فرای در ایران خانه داشته باشد اما جای قبر، نه!
«ریچارد فرای» در مصاحبه با تلویزیون ایران در زمان دولت احمدی نژاد گفته بود: «شما اگر در ایران متولد شدهاید من تمام عمرم را در ایران بودهام.» این جمله فرای علاقه وافر او را به ایران نشان میدهد که حالا پس از دو هفته از مرگ این ایرانشناس برجسته امریکایی در بوستون امریکا، وصیتش به تدفین در ایران در روزهای گذشته بحثبرانگیز شده است. فرای وصیت کرده بود که در اصفهان و در حاشیه زایندهرود به خاک سپرده شود.
برخی از شخصیتهای سیاسی مانند احمد سالک نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی و امام جمعه این شهر گفتهاند او جاسوس سیا بوده است و نباید جسدش به ایران بیاید. همسر ریچارد فرای، اما، این اتهامها را رد کرده و گفته است جاسوسی فرای تنها علیه آلمان نازی بوده است.
ریچارد فرای» در دوره ریاستجمهوری احمدینژاد به ایران آمد و مورد استقبال رسمی رئیسجمهور قرار گرفت و حتی احمدی نژاد به احترام وی یک خانه اختصاصی در کنار زایندهرود به او بخشید.
از قضا در آن دوره صدا و سیمای ملی با او مصاحبه اختصاصی ترتیب داد و از شخصیت والا و ارزشمند او گزارش ویژه تهیه کرد. اما حالا که دارفانی را وداع گفته است و بنا به علاقهاش به خاک ایران وصیت کرده که در اصفهان به خاک سپرده شود، برخی جریانهای مخالف دولت تدبیر و امید پا به میدان اعتراضض نهادهاند تا مبادا دولت به او جای قبر دهد!
حال باید دید جریانهای سیاسی که اینچنین بر همه چیز حتی فرهنگ اظهار تسلط میکنند و خرده میگیرند در سالی که عزم ملی میطلبد تا غبار از فرهنگ ایران و اسلامی بزدایند چه اندازه میتوانند بر هژمونی خود بنازند و همه چیز را مقهور گفتمان خود کنند؟
فرای در تحقیقات خود نشان داده است که فرهنگ ایران بعد از اسلام باقی ماند و توانست سبب نشر اسلام در دیگر بلاد شود.
فرای در حالی جان سپرد که در حال تحقیق بر روی پروژهای بود تا نشان دهد چگونه بنیانگذاران و قانونگذاران امریکا از بزرگان ایران مانند کوروش الهام گرفتهاند.
حالا سید کاظم موسوی بجنوردی، رئیس مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی و وصی این دانشمند ایران دوست، در نامهای خطاب به رئیس جمهور خواستار جلوگیری و ممانعت از حرکتهای فریبکارانه و دروغپردازان شد و تقاضا کرد که رئیس جمهور در صدور مجوز ورود پیکر پروفسور فرای تعجیل نماند.
وی در این نامه با اشاره به اینکه مشارالیه بزرگترین ایرانشناس جهان بوده است و فعالیت او در این زمینه چنان بود که مرحوم دهخدا به او لقب ایراندوست داده بود، آورده است: وقتی روابط ایران و امریکا بسیار پر تنش بود وی به هنگام دریافت جایزه بنیاد افشار فریاد برآورد که من کاری ندارم که دیگران چه میگویند ولی من میگویم «زنده باد ایران». این در هنگامی بود که بوش رئیسجمهور سابق امریکا اعلام کرده بود که ایران محور شرارت است.
وصی فرای در این نامه نوشته است: راستی چرا باید در کشور ما جریانهایی به وجود آید که دوستان ایران را ناراحت و دشمنان ایران را خوشحال کند؟ اگر اجازه خاکسپاری به پیکر پاک این ایرانشناس برجسته داده نشود باعث ایجاد بدبینی نسبت به کشور ما و نظام جمهوری اسلامی ایران میشود و بیش از همه موجب خشنودی ضدانقلاب خارج و تندروهای امریکائی میشود. اجازه ندهید که تعداد اندکی که شاید دچار خبط دماغ باشند منافع ملی ما را نادیده بگیرند و همصدا با دشمنان جمهوری اسلامی ایران نظرات شخصیشان را در سیاست دولت تدبیر و امید که میلیونها ایرانی در حمایت از آن همصدا هستند و هیچگاه شما را تنها نخواهند گذاشت پیش ببرند.
موسوی بجنوردی تأکید کرده است: مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهشهای ایرانی و اسلامی) که مهمترین و بزرگترین مرکز پژوهشی ـ فرهنگی جهان اسلام است و مخصوصاً اینجانب که وصی آن شادروان هستم بر خود فرض دانسته که پیکر پروفسور ریچارد فرای را تحویل بگیرد و با احترام و تشریفاتی که شایسته این عزیز از دست رفته است در کنار زایندهرود اصفهان به خاک بسپارد. همچنین، مرکز دائرهالمعارف تعهد میکند که برای او مقبره کوچکی با ظرایف هنری بسازد و سپس بزرگداشتی در مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی در تهران برای او بگیرد و اساتید برجستهای که برخیشان شاگرد این شادروان عزیزند و عضو شورای عالی علمی مرکز مزبورند در ستایش و معرفی مراتب علمی پروفسور ریچارد فرای سخنرانی کنند. سپس ترتیبی داده شده که بخش ایرانشناسی مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی یک جلد کتاب یادمان ویژه پروفسور ریچارد فرای فراهم و منتشر سازد.
او در پایان نامه خود آورده است: دوست عزیز و رئیسجمهور گرامی باید از حرکتهای فریبکارانه و دروغپردازان ممانعت فرمایید. تقاضای اینجانب تعجیل در صدور مجوز ورود پیکر پروفسور فرای است. از عنایت و توجهی که میفرمایید سپاسگزارم.
«ریچارد فرای» در مصاحبه با تلویزیون ایران در زمان دولت احمدی نژاد گفته بود: «شما اگر در ایران متولد شدهاید من تمام عمرم را در ایران بودهام.» این جمله فرای علاقه وافر او را به ایران نشان میدهد که حالا پس از دو هفته از مرگ این ایرانشناس برجسته امریکایی در بوستون امریکا، وصیتش به تدفین در ایران در روزهای گذشته بحثبرانگیز شده است. فرای وصیت کرده بود که در اصفهان و در حاشیه زایندهرود به خاک سپرده شود.
خب برندش توی خونه اش دفن کنند که احمدی نژاد بهش بخشیده