزب اتحاد دموکراتیک قرار دارد که شاخه سوری حزب کارگران کردستان است. ازاین‌رو، ترکیه در عملیات خود علیه داعش، درصدد ممانعت از دستیابی حزب اتحاد دموکراتیک به آخرین بخش از مرزهای خود با سوریه در منطقه حائل بین کانتون کوبانی و عفرین در منطقه جرابلس است و قصد دارد آن را به ارتش آزاد سوریه و دیگر گروه‌های اسلامی واگذارد.
با گذشت چهارسال از جنگ داخلی سوریه، اردوغان نیک از این نکته آگاه است که رژیم سوریه که متکی به حمایت‌های سوریه و ایران است را نمی‌توان با چند گروه شبه‌نظامی مختلف که درگیر جنگ با یکدیگر نیز هستند، سرنگون کرد….»

قساوت‌های جدید و متفاوت داعش، حضور این گروه در صدر اخبار رسانه‌ها را تضمین می کند
روزنامه شرق در صفحه اندیشه، مقاله «در داخل داعش چه می‌گذرد؟» به قلم هرمز همایون‌پور را بر پایه کتابی از عبدل بری عطوان به چاپ رسانده و اطلاعات جالب‌توجهی از چگونگی گردش امور در داعش را بیان داشته است. در این یادداشت تعدادی از اسامی و برخی دیگر از اطلاعات ارائه شده، با اشکال مواجه است اما مقاله عینا بازنشر شده است. در بخش هایی از این نوشتار آمده است:
«عبدل عطوان، که در مقام یکی از معروف‌ترین روزنامه‌نگاران دنیای عرب، از فرصت دیدار با رهبران داعش برخوردار بوده و به‌علاوه کتابش را بر پایه دیدارهایی از مرز ترکیه-سوریه و گفت‌وگوهایی برخط (online) با جهادی‌ها نوشته است، تصویری کم‌وبیش قانع‌کننده از داعش و تشکیلات برخوردار از مدیریت قاطع آن ارائه می‌دهد؛ تشکیلاتی که به قول او کارایی بوروکراتیک و کاردانی نظامی را با استفاده کامل از فناوری اطلاعاتی (Information Technology) درهم آمیخته است.
ابوبکر بغدادی، خلیفه خودخوانده، به دلایل امنیتی و نیز به‌منظور افزایش وجهه رمزآلود و اسرارآمیز خود، به‌ندرت در انظار عمومی ظاهر می‌شود. او را گاهی «الشَبح» یا «شیخ نامرئی» می‌نامند، «زیرا وقتی با فرماندهانش صحبت می‌کند، نقاب بر صورت می‌زند». نام واقعی او ابراهیم بن‌عواد بن‌ابراهیم البدری‌القریشی است. او در سال ۱۹۷۱ در سامره، شهری در عراق که در زمان عباسیان (۱۲۵۸ ـ ۷۵۰ م) [۶۵۶ ـ ۱۳۳ ق ] مرکز خلافت بود، به دنیا آمد و تلاش دارد از همان عباسیان تقلید کند. مهم آن است که بو بدری، قبیله او، نسب به قریش می‌برد. در سنت قدیم سنی‌ها خلیفه باید از قریش باشد.

