حرفهای جنتی درباره برخی که چشم دیدن ولابت فقیه را ندارند
دین آنلاین، روزنامه های «فرهیختگان» و «شرق» را با این عناوین اقتباسی مرور کرده است: « ممکن است از قوه قضائیه بترسید یا ملاحظه مجلس را بکنید، اما از دولت انتقاد کنید/پرچمداری اندیشمندان سبب پیشرفت کشور میشود/کسی احتمال نمی داد شعار «ایران برای همه ایرانیان» حزب مشارکت، روزی حرف «رئیس جمهور روحانی» باشد»، «خبررسانانی که فقط گوشکننده نیستند، به نفع حقیقت کار می کنند»، «امنیت نشستها و کنسرتها با ما، بلوف یا قدرت واقعی دولت؟»، « ساز و کار دولت، نیامده از کار افتاد»، « آیا اعمال به همان نسبتی که شادمانی آفرینند، صحیحاند و به همان نسبتی که ناشادی را میگسترند ناصحیحاند؟»، « نگاه جامع به فرهنگ، ضامن پیمودن مسیر سعادت است/فقه اسلامی دیگر نمیتواند محدود به حسبیات و احکام عبادی باشد» و «حرفهای جنتی درباره برخی که چشم دیدن ولابت فقیه را ندارند»
ممکن است از قوه قضائیه بترسید یا ملاحظه مجلس را بکنید، اما از دولت انتقاد کنید/پرچمداری اندیشمندان سبب پیشرفت کشور میشود/کسی احتمال نمی داد شعار «ایران برای همه ایرانیان» حزب مشارکت، روزی حرف «رئیس جمهور روحانی» باشد
روزنامه فرهیختگان که نیم تای صفحه نخست خود را به عکس بزرگی از افتتاح پروژه های دانشگاه آزاد اسلامی به دست رئیس جمهوری اختصاص داده است، از قول وی این نکات را منتشر ساخته است:
– استقلال و آزادی دو اصل برای دانشگاهها است که بدون آنها دانشگاهها مرده و تمام شده هستند.
– دانشگاه یک محیط آزاد علمی برای اعتراض و نقد است. البته حوزههای علمیه در زمینه آزادی در طرح مباحث از دانشگاهها جلوتر هستند و یک شاگرد به راحتی در برابر استاد حرف میزند و استاد هم همچون آیتالله العظمی بروجردی که شخصیت بنام و مرجع عام تقلید بود، به این انتقادها گوش میداد.
– آزادی علمی یکی از امتیازات دانشگاه است که البته اخلاق و هویت ملی و دینی هم باید مورد احترام باشد. هویت ملی، دینی و اخلاق متعلق به همه جا است. در جاهایی که دیگران قصد دخالت در دانشگاه را دارند باید بتوانیم با توجه به اصل استقلال این دخالتها را کاهش دهیم.
– ما باید فضایی ایجاد کنیم که شخصیتهای بنام و شایسته بتوانند به راحتی به کشور خود سفر کنند. تا یک نفر به ایران میآید دلایل واهی میآورند. گذرنامه طرف را در فرودگاه میگیرند و همین که به طرف میگویند دو سوال از شما میپرسیم بدانید همه چیز تمام شد و مرغ از قفس پرید. چرا برخی ماموران اینقدر به خود حق میدهند؟ از کجا این حق را آوردهاند؟ کدام قانون این حق را میدهد که مقابل یک استاد اینگونه برخورد کنید؟ این سرمایهها باید افزایش یابند. چرا ما با آنها این گونه برخورد میکنیم؟
– بزرگان و نخبگان پول نمیخواهند بلکه خواهان منزلت اجتماعی هستند.
– چرا این واقعیت را نمیپذیریم که ایران از آن تمام ایرانیان جهان است و آنها هم به سهم خودشان مالک و صاحب کشور هستند و کشور متعلق به هر ۸۰ میلیون نفر ایرانی است.
– قانون است که باید با افراد برخورد کند و کسی حق برخورد با کس دیگری را ندارد.
