ادبیات مسئولان کشور در برابر سعودی ها روز به روز تند تر می شود
دین آنلاین، روزنامه های «فرهیختگان» و «شرق» را با این عناوین اقتباسی مرور کرده است: «بهانه حبس و زجر امام کاظم(ع): تشویش اذهان امت پیامبر و قصد ریختن خون مسلمانان»، «جنگ در سوریه و یمن مسئلهای گریهآور است/تفکر غیرحکیمانه و جاهلانه سعودیها، مسبب جنایت در یمن است»، «کاش به گفتن «نمی دانم» برای چیزی که در آن تخصص نداریم، عادت می کردیم»، «تا چه حد پیش بینی های «سقوط آلسعود با اجرای حکم اعدام شیخ نمر» یا «وقوع فاجعهای در عربستان که عواقب آن گریبانگیر آلسعود میشود» محتمل است؟»، «آیا از پیوستهای فرهنگی کاغذی، آبی برای تعالی فرهنگ کشور گرم می شود؟» و «متاسفانه با دلایلی غیرقابل احصا به سمت توقیف دائمی مطبوعات حرکت کردهایم/طاقت محدود مسئولان یکی از دلایل توقیف روزنامه ها است/ چهار بهار منتهی به خزان بزرگ مطبوعات در ایران: دوران مشروطه، بعد از فرار رضاخان، ملیشدن صنعت نفت و انقلاب/تعطیلی روزنامه ها در این سالها، رابطه مسئولان و مطبوعات را تیرهتر کرده است»
بهانه حبس و زجر امام کاظم(ع): تشویش اذهان امت پیامبر و قصد ریختن خون مسلمانان
روزنامه فرهیختگان که عکس صفحه نخست خود را با تیتر «بازدید متفاوت» به دیدار رهبری از نمایشگاه کتاب اختصاص داده، در همان صفحه در یادداشتی با عنوان «در سخاوت ضربالمثل بود» به قلم حمیدرضا صفاکیش، مدیرگروه تاریخ و باستانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، شمه ای از زندگی حضرت موسیبن جعفر(ع) را در سالگرد شهادت ایشان روایت کرده است که در بخشی از آن می خوانیم: «…. زمخشری در ربیعالابرار آورده است که هارون در یکی از ملاقاتها به امام پیشنهاد کرد فدک را تحویل بگیرد و حضرت نپذیرفت. وقتی اصرار زیاد کرد فرمود میپذیرم به شرط آنکه تمام آن را واگذار کنی. هارون گفت حدود آن چیست؟ امام فرمودند یک حد آن عدن است و حد دیگرش سمرقند و حد سومش آفریقا و حد چهارمش کنار دریای خزر و ارمینه. هارون برآشفت و گفت پس چه برای ما باقی میماند. امام فرمودند خلافت ما؛ یعنی اداره سراسر دنیا که حق من است. از آن روز هارون کمر به قتل موسی بنجعفر(ع) بست، بهطوری که در سفر هارون به مدینه هنگام زیارت قبر رسولالله(ص) در حضور سران قریش و قبایل و علما و قضات بلاد اسلام گفت السلام علیک یا رسولالله، السلام علیک یابن عمه واین را از روی فخرفروشی به دیگران گفت. امام کاظم(ع) حاضر بود و فرمود السلام علیک یا رسولالله، السلام علیک یاابت (سلام بر تو ای پدر من). میگویند رنگ هارون دگرگون و خشم از چهرهاش نمودار شد. در همانجا کنار قبر پیامبر گفت یا رسولالله از تو پوزش میطلبم که میخواهم موسی بن جعفر(ع) را به زندان افکنم زیرا او میخواهد امت تو را برهم زند و خونشان را بریزد. آنگاه دستور داد امام را از مسجد بیرون بردند و به والی بصره سپردند. والی بصره به هارون نوشت که موسی بن جعفر در زندان جز عبادت و نماز کاری ندارد؛ یا کسی را بفرست که او را تحویل بگیرد یا من او را آزاد خواهم کرد….»
