کتاب «زنان جسور» ظاهری فمینیستی دارد

کتاب «زنان جسور» گوشه‌های مختصری از زندگی زنان مشهور و پر تلاش تاریخ را به تصویر می‌کشد و آن بخش مهم زندگی آنان را تعریف می‌کند که به شهرتشان دامن زده است.

کتاب «زنان جسور» گوشه‌هایی از زندگی زنان شجاع و پرتلاش تاریخ را به تصویر می‌کشد. این کتاب نوشته مشترک هیلاری کلینتون و چلسی کلینتون است که با ترجمه علی‌اکبر عبدالرشیدی از سوی نشر گویا منتشر شده است.

اینکه گفته می‌شود زنان مشهور، اشاره به زنانی است که نویسندگان کتاب آنان را مشهور دانسته و برگزیده‌اند. شاید زنان برجسته‌ دیگری هم در تاریخ بوده و هستند که می‌توانند در کنار این فهرست و شاید به جای بعضی از آن‌ها مطرح شوند.

این کتاب پس از مقدمه به نخستین الهام، پیشروان آموزش، مدافعان زمین، مخترعان و کاشفان، شفادهندگان، ورزشکاران، فعالات، صلح سازان، قصه‌گویان، رهبران منتخب، پیشگامان و قهرمانان حقوق بشر پرداخته و گوشه‌هایی از زندگی زنان شجاع و پرتلاش تاریخ را بازگو کرده است. چنانکه خود نویسنده بر این باور است سخت است خبرها را بخوانیم و از زنان جسور و شجاع جهان قدردان نباشیم. این حکایت همیشه تاریخ بوده که امروزه هم یک حقیقت است.

تالیف این کتاب ظاهرا تلاشی است از سوی بانوی اول، وزیر خارجه اسبق و نامزد مبارزات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2016 تا بر اهمیت توجه به رفتارهای رئیس جمهور کنونی آمریکا و همراهانش تاکید شود.

این توجه و تاکید طبعا بر مخالفت و مغایرت بینش خانواده کلینتون و دوستانشان در حزب دموکرات آمریکا با جمهوری‌خواهان متکی است.

کتاب پیش از هر چیز یک مجموعه غنی از قصه است. قصه آدم‌های گرفتار و سختی کشیده‌ای که با تلاش و کوشش و باوجود عقب‌ماندگی‌ها، بی‌پولی، دشواری‌های فرهنگی، اجتماعی و خانوادگی موفق شده‌اند و تاریخ را به نفع خود و اندیشه‌هاشان تغییر داده‌اند. روش نگارش و اسلوب نوشتن قصه‌ها مبتنی بر قصه‌های کوتاه و جذاب و از این نظر خواندنی است.

اما کتاب پیش از آنکه زنان جسور را معرفی کند شرایط نامناسب و سختی را ترسیم می‌کند که این زنان در آن رشد کرده و با جسارت سعی در تغییر آن به نفع مردم جامعه‌شان داشته‌اند.

در این کتاب به عقب‌ماندگی‌ها در حوزه رعایت موازین حقوق مدنی و حقوق بشر در گذشته و حال جهان و از جمله در جامعه دیروز و حتی امروز آمریکا برمی‌خوریم.

کتاب این نارسایی‌ها را که معمولا در جای دیگری بیان نمی‌شود شرح می‌دهد. به نظر نویسندگان همه مشکلاتی که در جوامع بشری وجود داشته و دارد و برخی زنان و البته مردانی که در این کتاب به آن‌ها اشاره نشده به رفع آن‌ها اقدام کرده‌اند مشکلات و موانعی ساخته دست بشر و خودخواهی‌های انسان بوده و هیچ ریشه ماندگاری نداشته و ندارد. در نظر نویسندگان پیشرفت‌های علمی، عقلی و فنی راه را برای بسیاری از تغییرات در الگوهای زندگی انسان‌ها باز کرده است.

در این کتاب به نقش مهاجران در رفع مشکلات جامعه آمرکا نیز اشاره شده است. مهاجران گاه با کار و تلاش، گاه با استفاده از باورهای ایمانی و اعتقادی و زمانی با توکل به قدرت‌های پیگیری و تلاشی که ذاتا داشته‌اند با مبارزه با سفیدپوستان آمریکایی به رفع نابرابری‌ها و بی‌عدالتی‌ها کمک کرده‌اند.