– ما باید سعه صدر داشته باشیم، اما متاسفانه به دلیل وجود برخی تنگ نظریها یک استاد به هر دلیل درست و نادرستی در دانشگاه دولتی نتوانست کرسی خود را حفظ و حراست کند اما دانشگاه آزاد اسلامی فضای جدیدی بود و در مقاطعی موجب حفظ سرمایهها شد. اگر چه آنجا فضای تنگنظری بود، اما در دانشگاه آزاد اسلامی فضایی از تساهل بود.
– افتخار دانشگاه نه ساختمان و نام و کلاس، بلکه استاد دانشگاه است، مثلا در حوزه علمیه قم استادانی در مساجد پرزرق و برقی به تدریس میپرداختند و یک استاد بهنامی هم در مسجدی مثلا در عشق علی درس میداد.
– بحث این نیست که در کدام کوچه و مسجد باید به تحصیل مشغول شوید، بلکه باید وجود یک استاد را مدنظر قرار داد. مثلا یک شخص میگوید من شاگرد امام بودم؛ این مساله مهم است نه اینکه در مدرسه فیضیه درس خواندم.
– استادان هستند که درجات علمی شاگردان را تبیین و آنها را تربیت میکنند. لذا فردی که قصد استخدام در ارگان یا نهادی را دارد باید از وی نام استادانش را بپرسند نه دانشگاهش را. استاد باید جایگاه اول را در علم پیدا کند که البته چنین جایگاهی را دارد.
– بدترین زمانها زمانی است که شاهد دانشگاهی آرام و ساکت و ناظر باشیم که امیدواریم هیچ وقت پیش نیاید.
– باید فضایی به وجود آید که دانشگاه در عرصههای مختلف حضور و مشارکت داشته باشد، اگرچه بقیه ممکن است مشکل داشته باشند. اساتید باید نقد کنند، حداقل از دولت نقد کنند؛ ممکن است از قوه قضائیه بترسید یا ملاحظه مجلس را بکنید ولی از دولت انتقاد کنید. دولت باید بپذیرد که عالمان و اندیشمندان میتوانند باعث پیشرفت شوند و کشوری پیشرفت میکند که پرچمش دست اندیشمندانش باشد.
خبررسانانی که فقط گوشکننده نیستند، به نفع حقیقت کار می کنند
فرهیختگان در نیم تای دوم، خبر از دیدار حجت الاسلام سیدحسن خمینی از خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) داده و عبارت «اندیشه امام راهگشای فردای ملت ماست» را برای آن برگزیده است. در این خبر از قول تولیت آستان امام خمینی آمده است:
– یک زمان میگفتند فضای جهانی همه رسانههای گروهی در اختیار صهیونیستهاست، اما امروز این امپراتوری شکسته و واقعیت این است که شکست آن مرهون تکنولوژی است.
– اصل انقلاب در روزگار خود به انقلاب نوار معروف بود؛ آن امر استفاده از تکنولوژی روزگار خودش است؛ امام (ره) به صورت بسیار توانمند و حرفهای از فضای رسانه در دوره انقلاب استفاده کردند؛ در بعد جهانی استفاده از ابزارهای جهانی و در بعد داخلی، استفاده از نوار و تلفن.
– وجود مجموعه خبررسان که دیگر فقط گوشکننده نیست بلکه خبر را تحلیل میکند و آن را پخش میکند، به نفع حقیقت است.
«امنیت نشستها و کنسرتها با ما»، بلوف یا قدرت واقعی دولت؟
فرهیختگان در صفحه ۴ به نامه مسئول دفتر رهبری به مجمع روحانیون مبارز اشاره کرده و در آن از قول رهبری، از صدور پیام تسلیت به سبب درگذشت یکی از بستگانشان تشکر نموده است.
این روزنامه در همین صفحه، از «سازوکار جدید برای تامین امنیت کنسرتها» پرداخته و از قول قائممقام وزیر کشور تیتر زده: « امنیت نشستها و کنسرتها با ما». در بخشی از این خبر آمده است:
«….آمار بالای لغو کنسرتها در دولتی که شعار اعتدال سر داده بود بر اهمیت این خبر افزود؛ اما وقتی حسینعلی امیری در تشریح جزئیات این خبر گفت که قرار است برای تامین امنیت کنسرتها، وزارت ارشاد بعد از صدور مجوز موضوع را به استانداریها اعلام کند تا استانداریها نسبت به برقراری امنیت اینگونه مراسم اقدام کنند، مشخص شد همچنان معضل لغو کنسرتهای مجوزدار ادامه خواهد داشت.