جنگ در سوریه و یمن مسئلهای گریهآور است/تفکر غیرحکیمانه و جاهلانه سعودیها، مسبب جنایت در یمن است
فرهیختگان در صفحه ۲ نیز به سخنان رهبری در دیدار رئیس جمهوری عراق پرداخته و عنوان «آثار جنایت سعودیها در یمن گریبان آنها را خواهد گرفت» را برای این مطلب برگزیده است. نکات اصلی سخنان ایشان در پی خواهد آمد:
– امروز منطقه و دنیای اسلام شاهد مسائل تاسفآور و حقیقتا گریهآوری همچون موضوع فلسطین، قضایای شمال آفریقا و جنگ در سوریه و یمن است.
– نقشه دشمنان اسلام برای سوریه را بسیار خطرناک است. آنها به دنبال ایجاد بیثباتی و ناامنی دائمی در سوریه هستند تا از این طریق همه منطقه را بیثبات کنند.
– نقشه برخی کشورهای عربی برای سوریه بسیار ویرانگر است و نقشه آنها، نهتنها سوریه بلکه کشورهای خودشان را نیز ویران خواهد کرد.
– اعاده و حفظ ثبات در سوریه مهمترین هدف است و حضور گروههای متعدد تکفیری – تروریستی در سوریه و تحت عناوین مختلف، درواقع به نفع رژیم صهیونیستی و به نفع کسانی است که به دنبال بیثباتی منطقه برای تحمیل اراده خود هستند.
– سعودیها مرتکب خطای بزرگی در یمن شدهاند و قطعا آثار جنایتی که مرتکب شدهاند، گریبان خود آنها را خواهد گرفت.
– قضایای یمن نشان میدهد که یک تفکر غیرحکیمانه و جاهلانهای در درون سعودیها در مورد مسائل یمن تصمیمگیری میکند.
– استدلال سعودیها را برای تجاوز به یمن، احمقانه است. آنها به بهانه درخواست رئیسجمهور مستعفی و فراری یمن که به کشور خود در حساسترین شرایط، خیانت کرد، به یمن حمله کردند.
– جوانهای عراق هرکدام یک قهرمان بالقوه هستند که میتوانند در شرایط مناسب و در عرصههای مختلف نقشآفرینی کنند و این، تجربهای است که ما در ایران به دست آوردهایم.
کاش به گفتن «نمی دانم» برای چیزی که در آن تخصص نداریم، عادت می کردیم
فرهیختگان در صفحه اندیشه که صفحه ای ثابت و روزانه برای این حوزه است، یادداشت « یک اختلال فلسفی» با موضوع سندروم «داشتن پاسخی برای همه چیز» به قلم آنالی نوویتس، روزنامهنگار آمریکایی، با ترجمه زهرا سلیمانی اقدم را منتشر ساخته که در آن می خوانیم: « مهم نیست که موضوع گفتوگو چه باشد، به هر حال شما چیزی درباره آن میگویید، منظور من البته خود شما هستید. شما دورههای بسیاری از دروس تاریخ و علم را در دانشگاه گذراندهاید و آخرین اخبار را آن هم نه از یک منبع بلکه از بیش از چند منبع دنبال میکنید. از شما بسیار متشکرم. خب پس سوالی که مطرح شد چه بود؟ بحران اقتصادی منطقه یورو؟ مساله فاضلاب در رم باستان؟ سوالی درباره نگهداری زنبور عسل؟ بله شما یک پاسخ دارید. بنابر این شما از یکی از رایجترین مصیبتهای امروز جهان رنج میبرید که نام آن «سندروم پاسخگویی» است…. سندروم «داشتن پاسخی برای همه چیز» مصیبتی است که از تحصیلات بالا، حساسیت نشان دادن بیش از حد به جزئیات، وسواس زیاد و چرخیدن و کار زیاد با اینترنت به وجود میآید. این مشکل مثل آفت، دامنگیر افرادی است که دانش فنی بالا و تخصصی دارند. بدان معنا که آنها اغلب وقت روزانه خود را صرف توضیح دادن درباره چیزهایی به افرادی میکنند که هیچ ایده و نظری درباره آن ندارند. «سندروم پاسخگویی» یک اعتیاد وحشتناک است که با مسائل کوچک آغاز میشود…. سندروم پاسخگویی را میتوان بهعنوان یک مکانیسم دفاعی برای افرادی دانست که برایشان پدیدارشدن در دنیای واقعی و بیرون آمدن از محل گرم و راحتی که اطلاعات بسیار تخصصی برای آنها وجود دارد سخت است. جایی که شما در آنجا همه چیز را کاملا میدانید و به این خاطر مردم شما را بهعنوان خدای پاسخها ارج مینهند، چراکه شما در دنیای واقعی همه چیز را در مورد مکانیسمهای زیربنایی فرهنگ، اقتصاد و اهمیتشان نمیدانید…. درباره این کلمه خوب فکر کنید و آن را به خاطر بسپارید. هر روز صبح که از خواب بیدار میشوید این کلمه را با خود در آینه تمرین کنید. روزی چندین بار با خود تکرار کنید «نمیدانم». تیغ مناسب برای اصلاح چیست؟ نمیدانم. دلیل تاریخی اینکه چرا پارلمان یونان آشفته است چیست؟ نمیدانم. چگونه صحنه شاورما در فیلم «انتقامجویان» را فیلمبرداری کردهاند؟ نمیدانم یا هیچ ایدهای ندارم. چه چیز باعث تقسیم میتوز میشود؟ هیچ کس نمیداند، شما هم نمیدانید پس لطفا دهان خود را ببندید. هر چقدر شما به جای داشتن پاسخ برای همه چیز درباره آن سوال بپرسید زودتر به یک نابغه تبدیل میشوید.»
فرهیختگان در ستون «خبرنامه» صفحه اندیشه به دو خبر کوتاه پرداخته است:
هگل و پدیدارشناسی روح
به تازگی کتاب «هگل و پدیدارشناسی روح» اثر رابرت استرن از سوی انتشارات ققنوس منتشر شده است. نشست هفتگی شهر کتاب در روز سهشنبه ۲۹ اردیبهشت ساعت ۱۶:۳۰ به نقد و بررسی این کتاب اختصاص دارد که با حضور میثم سفیدخوش، سیدمسعود حسینی و محمدمهدی اردبیلی در مرکز فرهنگی شهر کتاب واقع در خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمد قصیر (بخارست)، نبش کوچه سوم برگزار میشود.
حکمت متعالیه و الگوی پیشرفت
نشست علمی «ظرفیتهای حکمت متعالیه جهت تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت سیاسی» با حضور صادق واعظزاده و احمد واعظی برگزار میشود. در این نشست ظرفیتهای حکمت متعالیه جهت تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت سیاسی در نشستی علمی با حوزه کارشناسان به بحث و بررسی گذاشته میشود. این نشست ساعت ۹:۴۵ پنجشنبه ۲۴ اردیبهشت در محل سالن همایش پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به نشانی قم، میدان شهدا، خیابان معلم برگزار شود.
در صفحه اندیشه همچنین این عنوان به چشم می آید:
«تعبیر یک رویا»، امروز سالروز لغو امتیاز انحصار توتون و تنباکو است؛ به قلم سجاد صداقت
فرهیختگان در صفحه «نمایشگاه» که در این روزهای بهار کتاب منتشر می کند، این عنوان را منتشر ساخته است:
وزیر ارشاد چه میخواند
خارجیها در تهران
کتاب قرضی
پرایدی پر از کتاب
تعطیلی و عذرخواهی
حاشیههایی بر نمایشگاه کتاب تهران/ وزیر واگذار میکند/داستان جمع کردن کتاب
گزارش «بوی کتاب به کام اردیبهشت»؛ گشتوگذاری در بیستوهشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ، به قلم محسن بوالحسنی/ ایستادن ابنبطوطه در غرفه آخر/ دیدار با سلبریتیها/لیلی و مجنون رومئو و ژولیت/جویس و رادیوی بامزه/ ناتمام با حسین منزوی/ بعد از سه سال چشمه
در این شماره روزنامه فرهیختگان همچنین این مطالب منتشر شده است:
آموزش مدیریت خشم به تهرانیها
کاظم جلالی، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس: امضای نماینده ناموس اوست
گزارش «مخالفت مجلس با پخش مواضع همه احزاب از صدا و سیما» به قلم معصومه معظمی
گزارش «تعطیلی یک گفتمان»، بررسی زمینههای توقیف مطبوعات در ایران و پیامدهای آن؛ به قلم الهام کاظمی
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در پیامی به همایش مشاوره و روانشناسی واحد مرودشت: اضطراب و افسردگی نتیجه زندگی صنعتی است
سیدطه هاشمی، معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی: معتقد به چندصدایی هستیم
«مخالفت رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر با حذف اعدام»، کاهش مجازات اعدام متهمان مواد مخدر در محاق