بنا بر زندگی‌نامه آنلاین بغدادی، که در «الحیات»، شبکه رسانه‌ای داعش، منعکس‌ شده است، او از خانواده‌ای مذهبی است که شامل چند امام جماعت و دانشور قرآنی است. گفته می‌شود به «دانشگاه اسلامی بغداد» رفته و درجه‌های کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای خود را از آن دانشگاه گرفته است. رساله دکترای او در باب فلسفه و عملکرد حقوق اسلامی شامل بررسی فرهنگ و تاریخ اسلام بود. بغدادی در زمانی به این دانشگاه وارد شد که صدام‌حسین، به‌منظور برانگیختن احساسات مذهبی و میهنی مردم متعاقب تحریم اقتصادی سختی که بعد از بیرون‌راندن سپاهیان صدام از کویت در ۱۹۹۱ بر عراق تحمیل شد، به‌ترغیب احساسات مذهبی روی کرده بود.
درحالی‌که تحصیلات دانشگاهی البغدادی -که هم بن‌لادن و هم الظواهری جانشین او فاقد آن بودند- به او اعتبار و مزیتی قابل ملاحظه می‌دهد، «تجربه‌های او در میدان‌های نبرد و شهرتش به‌عنوان یک طراح جنگی زیرک نیز باعث شده تا از حمایت فرماندهان نظامی و مدیران کارکشته رژیم بعثی برخوردار شود».
عطوان می‌نویسد: «داعش همواره از مزیت اقدامات غیرمنتظره برخوردار بوده است…. به جای جنگ‌کردن تا مرگ، گروه‌های جنگی آن هرگاه ببینند که در نبردی نمی‌توانند پیروز شوند، به‌سرعت پراکنده شده و در مکانی مناسب‌تر دوباره گردهم جمع می‌شوند….
اگرچه برخی نسبت به وفاداری بعثی‌های سابق تردید دارند و معتقدند آنها برای بازگشت به قدرت که پس از تجاوز آمریکا به عراق از دست دادند، به داعش پیوسته‌اند، این احتمال هم هست که اعتقادات مذهبی عامل پیوستن آنها به داعش بوده است. به‌خصوص که اکنون شیعه‌ها در عراق دست بالا را دارند.

آن‌طور که عطوان توضیح می‌دهد، داعش «سازمانی کاملا متمرکز و باانضباط است» که از تجربیات صدامیان سود می‌برد. دستگاه امنیتی کارکشته‌ای دارد و درعین‌حال، ظرفیتش برای تفویض اختیار زیاد است. «خلیفه» صاحب اقتدار اصلی است؛ با وجود آنکه در خطابه‌هایش به پیروان خود می‌گوید «وقتی اشتباه می‌کنم تذکرم دهید» هرگونه تهدید، مخالفت، یا حتی کلام متضاد، به نابودی بلافاصله «گناهکار» منجر می‌شود.
بغدادی دو معاون دارد که هر دو از اعضای سابق حزب بعث عراق هستند. آنها هر دو در اردوگاه بوکه (Bucca)، زندان گَل‌وگشاد آمریکایی‌ها در جنوب عراق که اکنون به‌عنوان «دانشگاه جهادی» از آن یاد می‌شود، با بغدادی هم‌بند بودند. در آن «دانشگاه» بود که بعثی‌ها و سنی‌های شورشی توانستند دارای پیوندهای ایدئولوژیکی و مذهبی شوند. ابومسلم الترکمانی، معاون اول بغدادی، عضو سازمان اطلاعات دهشتناک ارتش بود و معاون دوم بغدادی، یعنی ابوعلی الانباری، در ارتش صدام درجه سرلشکری داشت.

بغدادی و معاونان او هدف‌ها و برنامه‌های کلی گروه را معین می‌کنند. این هدف‌ها و برنامه‌ها از طریق سلسله‌مراتب تشکیلاتی ابلاغ می‌شود و فرماندهان نظامی و مدیران اجرائی محلی اجازه دارند برنامه‌ها را به ترتیبی که خود تشخیص می‌دهند در مناطق تحت کنترل داعش پیاده کنند. همچنین تعدادی شورای مشورتی تشکیل شده است و «وزارتخانه»های گروه توسط کمیته‌ها اداره می‌شود و رئیس هر وزارتخانه عضو کابینه بغدادی است.
قدرتمندترین اینها، «شورای شریعت» است که بر اجرای بی‌رحمانه تخلفات شرعی -«تجاوز از حدود الهی»- نظارت دارد. داعش یک «پلیس شریعت» نیز تشکیل داده که شبیه «شرطه» عربستان‌سعودی است. پلیس عادی تحت نظر دستگاه اداری داعش عمل می‌کند و اعضای آن یونیفورم‌های سیاه می‌پوشند. اتومبیل‌های این پلیس آرم داعش دارند.

