آماری از نرخ دینداری در ایران

فروغی: حق نداریم در مورد دینداری جامعه براساس مشاهدات محدود و شخصی قضاوت کنیم و آن را مبنای سیاست‌گذاری و مدیریت فرهنگی قرار دهیم. قضاوت‌ درباۀ دینداری، نیازمند سنجه‌های معتبر است.

داوری و دینداری
سید‌علیرضا فروغی مدیرکل دفتر پژوهش‌های کاربردی سازمان تبلیغات اسلامی در گردهمایی روحانیون، مبلغان و ائمه جماعات مساجد و مراکز فرهنگی دو شهرستان اهواز و کارون، در‌باره پژوهش‌های اجتماعی در حوزه دینداری در کشور گزارشی ارائه داد و بحث قضاوت و داوری دینداری را یکی از مباحث مهم امروز خواند. وی گفت: برای اینکه بتوانیم در این مورد داوری کنیم نیازمند ملاک و مقیاس ‌دقیقی هستیم تا قضاوت ما متقن و معتبر باشد. نیازمندیم با تکیه بر پژوهش‌های معتبری که مبتنی بر مقیاس‌ها و سنجه‌های دقیق هستند درباره دینداری قضاوت کنیم.

دینداری از دلایل وقوع انقلاب اسلامی
فروغی با بیان این‌که «یکی از مسائلی که در جامعه ما محل قضاوت است، دینداری است» در ادامه به ارائه گزارشی از پیمایش‌های اجتماعی انجام شده در حوزه رفتارهای دینی در باب نماز، روزه و مناسک جمعی مثل رفتن به مسجد و نماز جماعت در چهار دهه اخیر پرداخت و گفت: اولین پیمایش اجتماعی توسط مرحوم دکتر اسدی در سال ۵۳ انجام شد که در آن ۱۴ سؤال درباره حوزه دینداری مطرح شد که داده‌های آن سطح بالای دینداری در ایران را نشان داد. این سطح بالای دینداری از دلایل وقوع انقلاب اسلامی در کشور ما محسوب می‌شود.

سطح دینداری از سال ۵۳ تا ۹۳ تغییر چندانی نکرده است
مدیرکل دفتر پژوهش‌های کاربردی سازمان تبلیغات اسلامی از پیمایش‌های ملی دیگری که پس از انقلاب در حوزه گرایش‌های فرهنگی و اجتماعی در کشور انجام شده است، گزارشی ارائه داد و گفت: داده‌های به دست آمده در رابطه با انجام واجبات فردی و فرائض دینی در سال‌های اخیر نشانگر این است که سطح دینداری در جامعه نسبت به سطح دینداری به دست آمده در نخستین پیمایش، تغییر چندانی نکرده و همچنان نرخ دینداری در کشورمان، نرخ بالا و قابل توجهی است.

سنجش وضعیت دینداری، نیازمند مقیاس‌های دقیق و معتبر
وی اظهار کرد: ما حق نداریم در مورد دینداری جامعه بر اساس مشاهدات محدود و شخصی قضاوت کنیم و آن را مبنای سیاست‌گذاری و مدیریت فرهنگی قرار دهیم. زمانی که قضاوت ما قرار است مبنای عملکرد و مدیریت فرهنگی دینی قرار گیرد باید احتیاط کرد. ما برای سنجش وضعیت دینداری نیازمند مقیاس و سنجه دقیق و معتبری هستیم که این سنجه می‌تواند به استناد پژوهش‌هایی باشد که در طول زمان اجرا شده‌اند. سازمان تبلیغات اسلامی در سال ۹۴ پیمایش دیگری اجرا خواهد کرد.

فروغی: حق نداریم در مورد دینداری جامعه براساس مشاهدات محدود و شخصی قضاوت کنیم و آن را مبنای سیاست‌گذاری و مدیریت فرهنگی قرار دهیم. قضاوت‌ درباۀ دینداری، نیازمند سنجه‌های معتبر است.

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.