تیرباران اتوبوس شیعیان در پاکستان
زمینهچینی عربستان برای عملیات زمینی در یمن
یادداشت « ماجراجویی در عدن» به قلم مجتبی فتحی
یادداشت «احتمال الگوبرداری عربستان از اسرائیل» به قلم حسین کنعانیمقدم
رئیسجمهور عراق در دیدار با آیتالله هاشمیرفسنجانی: شما از چهرههایی هستید که مردم عراق به آنها افتخار میکنند
«در رویای رضایت دو طرفه»، گزارش تحلیلی فرهیختگان از مخمصه اوباما در تنظیم رابطه با ایران و اعراب به قلم محمدرضا احمدینیا
ادبیات مسئولان کشور در برابر سعودی ها روز به روز تند تر می شود
شرق در صفحه ۱ سخنان رئیس قوه قضائیه در جلسه دیروز مسئولان عالی قضائی را با عنوان «نیاز امروز به معارف اسلامی بیش از زمان بعثت است» را برجسته ساخته و با بیان تأکید وی بر کمتر نبودن جرم، جنایت، جهل، قتل و فساد و فحشای رایج در دنیای امروز از هزارو ۴٠٠ سال پیش، به این نکات اشاره کرده است:
– تجاوزها، قتل و غارتها و جاهلیت بشر امروز، کمتر از زمان بعثت پیامبر(ص) نیست و آخرین نمونه آن را اینک در یمن و از سوی رژیم سفاک سعودی شاهدیم.
– آنچه امروز در یمن رخ میدهد، متأسفانه نمونهای از وحشیگری و جهالت برخی ابنای بشر امروز است.
– سران رژیم سعودی روی جاهلیت هزارو ۴٠٠ سال پیش را سفید کردهاند.
– جنایت و کشتار مردان و زنان و کودکان بیدفاع، آنهم از طریق سلاحهای مخرب و بمبهای نامتعارف از سوی رژیمهای زور گو و استکباری، رویهای ظلمانی و رایج در دنیای امروز است.
– آیا امروز در جهان مدعی پیشرفت و توسعه، گسترش فساد و فحشا کمتر از قبل است؟ آیا با انبوهی از سایتها و مجلات و ماهوارههایی مواجه نیستیم که به ابتذال و فحشا و فساد خود، حتی افتخار میکنند؟
– خداوند متعال در زمانی که عرب جاهلی در بدترین وضعیت خود از حیث سقوط اخلاقی و انسانی و فساد و فحشا و زندهبهگورکردن دختران، پیامبری را از میان آنها برگزید که با تعلیم و تزکیه و مجاهدت فراوان، همین ملت غرق در ظلمت را به انسانهایی نورانی و متقّی و تسلیم در برابر امر الهی تبدیل کرد
– پیامبر اکرم(ص) از مردم عرب، ملتی ساخت که تقوا، اخلاق انسانی و تسلیمشدن در برابر حق و حقیقت، خصوصیت بارز آنها شد و از میانشان انسانهای نورانی، چون ابوذر غفاری برخاست و البته از میان ملتهای دیگر نیز سلمان فارسی رشد یافت که هرکدام نوری از انوار الهی شدند.
– پیامبر اسلام(ص) با شریعت و کتاب مهیمن خود که سرآمد همه شریعتها و کتابهای الهی است، مسیر روشن سیر الیالله را به بشریت نشان داد و این حادثه عظیم امکان رخدادن نداشت مگر اینکه پیامبر(ص) بتواند در باطن خود شرایط پذیرش معارف عمیق الهی را فراهم کند و آنچنان ارتقای تامی پیدا کند که بتواند با تلقی وحی، قرآن و معارف الهی تناسب یابد
تا چه حد پیش بینی های «سقوط آلسعود با اجرای حکم اعدام شیخ نمر» یا «وقوع فاجعهای در عربستان که عواقب آن گریبانگیر آلسعود میشود» محتمل است؟
شرق در خبری به نقل از تسنیم، نوشته آیتالله جوادی آملی با تأکید بر اینکه ملتهای بیدار جهان خواهان خلعسلاح آلسعود هستند،
گفته است: «در صورتی که آلسعود این عالم شیعی را به شهادت برساند سقوط خود را رقم میزند. فاجعهای در عربستان درحالوقوع است که عواقب آن گریبانگیر آلسعود میشود. در صورت انجام این اقدام از سوی آلسعود، دیگران نیز از این جنایت رنج میبرند؛ آنها حمایت این عالم شیعی در حمایت از شیعیان بحرین را یکی از دلایل محکومیت وی بیان کردهاند، این در حالی است که خودشان به یمن حمله کردهاند.»