عطوان می‌نویسد: «دادگاه‌های شریعت به همه شکایت‌ها، اعم از مذهبی یا مدنی، رسیدگی می‌کنند و شکایت‌ها می‌تواند از طرف پلیس یا افراد مطرح شود. شورای آموزش نیز بر تعلیمات و برنامه‌های درسی، که کاملا بر آموزه‌های سلفی مبتنی است، نظارت دارد. در بسیاری موارد تعلیمات مدارس ابتدایی و متوسطه عربستان‌سعودی مورد استفاده است. تدوین بعضی موضوع‌ها، ازجمله نظریه تکامل، ممنوع است. به دختران آموزش داده می‌شود اما در مدرسه‌ها و دانشکده‌های مخصوص اناث. زنان، برخلاف عربستان، حق رانندگی دارند».
عطوان توضیح می‌دهد تروریست‌های داعش حقوق خیلی خوبی می‌گیرند و کاملا منضبط‌ هستند و قساوت‌هایی که مرتکب شده و روی اینترنت نمایش می‌دهند، بخشی از یک استراتژی منسجم است: «کشتن‌ها، کله‌زدن‌ها، درآوردن قلب‌های قربانیانی که به آنها تجاوز شده و گذاشتن قلب‌ها روی سینه قربانیان، اعدام‌های دسته‌جمعی، فروانداختن هم‌جنس‌گراها از بام ساختمان‌های بلند…. این کارهای وحشتناک و وحشیانه به دقت فیلم‌برداری شده و از طریق «وزارت» رسانه‌های داعش توزیع می‌شود و چون هر قساوت جدید به‌جای قساوت قبلی در صدر اخبار رسانه‌ها قرار می‌گیرد، در اختیارداشتن صفحات اصلی رسانه‌ها تضمین می‌شود».

منابع «ایدئولوژیکی»
اینها که گفته شد، صرفا نوعی سادیسم نیست، بلکه سیاستی است که به نحوی نظام‌مند از اندیشه‌های مطرح‌شده در متون‌های جهادی اقتباس می‌شود. از همه مهم‌تر، رساله مدیریت توحش اثر ابوبکر ناجی ایدئولوگ القاعده است که آنلاین به آگاهی تروریست‌ها می‌رسد. این رساله که در ۲۰۰۴ منتشر شد، منطقی برای اعمال خشونت و قساوت ارائه می‌دهد و اکنون «نقشه راه» جناب «خلیفه» است. این رساله کاملا بر آثار تقی‌الدین بن‌تیمیه (۱۳۲۸ ـ ۱۲۶۳ م) مبتنی است، متکلم قرون وسطا که الهام‌بخش وهابی‌های عربستان محسوب می‌شود و دستورات غلاظ و شدادی دارد که فرمانروایان چگونه باید مقررات مذهبی را اعمال کنند. ناجی، که در یکی از حملات هواپیماهای بی‌سرنشین آمریکا به وزیرستان پاکستان در ۲۰۰۸ کشته شد، خشونت و قساوت را عنصر ذاتی کشمکش‌ها و مرحله‌ای لازم برای استقرار خلافت اسلامی می‌دانست.