سخنگوی وزارت ارشاد در حالی خبر «اعلام برگزاری کنسرتهای مجوزدار به استانداری» را سازوکار جدید وزارت کشور دولت یازدهم برای تامین امنیت کنسرتها خواند که طبق قانون استانداران مسئول برقراری و حفظ نظم و امنیت استان هستند و پیشبینی و پیشگیری از معضلات امنیتی استان در چارچوب وظایف قانونی و ذاتی آنها به شمار میرود.
…. ممانعت از برگزاری کنسرتها یکی از معضلاتی بود که با روی کار آمدن دولت حسن روحانی شدت یافت. عبور از هفتخوان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولتهای نهم و دهم باعث کاهش رغبت خوانندگان برای برگزاری کنسرتها شده بود اما با روی کار آمدن دولت یازدهم هم گرچه روند صدور مجوزها تسهیل شد اما معضل جدیدی بهوجود آمد؛ اینبار گروههای فشار که در کابینه یازدهم سهمی نداشتند دست به کار و خود مستقیما وارد عمل شدند و دست به لغو کنسرتها زدند؛ طوری که بنابر اعلام مدیرعامل خانه موسیقی، لغو کنسرتها در دولت یازدهم بیشتر از دولت پیشین شده و رکورد لغو در دوره ریاستجمهوری هشتساله محمود احمدینژاد را هم زده است. کنسرتهای همایون شجریان در تهران، علیرضا قربانی در خراسان، سیروان خسروی در بوشهر، محمد اصفهانی در بندرعباس، گروه «لیان» در بوشهر، احسان خواجهامیری در منطقه آزاد اروند، وحید تاج در یزد، مجید خراطها و امید جهان در یاسوج، محمد علیزاده و مازیار فلاحی تنها تعدادی از کنسرتهایی است که مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت یازدهم را داشتهاند، اما لغو شدهاند. اما واکنش علی جنتی بهعنوان بالاترین مقام دولتی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به لغو هریک از این کنسرتها به جز تاکید بر اینکه وزارتخانهاش برای صدور مجوزها نهایت دقت را انجام داده است و همچنین گلایههای گاهوبیگاه بیشتر نبوده است. دیروز هم که پس از گذشت حدود دو سال از عمر دولت، قائممقام وزیر کشور خبر داد قرار است سازوکاری جدید برای جلوگیری از لغو کنسرتها اجرا شود، معلوم شد که قرار است وظایف قانونی و ذاتی استانداریها به آنها گوشزد شود….»
ساز و کار دولت، نیامده از کار افتاد
فرهیختگان در همین خصوص و در کنار مطلب فوق، عنوان «سازوکار وزارت کشور جواب نداد» را برای لغو یک کنسرت و مراسم سخنرانی علی مطهری انتخاب کرده و نوشته است: «کنسرت مهدی احمدوند و سخنرانی علی مطهری دو مراسمی بودند که اولی در بندر ماهشهر و دومی در شهرکرد لغو شدند. براساس تصاویری که پارسینه منتشر کرده است معترضان که کمتر از ۱۰۰ نفر تخمین زده میشوند با تجمع مقابل سالن برگزاری کنسرت مهدی احمدوند مانع از برگزاری آن شدند. سخنرانی نماینده اصولگرای مجلس هم دومین مراسمی بود که دیروز خبر آمد لغو شده است. به گزارش آنا، حسین فرهادیبابادی، دبیر حزب آزادی استان چهارمحال و بختیاری در بیانیهای با اعلام این خبر، برخی تحرکات و فشارها و همچنین فرآیند طولانی صدور مجوز از سوی فرماندار را دلایل لغو سخنرانی علی مطهری در شهرکرد دانست.»
هر چند که در طی امروز، علی مطهری اعلام کرد اساسا دعوتی در کار نبوده که لغو شود.
آیا اعمال به همان نسبتی که شادمانی آفرینند، صحیحند و به همان نسبتی که ناشادی را میگسترند ناصحیحاند؟
فرهیختگان در صفحه «اندیشه» به بررسی تفاوت دو فایدهگرای معروف، "جرمی بنتم" و "جان استوارت میل" پرداخته و عنوان «آیا فایده صرفا در شادزیستن است؟» را برای مقاله زهرا سلیمانیاقدم انتخاب نموده است.