آیا از پیوستهای فرهنگی کاغذی، آبی برای تعالی فرهنگ کشور گرم می شود؟
شرق در صفحه «آی تی» و زیر عنوان «تدوین پیوست فرهنگی اپراتورهای موبایل» نوشته: «براساس گزارش روابطعمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، تصویب این پروژه به استناد ماده ٢ قانون برنامه پنجساله ج.ا.ا. که وجود پیوست فرهنگی را برای طرحهای مهم الزامی دانسته، صورت گرفته است. هدف از انجام این پروژه، تهیه پیوست فرهنگی پروانه اپراتورهای موبایل باند پهن بهمنظور استفاده از فرصتهای فناوری جدید و بهحداقلرساندن تهدیدها و آسیبهای ناشی از این فناوری در عرصه فرهنگ کشور است. فناوری باند پهن بهعنوان یکی از زیرساختهای اصلی جوامع در قرن بیستویکم شناخته میشود. این فناوری، یک فناوری همهمنظوره (GPT) بوده و در تمامی عرصههای قابلتصور حوزه اجتماع، اقتصاد و فرهنگ حضور مییابد. تهیه پیوست فرهنگی برای این فناوری در راستای توسعه و تعالی فرهنگ کشور، استفاده از فرصتها و امکانات ناشی از این فناوری و کاهش تهدیدات و مخاطرات ناشی از آن برای فرهنگ این سرزمین است.
متاسفانه با دلایلی غیرقابل احصا به سمت توقیف دائمی مطبوعات حرکت کردهایم/طاقت محدود مسئولان یکی از دلایل توقیف روزنامه ها است/ چهار بهار منتهی به خزان بزرگ مطبوعات در ایران: دوران مشروطه، بعد از فرار رضاخان، ملیشدن صنعت نفت و انقلاب/تعطیلی روزنامه ها در این سالها، رابطه مسئولان و مطبوعات را تیرهتر کرده است
روزنامه شرق در صفحه «جامعه» به روایت برگزاری همایش زمینههای توقیف مطبوعات در ایران پرداخته و ذیل عنوان « تعطیلی رسانه، تعطیلی یک گفتمان» نوشته است: «…. انجمن علمی- دانشجویی روزنامهنگاری دانشگاه علامه طباطبایی، این همایش را در دو پنل برگزار کرد. در پنل اول که با موضوع زمینههای توقیف برگزار شد، دکتر باقرانصاری، استاد حقوق دانشگاه بهشتی و دکتر قدرتالله رحمانی، استاد حقوق دانشگاه علامه، به بیان نظرات خود پرداختند. همچنین در پنل دوم، علیاکبر قاضیزاده، مدرس ارتباطات و روزنامهنگار، دکترمجید رضاییان، استاد دانشگاه و سردبیر سابق روزنامه ایران و مهدی فضائلی، مدیرعامل سابق خبرگزاری فارس، پیامدهای توقیف را بررسی کردند.»
علی ایوبی در ادامه می نویسد: «در ابتدای این همایش و در پنل اول، دکتر قدرتالله رحمانی، با اشاره به اینکه «در رسانه با سه مرحله تأسیس، انتشار و در صورت تخلف، مرحله تعقیب مواجه هستیم»، گفت: «در مرحله اول اصل بر آزادی رسانه است و هر فرد حقیقی و حقوقی حق دارد یک رسانه ایجاد کند، در مرحله دوم که به نظر من از همه مراحل مهمتر است اصل بر آزادی انتشار است و فرد باید در مواجهه با توقیف و تعقیب مصونیت داشته باشد، در مرحله سوم هم در صورت تخلف، باید مرجعی قانونی برای رسیدگی با جنبه حمایت از رسانه وجود داشته باشد».رحمانی با تأکید بر این مسئله که «توقیف یک جنبه احتیاطی دارد و جهت پیشگیری از تکرار تخلف است»….