اندیشه احیای خلافت اسلامی، از زمان سقوط امپراتوری عثمانی به‌دست کمال آتاتورک در سال ۱۹۲۴، همواره از آرمان‌های مسلمانان تندرو بوده است. بغدادی و دستیاران او در اینترنت و رسانه‌های اجتماعی به‌دقت به این اندیشه دامن می‌زنند. هدف آنها ظاهرا ایجاد نهادی فراملیتی در ورای قبیله‌ها و اجتماعات دنیای اسلامی است. آنها تاکنون موفقیت‌هایی داشته‌اند، ازجمله، علاوه بر اراضی و مناطقی که در عراق و سوریه در تصرف دارند -پهنه‌هایی که از وسعت کشور انگلستان تجاوز می‌کند- توانسته‌اند از برخی از ساکنان مناطق دور از یکدیگر نظیر نیجریه، پاکستان و یمن «بیعت» بگیرند و اکنون در سیرته، زادگاه معمر قذاقی در لیبی، کنترل یک فرودگاه را در اختیار دارند.
نکته قابل‌توجه در برنامه و «نقشه راه» داعش، فروش آثار باستانی و عتیقه موجود در مناطق تحت تصرف آن است. ازجمله گفته می‌شود در اماکن باستانی ابتدا به‌دقت اقلام و اشیای نفیس و قیمتی را جدا می‌کنند تا از طریق دلالان بین‌المللی به فروش برسانند و بعد به شکل نمادین با بیل و کلنگ به جان بعضی از آثار بی‌ارزش یا غیرقابل فروش می‌افتند و در «اجرای تعالیم دینی» عکس و فیلم آنها را به گستردگی نمایش می‌دهند. فروش اشیای عتیقه، اکنون که درآمد داعش از طریق فروش نفت به علت بمباران‌شدن دو حوزه نفتی آنها در عراق توسط هواپیماهای آمریکایی کاهش یافته، از منابع مهم درآمد داعش است.

تعداد نفرات
عطوان که در اواخر سال ۲۰۱۴ از مناطق متصرفی داعش دیدار کرده بود، تعداد جنگجویان داعش را بیش از صد هزار نفر برآورد می‌کند که یک‌سوم آنها -دست‌کم ۳۰ ‌هزار نفر- خارجی هستند….

بودجه گروه
با وجود از دست‌دادن دو حوزه نفتی…. داعش، سازمانی است ثروتمند که منابع درآمدی متعددی دارد که از طرف هم‌قطاران محلی و جهانی آن سرازیر می‌شود. بودجه گروه را شورای اقتصادی مدیریت می‌کند. این شورا گزارش‌های سالانه خود را هر سال در ماه مارس ارائه می‌دهد…..

پیشینه گروه
عطوان، علاوه بر توصیف ساختار داخلی داعش و استفاده ماهرانه آن از اینترنت، شرحی مستند نیز از آغاز کار گروه ارائه می‌دهد، که ظاهرا به‌عنوان شاخه‌ای از القاعده عراق تحت رهبری ابوموسی بن‌زرقاوی شروع به فعالیت کرد. زرقاوی خشونت کامل پیشه کرد و در انطباق با عقاید افراطی وهابی خود، به حملات شدیدی به مسجدهای شیعیان و مراکز تجمع زائران دست زد. به گمان عطوان، استراتژی زرقاوی این بود که، از طریق برانگیحتن جنگ داخلی بین شیعیان حاکم و سنی‌ها، با اشغال عراق از سوی آمریکا مبارزه کند. این استراتژی موجب افزایش نفوذ گروه بر سنی‌های بومی عراق و جلب جنگجویان سنی از کشورهای همسایه (سوریه، اردن و عربستان‌سعودی) می‌شد؛ کشورهایی که سنی‌ها در آنها اکثریت‌اند.
زرقاوی در ژوئن ۲۰۰۶، بعد از آنکه تصویری رامبوگونه از خود بر اینترنت نهاد و باعث شناسایی مخفیگاهش از سوی دستگاه‌های امنیتی آمریکا شد، در حمله جت‌های جنگی آمریکا به قتل رسید. جانشینان او با سایر گروه‌های سنی عراق متحد شدند و «دولت اسلامی عراق» (ISI)، یعنی هسته اولیه داعش، را تشکیل دادند. جهادی‌هایی که بر نظام‌های پیچیده سیبرنتیکی مسلط نبودند، بنا بر روند داروینی، به‌سرعت حذف شدند و عرصه را به‌دست برادران خود که از نظر فنی کاردان‌تر بودند، سپردند.