شاید این اعتراف به این دلیل صورت می‌گیرد که نویسندگان با سیاست‌های مهاجرتی رئیس‌جمهور جمهوری‌خواه کنونی خود مخالفند و الا این اعتراف مهمی است که کمتر بیان می‌شود.

کتاب در عین حال لایه‌های پنهان و ناگفته‌ای از نابسامانی‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آمریکا را به تصویر می‌کشد که به جز شرح فعالیت‌های فعالات اجتماعی و حقوق مدنی قابل بیان نبوده است.

بدین ترتیب و با آشنا شدن با دلیل فعالیت‌های مهاجران، فعالات حقوق مدنی، اجتماعی و فرهنگی در آمریکا، می‌توان جامعه آمریکا را در لایه‌های عمیق‌تر اجتماعی بهتر و بیشتر شناخت.

کتاب ظاهری فمینیستی دارد اما تفوق‌طلبی زنانه در آن جدی نیست. خواننده می‌تواند کتاب را از منظر شناخت ابداعات، ابتکارات، خلاقیت‌ها و تلاش زنان بخواند کاری که قبل از این در مورد مردان بسیار شده است و کسی روا ندانسته آن را منظر تفوق طلبی و برتری‌خواهی مردانه ببیند.

شخصیت‌های برگزیده در این کتاب محدود به کشور و سرزمین خاصی نیستند اما حضور آمریکاییان چه سیاه‌پوست و رنگین‌پوست و چه سفید در این جمع پررنگ است.

شاید یکی از دلایلش آشنایی بیشتر نویسندگان با زنان سرزمین خودشان بوده است. حضور زنانی از آمریکای لاتین، آفریقا، آسیا، یا خاورمیانه در زمره زنان جسور و برجسته تاریخ مورد نظر نویسندگان حائز اهمیت است. نقسیم‌بندی موضوعی و حوزه فعالیت‌های سیاسی، علمی، فرهنگی و ورزشی زنان جسور هم مهم است.

البته موضوعات محدود است. یعنی موضوعات و زمینه‌هایی وجود دارد که می‌توان به آن پرداخت که در این کتاب پرداخته نشده است اما شاید نقلی نباشد. نویسندگان دیگر می‌توانند به زمینه‌های از قلم افتاده در این کتاب بپردازند و آن را کامل کنند.

در پشت جلد کتاب می‌خوانیم: «کتاب زنان جسور برای جوانان الهام‌بخش است و شاید دختران جوان بتوانند با خواندنش توانایی‌های انسانی خود را بیابند و در خلق فرصت‌ها و ابتکارها، با برخی از شخصیت‌های این کتاب همذات‌پنداری کنند. کتاب قبل از هر چیز مجموعه‌ای غنی از قصه است. قصه‌ آدم‌های گرفتار و سختی کشیده‌ای که با تلاش و کوشش و با وجود عقب‌ماندگی، بی‌پولی، دشواری‌های فرهنگی، اجتماعی و خانوادگی تاریخ را به نفع خود و اندیشه‌هایشان تغییر داده‌اند.

کتاب قبل از آنکه زنان جسور را معرفی کند، شرایط نامناسب و سختی را ترسیم می‌کند که این زنان در آن رشد کرده و با جسارت سعی در تغییر آن به نفع مردم جامعه‌شان داشته‌اند.

با مطالعه‌ این کتاب، از عقب‌ماندگی‌های جهان و حتی امریکا، در حوزه رعایت موازین حقوق مدنی و حقوق بشر آگاه می‌شویم؛ عقب‌ماندگی‌هایی که از گذشته تا به امروز همچنان گریبانگیر جوامع بشری است.

همچنین نویسندگان این اثر به نقش مهاجران در رفع مشکلات جامعه‌ی امریکا نیز اشاره کرده‌اند. مهاجران گاه با کار و تلاش، گاه با استفاده از باورهای ایمانی و اعتقادی و زمانی با توکل به قدرت پیگیری و تلاشی که ذاتاً داشته‌اند به رفع نابرابری‌ها و بی‌عدالتی‌ها کمک کرده‌اند.

شناخت ابداعات، ابتکارات، خلاقیت‌ها و تلاش زنان نیز در زنان جسور، برای خواننده‌ آن خواندنی است.»

کتاب «زنان جسور» نوشته مشترک هیلاری کلینتون و چلسی کلینتون با ترجمه علی‌اکبر عبدالرشیدی در 616 صفحه، شمارگان 300 نسخه و قیمت 90 هزار تومان از سوی نشر گویا منتشر شده است.

منبع خبرگزاری ایبنا
مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.