گفته: «در ماده ١٢ قانون مطبوعات اختیارات گستردهای به هیأت نظارت بر مطبوعات داده شده است و این هیأت با تشخیص موضوع میتواند توقیف کند، مثل آن چیزی که در مورد روزنامه «مردم امروز» و «زنان امروز» رخ داد. البته وقتی هیأت نظارت بر مطبوعات چنین اختیاری دارند باید با توجه به شرایط زمانی و مکانی و شرایط روز، برخورد کند و به این نکته توجه کنند که دیگر زمانه توقیف نیست و وقتی میتوانند، با اختیارات این ماده قانونی که میتواند توقیف کند یا نکند، از توقیفکردن استفاده نکنند»
در ادامه این پنل، دکتر باقرانصاری نویسنده کتاب «حقوق ارتباط جمعی» گفت: «قبل از حضور در این همایش، جمله «روزنامه… . توقیف شد» را در گوگل جستوجو کردم که ١٨ هزار مدخل در این مورد پیدا شد، برای من این سؤال پیش آمد که آیا در دنیا واقعا اینقدر توقیف وجود دارد؟ و کدام کشور شبیه ماست؟ به عنوان یک محقق، باعث شرمندگی من است که وقتی محققان خارجی میخواهند راجعبه توقیف صحبت کنند، ایران را مثال بزنند.» این استاد دانشگاه در بررسی سیر تاریخی روند توقیف، با اشاره به اینکه دو نوع توقیف «دائم» و «موقت» داریم، گفت: «توقیف موقت برای پیشگیری از تشدید وضعیت است، اما به نظر من در قانون مطبوعات ایران، اصلا تشدید وضعیت وجود ندارد، ولی توقیف صورت میگیرد. متأسفانه روند ما از توقیف موقت، از توقیف سه روز یا پنج روز به سمت توقیف دائم حرکت کرده است.» دکتر انصاری افزود: «نوع دوم، توقیف همان مرگ نشریه است و در این مدت، از توقیف موقت به سمت توقیفهای دائمی که مبنای قابلتوجیهی هم ندارد، حرکت کردهایم. در قوانین ما مواردی برای توقیف ذکر شده است، اما اگر به سیر تاریخی نگاه کنیم، از سه یا چهار مورد از دلایل توقیف، به سمت غیرقابل احصابودن موارد حرکت کردهایم. مسئول توقیف در زمان گذشته، دادستان بود و در موارد معدودی اختیار توقیف داشت و تصمیمگیر اصلی دادگاه بود که قابلتجدیدنظر هم بود، بعد از کودتای ٢٨ مرداد ٣٢، اختیارات دادستان بیشتر شد، از سال ١٣۶۴ هم مرجع توقیف، هیأت نظارت بر مطبوعات است که البته در کنار آن، دادستان و دادگاه هم کار خود را انجام میدهند». او افزود: «بیش از نیمی از توقیفها در ایران به دلیل نشر اکاذیب، تشویش اذهان عمومی و افترا است به این دلیل که روی مفهومی به نام «انتقاد» کار نکردهایم، مسئولان در صحبتهایشان از انواع انتقاد مانند انتقاد سازنده صحبت میکنند، ولی به نظر میرسد آنها انتقاد را «امربهمعروف» و «نصیحت» میدانند، اما انتقاد یک مقوله سیاسی است که باید از نظر حقوقی به آن پرداخته شود.» دکتر انصاری در پایان صحبتهایش گفت: «سیستم توقیف در ایران اینگونه است که صبر میکنند نشریهای، کاری را چند بار انجام دهد و یکباره میگویند به دلیل اصرار بر تخلف، نشریه توقیف است. این سؤال پیش میآید که اگر جرم بوده است، چرا همان موقع پیگیری نکردید و یکباره یادتان میافتد و انبوهی از تخلفات را برمیشمرید و توقیف میکنید؟ در قوانین ما گفته شده در صورت اصرار بر تخلف، نشریه توقیف شود و اصرار متخلف یعنی اصرار بعد از احراز تخلفات که به نظر من اصرار تخلف پس از احراز تخلف است نه اینکه چند نمونه را کنار هم بگذاریم و بعد بگوییم یک نشریه اصرار بر تخلف داشته که احتمالا بین آنها هم فاصله زمانی زیادی بوده است».