عطوان متذکر می‌شود هیچ‌یک از جانشینان زرقاوی، ازجمله بغدادی، با بن‌لادن یا جانشین او، ایمن الظواهری، بیعت نکردند. داعش در طول هشت سال گذشته عملا از القاعده مستقل بوده است، عاملی که جداشدن افراد از سایر گروه‌های بنیادگرای اسلامی و پیوستن آنها را به داعش تسهیل می‌کند؛ ازجمله این گروه‌ها جبهه النصره در سوریه است که پیوند رسمی خود را با القاعده حفظ کرده است. این جبهه که مورد حمایت قطر و سایر کشورهای خلیج‌فارس قرار دارد، اکنون پیشگام مخالفت داخلی با رژیم اسد است. داعش، اما به جای تهدیدکردن سیاسی دمشق، توجه خود را بر ایجاد یک دولت متمرکز کرده است.

…. اما عربستان چه می‌کند؟ آن‌طور که عطوان می‌نویسد، هم خاندان سعود و هم داعش مدعی‌اند از «راه راستینی» که محمد بن‌عبدالوهاب در قرن هجدهم میلادی نشان داد پیروی می‌کنند. با این حال، هر کدام دیگری را به ارتداد متهم می‌کند.
تردید کمی وجود دارد که مردم عربستان کدام‌یک را برحق می‌دانند. در نظرسنجی آنلاین جولای ۲۰۱۴، بیش از ۹۲‌ درصد از شهروندان عربستان موافق بودند داعش «با ارزش‌های اسلام و قوانین اسلامی مطابقت دارد»

داعش، در مخالفت خود با حکمرانان عربستان، «عشق خاندان سلطنتی به تجمل و پذیرش فساد را که آنها را از نظر عقیدتی و اخلاقی برای حکمرانی فاقد صلاحیت می‌کند»، برجسته می‌کند. [و دراین‌میان، عامل نمایان، فقدان استراتژی میان‌مدت و درازمدت در آمریکا و متحدان آن است. به فرض دشوار که آنها در برانداختن اسد موفق شوند و حکومت را به ‌دست آن جبهه ۲۴ گروهی بسپارند، آیا به‌احتمال قوی چند ماهی نخواهد گذشت که اختلافات و کشمکش‌های نهادی و درونی این گروه‌ها باعث خواهد شد که سقوط کنند و کار سوریه به دست جبهه النصره یا داعش بیفتد؟ آیا آمریکا و اروپای غربی مطمئنند با یکی از این دو گروه بهتر از دولت کنونی سوریه می‌توانند کار کنند، یا کانون مخالفت دیگری با استکبار غرب در منطقه برپا خواهد شد؟»