متن کامل این مقاله را اینجا بخوانید!
فرهیختگان در ستون «خبرنامه» صفحه اندیشه به دو خبر کوتاه پرداخته است:
علوم اجتماعی از منظر حکمت صدرایی
نشست علمی «بازخوانی و بازتعریف علوم اجتماعی از منظر حکمت صدرایی» با حضور حمید پارسانیا و عبدالحسین خسروپناه برگزار میشود. این نشست پنجشنبه ۳۱ اردیبهشت از ساعت ۹ تا ۱۲:۳۰ در سالن اجتماعات مجمع عالی حکمت اسلامی خیابان ۱۹ دی، کوچه ۱۰، فرعی اول سمت چپ، پلاک ۵ برپا میشود. دبیر علمی این نشست را علی امینینژاد برعهده خواهد داشت.
یمن و نقش آخرالزمانی آن
نود و یکمین نشست از سلسله نشستهای مهدویت با عنوان «یمن، دیروز، امروز و نقش آخرالزمانی آن» پنجشنبه ۳۱ اردیبهشت از ساعت ۱۵ در سالن اجتماعات فرهنگسرای اندیشه، واقع در پاک اندیشه، نرسیده به پل سیدخندان برگزار میشود. در این میزگرد تخصصی، اسماعیل شفیعی سروستانی، مهدی نصیری و علی مهتدی سخنرانی خواهند کرد.
در صفحه «اندیشه» فرهیختگان همچنین این عناوین به چشم میخورد:
همایش «دعوت جهانی اسلام» برگزار میشود
«حزب عجیب»؛ امروز سالروز تاسیس حزب زحمتکشان ملت ایران است
در این شماره روزنامه فرهیختگان همچنین این مطالب منتشر شده است:
«مشارکت ایران در حل بحران یمن»، گزارش انصارالله در واکنش به بیانیه ریاض خواستار شد؛ به قلم آرش فرحزاد
«شمارش معکوس برای عملیات رمادی»، مخالفت با مشارکت آمریکا علیه داعش در الانبار
سقوط رمادی و تضعیف عبادی
هیات طالبان در ایران؟ دولت: بیخبریم
ولایتی زمینی به دمشق رفت؛ «بدون ایران، بغداد به دست داعش میافتاد»
نگاه جامع به فرهنگ، ضامن پیمودن مسیر سعادت است/فقه اسلامی دیگر نمیتواند محدود به حسبیات و احکام عبادی باشد
روزنامه شرق که تیتر اصلی خود را به جمله« رئیسجمهوری: دانشگاه بدون آزادی مرده است» اختصاص داده، از قول آیتالله هاشمیرفسنجانی نیز نوشته است: «فقه باید برای اداره جامعه بهروز شود». در متن این خبر آمده است که آیتالله هاشمیرفسنجانی در دیدار وزیر، معاونان و روحانیان شاغل در وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت، توجه به تطورات زمانی و شرایط مکانی را از رموز حاکمیت اسلام بر دلها دانسته و گفته است: «اجتهاد اسلامی، فروع جزئی زندگی بشریت را براساس اصول اسلام ترسیم میکند. در این دوره که روحانیت بر مسند امور است، فقه اسلامی دیگر نمیتواند محدود به حسبیات و احکام عبادی باشد.
در ادامه این خبر نیز این نکات آمده است:
– در زمان ریاستجمهوری که عمیقا وارد مسائل اجرائی شده بودم، متوجه شدم شرط برآوردهشدن انتظارات علما، فضلا و طلاب حوزههای علمیه، ترسیم فروع متعدد براساس نیازهای امروز جامعه است که میتواند ادامه قاعدهسازیهای فقهی بعضی از مجتهدان در طول تاریخ تشیع باشد.
– شرط روزآمدشدن تحصیلات حوزوی و هماهنگی آنها با مسائل روز، تأسیس رشتههای متعدد موردنیاز در حوزههای علمیه است.
– امروز جامعه شاهد موضوعاتی حتی در مسائل دریایی و هوایی و همچنین استقرار ماهوارهها در فضاست و فقه اسلامی نمیتواند در چنین موضوعی نظر نداشته باشد که شرط آن، پرورش استعدادهای رشتههای متعدد در حوزههای علمیه است.
