انتشار ارزش‌ها و نگرش های اقلیت‌های دینی ایران 

کتاب ارزش‌ها و نگرش های اقلیت‌های دینی ایران نوشته هوشنگ نایبی و محمدحسن آغاز مشتمل بر فصول هفت گانه منتشر شد.

ه گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب “ارزش‌ها و نگرش های اقلیت‌های دینی ایران” نوشته هوشنگ نایبی و محمدحسن آغاز با همکاری پژوهشکده باقرالعلوم(ع) در شمارگان هزار نسخه منتشر شد.
بنابر این گزارش، این کتاب دستاورد پژوهشی طرحی در پژوهشکده ارتباطات فرهنگی بین الملل پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات است که توسط هوشنگ نایبی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران، و محمدحسن آغاز انجام شده است؛ ناظر علمی این پژوهش سیدمجتبی رضوی طوسی و ارزیاب آن عباس کشاورز شکری بوده است.

این کتاب در پی آن است که مشخص کند اقلیت‏های دینی در ایران از لحاظ فرهنگی و اجتماعی در چه جایگاهی قرار دارند و خود را در چه جایگاهی می‏بینند تا بتوان به روش بهتری به سیاست‏گذاری‏های مناسب برای همزیستی مسالمت‏آمیز اقلیت‏ها با اکثریت و تحکیم همبستگی ملی پرداخت.

این کتاب در هفت فصل تدوین شده است؛ فصل یکم به طرح سؤال اصلی این کتاب، اهداف و اهمیت آن اختصاص دارد. در فصل دوم مبانی روش‏شناسی (روش پژوهش، روش گردآوری داده‏ها، جامعۀ آماری، روش نمونه‏گیری و تعریف عملیاتی متغیرها) مطرح شده است. در فصل سوم وضعیت فرهنگی و اجتماعی زرتشتیان ؛ در فصل چهارم وضعیت فرهنگی و اجتماعی ارامنه، در فصل پنجم وضعیت فرهنگی و اجتماعی آشوریان و در فصل ششم وضعیت فرهنگی و اجتماعی کلیمیان مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است.

همچنین، فصل هفتم هم به مقایسۀ وضعیت فرهنگی و اجتماعی اقلیت‏های دینی اختصاص دارد. با توجه به دستور دین مبین اسلام در رعایت حرمت و حفظ مودت با اهل کتاب و همچنین با عنایت به اصول متعدد قانون اساسی، این کتاب در پی آن است که مشخص کند منویات و مقاصد مدنظر قانون دربارۀ اقلیت‏های دینی در ایران تا چه حد رعایت شده و این اقلیت‏ها به لحاظ فرهنگی و اجتماعی در چه جایگاهی قرار دارند و خود را در چه جایگاهی می‏بینند. به عبارت دیگر، سؤال و مسئلۀ اصلی نوشتار حاضر این است که وضعیت اجتماعی و فرهنگی اقلیت‏های دینی ایران چگونه است؟ همچنین هدف این کتاب سنجش و توصیف وضعیت فرهنگی و اجتماعی اقلیت‏های دینی ایران و مقایسۀ آنها با یکدیگر است.
بررسی های انجام شده دراین کتاب نشان می‌دهد در کل وضعیت فرهنگی و اجتماعی هر چهار اقلیت دینی زرتشتیان، ارامنه، آشوریان و کلیمیان بسیار نزدیک به هم است و تفاوت‏های اندکی بین آنها وجود دارد. از دیگر نتایج این تحقیق می توان به این موارد اشاره کرد:
– آشوریان بیش از همه به مطالعۀ روزنامه و مجله می‏پردازند و زرتشتیان و کلیمیان کمتر. در عوض کلیمیان بیش از همه کتاب غیردرسی می‏خوانند و ارامنه کمتر از همه.
– بیشتر اقلیت‏های دینی از وضع سلامتی و محلۀ سکونت و میزان‏ آزادی ‏مذهبی ‏اقلیت‏ها راضی‏اند، اما از وضع مالی خود و وضعیت اقتصادی کشور چندان راضی نیستند. در کل رضایتمندی از ابعاد گوناگون زندگی و احساس خوشبختی در ارامنه از همه بیشتر و در آشوریان از همه کمتر است.
– گرایش به تعامل با هم‏کیشان، هم‏کیش بودن دوستان، همکاران یا همسایگان ‏یا دادوستد اقتصادی در بین زرتشتیان از همه بیشتر و در بین کلیمیان از همه کمتر است.
– گرایش به ملیت که مبین افتخار کردن به ایرانی‌ بودن خود و تمایل نداشتن به ترک ایران است، در بین زرتشتیان بیشتر و در بین ارامنه و کلیمیان کمتر است. – کلیمیان بیش از همه عملکرد دولت را در ایجاد امنیت در جامعه، افزایش رفاه مردم، حفظ ارزش‏های دینی و اخلاقی و حمایت از آزادی اقلیت‏های دینی موفقیت‏آمیز می‏بینند و ارامنه کمتر از همه.

شایان ذکر است، کتاب «ارزش‌ها و نگرش های اقلیت‌های دینی ایران» با قیمت شش هزار تومان وارد بازار نشر شده است. علاقه‌مندان به دریافت این کتاب می‌توانند به پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات مراجعه کرده یا با تلفن 88919176 تماس بگیرند.

 
کتاب ارزش‌ها و نگرش های اقلیت‌های دینی ایران نوشته هوشنگ نایبی و محمدحسن آغاز مشتمل بر فصول هفت گانه منتشر شد.

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.