غرویان: کسر حقوق از کارمندان بدحجاب برای تحقق یک امر فرهنگی مانند سایر تجربه‌های گذشته، نتیجه‌ای نخواهد داشت
شرق در صفحه «جامعه» از قول حجت‌الاسلام محسن غرویان آورده: «با فشار در زمینه حجاب به نتیجه نمی‌رسیم » و به این نکات نیز پرداخته است:
– طرح کسر حقوق از کارمندان بدحجاب در قالب طرح صیانت از حریم حجاب و عفاف از نظر شرعی دچار اشکال است. ابعاد فقهی و حقوقی این مسئله باید بیشتر مورد دقت قرار بگیرد، اما یکی از نکاتی که از نظر فقهی و حقوقی مطرح است و باید رعایت هم شود، این است که در قرارداد اولیه که براساس آن، اداره مربوطه به کارمند خود حقوق پرداخت می‌کند، آیا حقوق فرد بابت حجاب او بوده یا بابت کارش قرار است به او تعلق بگیرد؟ اگر طبق قرارداد، آن حقوق بابت کارش به فرد تعلق می‌گیرد و نه رفتار اخلاقی‌اش، نمی‌توان از حقوق او کسر کرد؛ این مسئله اشکال دارد، زیرا قرارداد بابت کار بوده است، بنابراین فقها و حقوق‌دان‌ها باید آن را لحاظ کنند.
– به‌نظر می‌آید این کار، استفاده از فشار مالی و اقتصادی برای تحقق یک امر فرهنگی است که مانند سایر تجربه‌های گذشته نتیجه‌ای نخواهد داشت.
– من موافق با این راهکار نیستم؛ زیرا نظیر این کار در گذشته نیز نتیجه نداده است. مسئله حجاب و عفاف در ذات و در جوهر خود امری فرهنگی، روحی و ذهنی است و ما با فشارهای فیزیکی و مالی نمی‌توانیم در این زمینه به نتیجه‌ای برسیم.
– راه‌حل مسائل فرهنگی باید از سنخ فرهنگ باشد، باید آنقدر کار فکری، عقلانی، فلسفی و فرهنگی انجام دهیم تا اشخاص از درون خود به حدی از شخصیت فرهنگی برسند تا رفتارهایی نظیر حجاب، گفتار، کلام، نگاه، حرکت و… را در حد متناسب با یک شخصیت والای فرهنگی رعایت کنند.

دیگر عناوین منتشر شده در «شرق» امروز، از این قرار است:

امام‌جمعه شهرضا خواستار شد: رسیدگی به وضعیت حجاب فروشندگان خانم

یادداشت « در روز دختر به شعار بسنده نکنیم » به قلم زهرا شجاعی، رئیس مرکز مشارکت امور زنان دولت اصلاحات

یادداشت « یهودیان آمریکا علیه رهبران » از روزنامه واشنگتن پست، به قلم شهرام زرندار

تجاوز البغدادی به گروگان آمریکایی/مقام‌های آمریکایی گفته‌اند «کایلا مولر» شهروند این کشور که در دست گروه تروریستی «داعش» اسیر بود و سال قبل کشته شد، به شکل مکرر هدف تجاوز جنسی «ابوبکر البغدادی»، رهبر داعش، قرار داشته است.

پسر اسامه بن‌لادن: طرفداران شبکه القاعده در کابل جهاد کنند

بازداشت روحانی تندرو لبنانی/ احمد الاسیر، روحانی سلفی و تندرو لبنانی در فرودگاه بیروت و زمانی که تلاش داشت کشور را ترک کند، دستگیر شده است. این خبر می‌تواند بار دیگر اوضاع سیاسی لبنان را متشنج کند و خشونت را به خیابان‌های این کشور بازگرداند.

«دین آنلاین» با این عناوین اقتباسی، روزنامه «شرق» را مرور کرده است: «رئیس جمهوری: ایران اسلامی الگویی برای اتحاد و همزیستی مسالمت‌آمیز ادیان و مذاهب مختلف است/برای ایران، شیعه یمنی، عراقی، لبنانی و سوری با اهل سنت یمن، فلسطین و کردها در عراق هیچ تفاوتی ندارند/مردم ایران اعم از مسلمان، ارمنی و زرتشتی عاشق اهل بیت (ع) هستند»، «امیرعبداللهیان: عربستان چاره‌ای ندارد جز اینکه به مسیر گفت‌وگوی سیاسی با ایران برگردد »، «ترکش های تقویت اسلام‌گرایان رادیکال به سوی خود ترکیه بازگشته است»، «قساوت‌های جدید و متفاوت داعش، حضور این گروه در صدر اخبار رسانه‌ها را تضمین می کند» و «غرویان: کسر حقوق از کارمندان بدحجاب برای تحقق یک امر فرهنگی مانند سایر تجربه‌های گذشته، نتیجه‌ای نخواهد داشت»مرور مطبوعات/ ‌یک‌شنبه‌ ۲۵ مرداد/ روزنامه شرق

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.