شرق در ادامه به گزارش پنل دوم پرداخته و نوشته است: «دکتر علیاکبر قاضیزاده، استاد روزنامهنگاری گفت: «تعطیلی رسانه و روزنامه، تعطیلی یک گفتمان است. هیچ آسیبی سختتر و اثرگذارتر از این نیست که صحبتهای افرادی که با هم تعامل و گفتمان دارند را قطع کرده و این تعامل اندیشهای را تعطیل کنند. از ابتدای تاریخ مطبوعات ایران تا به حال، ماجرای مطبوعات و انتشار آن با دو مشکل اساسی روبهرو بوده است؛ اول طاقت محدود مسئولان که در مقابل کمترین انتقاد و خردهگیری تصور میکنند زمین و آسمان به هم آمده و حیثیت آنها برباد رفته و باید قاطعانه با آن برخورد کنند و دومین مشکل ما روزنامهنگاران هستیم که حرفه خود را نمیشناسیم و براساس مبانی آن عمل نمیکنیم…. دکتر قاضیزاده گفت: «تا به حال شش فقره قانون مطبوعات داشتیم که الگوی همه آنها، همان قانون مطبوعات مجلس اول مشروطه بوده. که آن هم در فضایی نوشته شده که نگاه به مطبوعات نگاهی دشمنانه و خصمانه بوده است. این سوءتفاهم بین مطبوعات و مسئولان ادامه یافت و تعطیلی مطبوعات در این سالها هیچ کمکی به بهبود رابطه مسئولان و مطبوعات نکرده، بلکه آن را تیرهتر کرده است. او افزود: «گلایهای که امروز در مورد روزنامهنخواندن مردم میشود، یکی از میوههای تلخ این سوءتفاهم دوجانبه است و به همین دلیل، مطبوعات بهناچار بیرنگتر روی دکه میآیند و از آنسو وسایل کنترل مطبوعات مجهزتر، کاراتر و تقویتشدهتر میشود. توصیه من این است که هرچه در توان دارید به کار گیرید تا این مشکل حل شود، همه ایرانی هستیم و اشتباه است اگر فرض کنیم که باید یکدیگر را خنثی کنیم. با شناختی که از جامعه مطبوعاتی دارم، این را میگویم که به یاد ندارم هیچکدام از همکاران، وابسته به یک نیروی خارجی بوده یا از جایی امتیاز بگیرند تا مسئولی را بد جلوه دهند». این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه «همیشه دوران افزایش تعطیلی و توقیف مطبوعات زمانهایی بوده که مطبوعات رواج گرفته و جامعه امکانپذیرفتن نقش را به آنها داده است»، گفت: «در این زمینه تا به حال چهار دوره را تجربه کردهایم؛ دوران مشروطه، بعد از فرار رضاخان، ملیشدن صنعت نفت و انقلاب و نکته مهم تمام این دورهها این است که مطبوعات سعی کردند به نیابت از سایر نهادهای نداشته اجتماعی، نقش بپذیرند که این موضوع هم مسئولیت مطبوعات را بالا برد و هم انتظار مخاطبان را افزایش داد که امکان رویارویی مطبوعاتیها و مسئولان اجرائی را افزود و به سوءظن کشاند که دکتر معتمدنژاد تلاش زیادی برای نزدیککردن این دو قطب به یکدیگر کرد»….
آخرین سخنران این همایش دکتر مجید رضاییان، سردبیر سابق روزنامه ایران، بود. او در ابتدا با اشاره به اینکه «در واژه توقیف پنج مفهوم توقیف، تفتیش، سانسور، فشار که منتهی به خودسانسوری میشود و فیلتر خبری است، وجود دارد»، گفت: «سه مفهوم اول منتهی به تعطیلی نشریات با اراده و دو حالت آخر به تعطیلی نشریات به صورت غیرارادی میشود. اما توقیف اساسا از نظر حقوقی و غیرحقوقی به شکل ارادی صورت میگیرد و مصادیق توقیف تحت عنوان تشخیص از نگاه روزنامهنگاران محل مناقشه است.»