– چگونه میتوانیم برای جامعهای که مصادیق فراوانی از بیماریهای متعدد دارد، احکام اسلامی بدهیم، درحالیکه آگاهی ما در حدّ معلومات عمومی باشد. شناخت موضوع، شرط صدور حکم است.
– فرهنگ، همه ابعاد زندگی انسانها را شامل میشود و نمیتوانیم بعضی از مصادیق را برجسته کنیم و نسبت به مصادیقی دیگر بیتفاوت باشیم.
– باید با نگاه جامع به فرهنگ، راهی برای نسل جوان و آینده باز کنیم تا در دنیایی که منفیها از در و دیوار میبارد، مسیر سعادت را گم نکنند.
حرفهای جنتی درباره برخی که چشم دیدن ولابت فقیه را ندارند
شرق همچنین عبارت «برخی چشم دیدن ولایتفقیه را ندارند» را از قول آیت الله جنتی در صفحه اول منعکس نموده و در متن این خبر نوشته است: «دبیر شورای نگهبان با اشاره به برگزاری انتخابات مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی در اسفند امسال گفت: باید با حساسیت از مسائل مربوط به انتخابات و کیفیت فعالیت افراد در آن مطلع باشید. الان افرادی در این انتخابات فعال شدهاند که مسئولیتهای بالایی هم دارند، اما اساسا چشم دیدن ولایتفقیه را ندارند و همه همشان افزایش قدرت خودشان و کاهش اقتدار ولایت است. البته تا الان خدا لطف کرده و مانع تحقق اهداف آنان شده است. از کارشناسان مطمئن بخواهید جریانها و اوضاع سیاسی را برای شما تشریح کنند. از استادان حوزه و دانشگاه تا دانشجو و طلبه و عموم مردم باید با مسائل سیاسی روز آشنا باشند و بتوانند افراد صالح و فاسد را بشناسند و از مسئولیت سنگین انتخاب افراد صالح غافل نشوند.»
در این شماره روزنامه شرق همچنین این مطالب منتشر شده است:
گزارش « طالبان در تهران» به قلم فریبا پژوه و زینب اسماعیلی
مطهری: برنامه ای نداشتم که بخواهد لغو شود
«داعش» مواضع خود در رمادی را مستحکم میکند
درخواست برای ورود نیروهای چندملیتی به یمن
صدور احکام اعدام و حبس علیه دهها اخوانی دیگر
حسین رویوران، در گفتوگو با «شرق»: بغداد در خطر نیست
فدراسیون بینالمللی حقوق بشر در گزارشی اعلام کرد: سرکوب نظاممند به سیاق السیسی
«مایکل چیمینو» پس از ۱۳ سال از «تکتیرانداز آمریکایی» دفاع کرد؛ «هر فیلم خوب جنگی، ضدجنگ است»
پایان ممنوعیت موسیقی در فرهنگسراها
دین آنلاین، روزنامه های «فرهیختگان» و «شرق» را با این عناوین اقتباسی مرور کرده است: « ممکن است از قوه قضائیه بترسید یا ملاحظه مجلس را بکنید، اما از دولت انتقاد کنید/پرچمداری اندیشمندان سبب پیشرفت کشور میشود/کسی احتمال نمی داد شعار «ایران برای همه ایرانیان» حزب مشارکت، روزی حرف «رئیس جمهور روحانی» باشد»، «خبررسانانی که فقط گوشکننده نیستند، به نفع حقیقت کار می کنند»، «امنیت نشستها و کنسرتها با ما، بلوف یا قدرت واقعی دولت؟»، « ساز و کار دولت، نیامده از کار افتاد»، « آیا اعمال به همان نسبتی که شادمانی آفرینند، صحیحاند و به همان نسبتی که ناشادی را میگسترند ناصحیحاند؟»، « نگاه جامع به فرهنگ، ضامن پیمودن مسیر سعادت است/فقه اسلامی دیگر نمیتواند محدود به حسبیات و احکام عبادی باشد» و «حرفهای جنتی درباره برخی که چشم دیدن ولابت فقیه را ندارند»بررسی مطبوعات/ چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت