تأکید بر جنبههای حکمی و عرفانی؛ راهکار لاریجانی برای نیل به همزیستی مسالمتآمیز
دکتر لاریجانی معتقد است، آنچه تشیع را دین زنده ای کرده است، ارتباط با مقام متعالی است از طریق انسان کامل است. او با تاکید بر جنبه های حکمی و عرفانی برای یافتن نقاط مشترک میان ادیان، زندگی و مهمترین رکن دین را، همزیستی مسالمتآمیز دانست. این موضوع به مطالعات ادیان و دانشگاهی دراینباره ضرورت میبخشد.
دکتر علی لاریجانی امروز میهمان دانشگاه ادیان و مذاهب بود. رئیس مجلس شورای اسلامی با ابراز خرسندی از حضور در دانشگاه ادیان و مذاهب، سخنرانی اش را با این جملۀ معروف هانری کربن درباره تشیع آغاز کرد: در بین مذاهب اسلامی، مذهب تشیع توانست مدل زندهای از دین ارائه کند. وی در ادامه گفت: بعد از رسالت، ارتباط با مقام متعالی از طریق انسان کامل که در ولایت نهفته است، همیشه برقرار بوده است.
اگر هانری کربن زنده بود، قطعاً از تشکیل چنین دانشگاهی خرسند میشد
وی افزود: اگر هانری کربن زنده بود، قطعاً از تشکیل چنین دانشگاهی خرسند میشد. او همیشه دغدغهاش همین بود که بتواند ادیان مختلف را معرفی کند و وقت زیادی هم برای تفکر اسلامی گذاشت.
وجود چنین دانشگاهی در جهان امروز ضروری است
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: وجود دانشگاهی که ادیان و مذاهب در آن به خوبی مطالعه شوند در جهان امروز ضروری بود که خوشبختانه چنین دانشگاهی در حوزه علمیه قم شکل گرفته تا رجال و دانشمندان دینی بتوانند در آن به صورت دقیق سایر ادیان و مذاهب را مورد بررسی قرار دهند.
وی تنازع بین ادیان و مذاهب را ناشی از جهل و نشناختن مکاتب دانست و گفت: درگیریهای به وجود آمده در منطقه ناشی از همین جهل و تعصبهای جاهلانه است. بنابراین باید افکار را به هم نزدیک کرد و با شناخت کامل نسبت به مسائل داوری کرد.
مهمترین رکن تفکر دینی همزیستی مسالمت آمیز است
رئیس قوه مقننه در ادامه گفت: گفتوگوی ادیان و مذاهب از گذشته امری ضروری بوده است و بلوغ عقلانی به وجود آمده نباید دلیلی بر عدم انجام گفتوگوها باشد. باید افکار ادیان و مذاهب به یکدیگر نزدیک شوند. مهمترین رکن یک تفکر دینی این است که مردم به چه سمتی هدایت میشوند و باید اشتراکات را مورد توجه قرار داده و اصل و اساس را بر پایه همزیستی مسالمت آمیز قرار داد نه تفرقه.
تقریب به ادیان باید با نگاه عقلانی همراه باشد
دکتر لاریجانی با تأکید بر این که تقریب به ادیان باید با نگاه عقلانی همراه باشد، یادآور شد: باید این نکته را مورد توجه قرار دهیم که همه ادیان نگاه و گرایشی عرفانی دارند و اگر علاوه بر مسائل عقلانی به عرفانها نیز توجه داشته باشیم نتایج مطلوبی عاید ما خواهد شد.
وی در ادامه گفت: ادیان در دنیا جمیعت عظیمی را زیرپوشش خود قرار داده و نقاط اشتراک بسیاری دارند و این ظرفیت نباید مورد بیتوجهی قرار گیرد. برای همزیستی مسالمتآمیز نیاز به مطالعاتی برای شناخت حوزه ادیان و مذاهب است و گفتوگوی ادیان باید جنبه زنده پیدا کند و از این طریق میتوان وجه مشترکات فراوانی یافت و همه فرق اسلامی در اصول و فروع ضروری مشترک هستند، اما اکنون نزاع بین مذاهب اسلامی بسیار زیاد است که از درون شبکههای تلویزیونی جنگ و جدال به وجود آمده است.
داعش بر پایه جنگ افروزی شکل گرفته
رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: با نگاهی به این وضعیت در مییابیم که تحقیق و پژوهش و مطالعه در ارتباط با ادیان و مذاهب از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی تصریح کرد: امروز وضعیت منطقه موجب شده است که انرژیهای بسیاری از کشورهای اسلامی هدر برود و سود این وضعیت را آمریکا و اسرائیل میبرند.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه داعش بر پایه جنگ افروزی شکل گرفته و ممکن است که سران آنها هدایت شده باشند خاطرنشان کرد: البته بدنه آنها عقایدی دارند و این مسئله نشان میدهد که باید کاری جدی و علمی انجام شود.
همزیستی مسالمتآمیز بین ادیان، متن زندگی است
وی در ادامه گفت: متن زندگی آن است که تا جایی که میتوانیم همزیستی مسالمتآمیز بین ادیان وجود داشته باشد و برای این که روشی عملی را بتوانیم ایجاد کنیم، باید اصولی وضع شوند و اولین نکته در این زمینه آن است که اگر تقرب ما به ادیان دیگر، عقلانی باشد، میتوانیم به خواستههای مد نظر دست یابیم.
میزان تقرب به عقلانیت باید محور گفت و گوی ادیان قرار گیرد
نابسامانیهایی در حوزههای اجتماعی وجود دارد که خلأ آن با فکر معنوی و دینی میتواند پر شود و خلأهای روانی به وجود میآید که آرامش روحی در سایه فکر معنوی و اخلاقی شکل میگیرد. اگر ادیانی که نجات دهنده بشریت هستند و کمال آنها در تفکر اسلامی تبلور پیدا کرده است، تقرب به دین را عمومیتر کنند و از زبانهای مختلف استفاده نمایند، خلأهای به وجود آمده برطرف میشود.
نماینده مردم قم در مجلس شورا اسلامی همچنین از تلاشهای صورت گرفته در دانشگاه ادیان و مذاهب قدردانی کرد و در پایان افزود: امیدواریم در آینده ثمرات این دانشگاه را در ایران و جهان شاهد باشیم.
مراسم جشن وحدت در سایه میلاد رحمت به همراه مراسم فارغالتحصیلی شماری از دانشآموختگان دانشگاه ادیان و مذاهب با حضور دکتر لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و سرکار خانم دکتر فریده مصطفوی فرزند بنیانگذار انقلاب اسلامی روز پنجشنبه ۱۸ دیماه برگزار شد.
دکتر لاریجانی معتقد است، آنچه تشیع را دین زنده ای کرده است، ارتباط با مقام متعالی است از طریق انسان کامل است. او با تاکید بر جنبه های حکمی و عرفانی برای یافتن نقاط مشترک میان ادیان، زندگی و مهمترین رکن دین را، همزیستی مسالمتآمیز دانست. این موضوع به مطالعات ادیان و دانشگاهی دراینباره ضرورت میبخشد.