دکتر رضاییان گفت: «رسانه یک هویت دارد و هویت آن، آزادی بیان است و این آزادی در تمام قوانین بالادستی تصریح و تعریف و حدود آن در قوانین پاییندستی تشریح و تکمیل میشود. زمانی که آزادی بیان را در چارچوب قانون پذیرفتیم، بعد از آن بسیاری از مسائل حل میشود.»
در این شماره روزنامه شرق همچنین این مطالب منتشر شده است:
هاشمیرفسنجانی: ملتی که کتاب ندارد، فرهنگ ندارد
رئیسجمهوری در کنفرانس خبری با فؤاد معصوم: امنیت عراق امنیت ایران است
یادداشت « رسالت توجه به خواست و نیاز مردم» به قلم علیاکبر گلقندشتی، پژوهشگر
یادداشت « بهارانه فرهنگ و هنر » به قلم احمدمسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران
گزارش «به دماغ سیاستمداران دقت کنید»، نگاهی به دروغهای سیاسی؛ به قلم فاطمه عسگریآزاد
یادداشت « دروغ مصلحتآمیز به ز راست فتنهانگیز» به قلم امانالله قراییمقدم، جامعهشناس و استاد دانشگاه
یادداشت « دروغ؛ بیمارى اخلاقى جامعه امروز» به قلم سیدحسن موسویچلک، جامعهشناس و مددکار اجتماعی
یادداشت « دروغ خوبه، چه جورش؟» به قلم گیتی صفرزاده
یادداشت « در یمن چه میگذرد» با ترجمه شهرام زرندار
گزارش بزرگترین دروغگوهای تاریخ؛ «دروغ میگویم؛ پس هستم»
گزارشی از یک نمایشگاه و تضادهایش؛ «عکس شاعرِ چشمسبز دستبهدست نشد » به قلم عسل عباسیان
ایران: اجازه بازرسی کشتی حامل کمکها به یمن را نمیدهیم
آغاز آتشبس انسانی در یمن و نقض آن بعد از یک ساعت
مرگ جانشین البغدادی
اعدام وزیر دفاع کره شمالی با گلوله ضدهوایی
«تحرکات داعش در افغانستان ابعاد بینالمللی دارد »، گفتگو با احمد جاوید رئوف، عضو مجلس سنای افغانستان، با تنظیم فریبا پژوه
داعش در افغانستان، کمی دور از انتظار
یادداشت «داعش؛ مصیبت تازه » به قلم فردوس کاوش، روزنامهنگار افغان
دین آنلاین، روزنامه های «فرهیختگان» و «شرق» را با این عناوین اقتباسی مرور کرده است: «بهانه حبس و زجر امام کاظم(ع): تشویش اذهان امت پیامبر و قصد ریختن خون مسلمانان»، «جنگ در سوریه و یمن مسئلهای گریهآور است/تفکر غیرحکیمانه و جاهلانه سعودیها، مسبب جنایت در یمن است»، «کاش به گفتن «نمی دانم» برای چیزی که در آن تخصص نداریم، عادت می کردیم»، «تا چه حد پیش بینی های «سقوط آلسعود با اجرای حکم اعدام شیخ نمر» یا «وقوع فاجعهای در عربستان که عواقب آن گریبانگیر آلسعود میشود» محتمل است؟»، «آیا از پیوستهای فرهنگی کاغذی، آبی برای تعالی فرهنگ کشور گرم می شود؟» و «متاسفانه با دلایلی غیرقابل احصا به سمت توقیف دائمی مطبوعات حرکت کردهایم/طاقت محدود مسئولان یکی از دلایل توقیف روزنامه ها است/ چهار بهار منتهی به خزان بزرگ مطبوعات در ایران: دوران مشروطه، بعد از فرار رضاخان، ملیشدن صنعت نفت و انقلاب/تعطیلی روزنامه ها در این سالها، رابطه مسئولان و مطبوعات را تیرهتر کرده است»بررسی مطبوعات/ پنجشنبه ۲۴ اردیبهشت