افراطیون از عوام گرایی به عوام سواری رسیدند؟
جریان افراطی با استفاده از بخشهای مهمی از صداوسیما، دهها خبرگزاری و سایت پرهزینه و چندین روزنامه که همگی از بیت المال تامین میشود، قصد دارد به نام مردم و ارزشها به سوءاستفاده و سواری گرفتن بپردازد و هنوز تلاش میکند پیام انتخابات گذشته را نشنیده بگیرد
در سالهای اخیر و بویژه از آغاز دولت احمدی نژاد، بحث پوپولیسم یا عوام گرایی در میان نخبگان سیاسی کشور به صورت جدی مطرح گردید و مورد انتقادات فراوانی قرار گرفت.
سیاستهای پوپولیستی احمدی نژاد که از سخن گفتن به زبان مردم کوچه و بازار و استفاده از واژگانی نظیر" اون ممه رو لولو برد"، "اونقدر قطعنامه بدهید تا قطعنامه دانتان پاره شود" یا "مرده شور خودتان و میز مذاکره تان را ببرد" و رفتارهای پوپولیستی یعنی دامن زدن به موج نامه نگاری به رئیسجمهور و دریافت دهها میلیون نامه در سفرهای استانی که گاه از جمعیت استان نیز بیشتر میشد گرفته تا سیاستهای اقتصادی پوپولیستی یعنی نابود کردن سیستم بانکی و ایجاد سونامی نقدینگی با طرح بنگاههای زودبازده و پرداخت یارانههای نقدی را در برمی گرفت، تا دیپلماسی پوپولیستی یعنی سرمایهگذاری سنگین بر آمریکای لاتین و لغزخوانی بیدلیل در برابر قدرتهای بینالمللی که به تحریمها و انزوای کشور منجر شد.
اما گرچه یک روی سیاستهای پوپولیستی عدم توجه به ایجابها و مصلحتهای کارشناسی وعلمی بود که از سوی نخبگان تشخیص داده میشد اما روی دیگر آن دست کم این بود که مردم عادی و فاقد تحصیلات و دانش خاص که کمتر به پیامدهای و عواقب این سخنان و اقدامات توجه میکردند، از این نوع حرکتها لذت میبردند و در واقع عمدتا این طیف حامیان اجتماعی احمدی نژاد را تشکیل میدادند که البته پس از چند سال و به خصوص در دوسال پایانی دولت احمدی نژاد که عواقب آن اقدامات و سیاستها مشخص شد، حتی همین عوام نیز با سیاستهای پوپولیستی مخالف شدند و به شدت بدنه اجتماعی حامی احمدی نژاد ریزش کرد.
اما اکنون و پس از پیام روشن انتخابات 24 خرداد در رد سیاستهای پوپولیستی از سوی مردم، افراطیون به جای آنکه در جهت اصلاح خود قدم بردارند، گام را به عقب نهاده و میخواهند از عوام گرایی به عوام سواری برسند.
عوام گرایی این است که صاحبان قدرت با استفاده از ادبیات و سیاستهای مورد پسند عوام، حمایت اجتماعی در لایههای پایینتر جامعه به جهت تحصیلات و سطح آگاهی را بدست آورند و حمایت عوام را در برابر انتقادات نخبگان قرار دهند.
اما عوام سواری که این روزها از سوی جریان افراطی کشور در حال اجراست و احتمالا در آینده پیش رو تقویت خواهد شد، حتی به اندازه ادبیات و سیاستهای مورد پسند عوام نیز حاضر نیست به آنها امتیاز بدهد، و میخواهد تنها از تابلوی عوام برای زدن حرفهای خود استفاده کند.
در واقع جریان افراطی مواضع نخ نما و بدون منطق خود را که اگر به صورت رسمی در محافل کارشناسی و دانشگاهی مطرح شود، با واکنش منطقی و محکم نخبگان و کارشناسان مواجه شده و بیاساس بودن آن اثبات میشود را از زبان مردم عادی مطرح میکند.
براین اساس شیوه سنتی نگارش مواضع مورد نظر توسط اطاق به اصطلاح فکر جریان افراطی و سپس القای این مواضع از زبان مردم عادی و صنوف مختلف، امری است که بیش از گذشته در رسانه ملی و سایر رسانههای تحت سلطه جریان افراطی دیده میشود.
جالبتر آنکه جریان افراطی، هر انتقادی به این شیوه غیراخلاقی و غیرحرفهای را توهین به مردم قلمداد میکند و به این پرسش پاسخ نمیدهد که در کدام کشور توسعه یافته و دارای آزادیهای قابل قبول سیاسی و اجتماعی، مسایل کارشناسی را از طریق پخش نظرات سازماندهی شده یک جریان سیاسی از زبان مردم عادی به پیش میبرند؟
در حالی که این اقدام بدترین نوع توهین به مردم است و اگر سران افراطیون به مردم اجازه اظهار نظر آزادنه را بدهند، متوجه خواهند شد که سطح شعور و آگاهی بسیاری از مردم عادی که دارای شغلها و تحصیلات معمولی هستند، به آن اندازه رسیده است که مصلحت خود را تشخیص دهند و اتفاقا به همین دلیل همین مردم عادی در جریان انتخابات اخیر و با وجود رقابت نابرابر و غیرمنصفانهای که جریان افراطی با بهره گیری از تمامی امکانات موجود از قبیل صداوسیما و امکانات دولتی و بیت المال انجام داد، جریان اعتدال با اعتماد همین مردم توانست به گونهای پیروزی را به دست آورد که آرای کاندیدای جریان اعتدال حدود 5 برابر نماد جریان افراطی بود.
تجربه تاریخی نیز نشان میدهد که مردم ایران همواره منشی عزت مندانه داشتهاند و اگر رجال سیاسی با آنها از سر احترام و توجه به نظرات و خواسته هایشان وارد شده اند، از آنها حمایت کردهاند. اما اگر مردم احساس کنند جریانی میخواهد از آنها سواری بگیرد و به نام مردم منافع خود را تامین کند، آن گونه او را به زمین میزنند که دیگر یارای برخاستن نداشته باشد.
اکنون نیز که نیاز جریان افراطی با استفاده از بخشهای مهمی از صداوسیما، دهها خبرگزاری و سایت پرهزینه و چندین روزنامه که همگی از بیت المال تامین میشود، قصد دارد به نام مردم و ارزشها به سوءاستفاده و سواری گرفتن بپردازد و هنوز تلاش میکند پیام انتخابات گذشته را نشنیده بگیرد، باید توجه کند که عاقبت این شیوه، با سر به زمین خوردن است و بهتر است به جای سوء استفاده از نام مردم، مواضع خود را به صورت شفاف از زبان خود یا حداکثر نمایندگانی که با رای حداقلی و در غیاب رقبای واقعی به مجلس فرستاده است، اعلام نماید تا مردم نیز در انتخابات آینده مجلس نسبت به تعیین نمایندگان خود تصمیم بگیرند.
منبع: جمهوری اسلامی
جریان افراطی با استفاده از بخشهای مهمی از صداوسیما، دهها خبرگزاری و سایت پرهزینه و چندین روزنامه که همگی از بیت المال تامین میشود، قصد دارد به نام مردم و ارزشها به سوءاستفاده و سواری گرفتن بپردازد و هنوز تلاش میکند پیام انتخابات گذشته را نشنیده بگیردفواد صادقی