آسیبشناسی جوامع خاورمیانه با خوانش دوباره آرای «نجیب محفوظ»
شرق در آخرین شماره این هفته به شرح درگیری یکی از تأثیرگذارترین نویسندگان جهان عرب با بنیادگرایان مصری پرداخته و پیش نویس سند نحوه اداره دولت خودخوانده داعش را مرور نموده است. گزارشی از آمار بالای اعدام در عربستان سعودی و یادداشت یکی از نمایندگان اسبق مجلس در خصوص انتساب نابجای خشونت به اسلام از دیگر مطالب منتخب این روزنامه است.
روزنامه شرق در صفحه 20 یادداشت «داعشیان؛ جاهلان به سیره پیامبر» به قلم حسین انصاریراد را به چاپ رسانده و ضمن اشاره به اینکه گروه هایی همچون داعش و بوکوحرام خودشان را عین اسلام و عین دین میدانند، آنان را کافری واقعی توصیف نموده است.
وی اسلام را براساس آنچه از قرآن و سیره عملی پیامبر(ص) برداشت میشود، دین صلح، مدارا، محبت، تحمل، منطق و گفتوگو خوانده و می نویسد: «دینی که پیامبرش هزارو ۴٠٠ سال پیش که زبان همگان زبان قتلعام و خشونت بود، زبان و بیانی محبتآمیز داشت، چگونه امروز میتواند منادی ظلم و خشونت شده باشد؟ ظلم و خشونت گروههای افراطی اسلامگرا نظیر داعش نه بهخاطر دین و اسلام که بهخاطر جهل نسبت به قرآن و سیره پیامبر است. این روزها که در آستانه سالروز رحلت پیامبر اسلام(ص) هستیم، باید از کسانی که شایستگی، اهلیت و علم به قرآن و سیره رسول اکرم دارند، دعوت کنیم از اسلام بگویند و این کار ممکن نمیشود مگر اینکه همه ما سخنان و رفتارهای درشت نسبت به مسلمان و غیرمسلمان را کنار بگذاریم و محبت و مدارا را در همه حوزههای زندگی پیش بگیریم.»
آسیبشناسی جوامع خاورمیانه با خوانش دوباره آرای «نجیب محفوظ»
شرق در صفحه 8 یادداشت نوژن اعتضادالسلطنه با عنوان «پیکار نجیب علیه بنیادگرایی با سلاح قلم» را به مناسبت زادروز «نجیب محفوظ» به چاپ رسانده و با توصیف وی به عنوان «تأثیرگذارترین نویسنده جهان عرب» به شرح مختصری از اندیشه و زندگی اجتماعی وی پرداخته است.
نگارنده در این نوشتار، از صدور فتوای مرگ و سوءقصد بنیادگرایان به جان «محفوظ» در سال ١٩٩۴ میلادی یاد کرده و دلیل آن را خشم این گروه از واکاوی جامعه مصر توسط این رماننویس مصری دانسته است.
محفوظ که با «سیدقطب»، پدر بنیادگرایی مصر در تاریخ معاصر، آشنایی داشت، در رمانی که نیمهشرححالی از زندگی اوست، چهرهای بسیاری منفی از سیدقطب عرضه کرده است…. و تحولات امروز خاورمیانه نشانهای از دوراندیشی نگاه محفوظ در تشخیص شرایط اجتماعی و سیاسی زمانه خود است. او در رمان «الکرنک»به حکومتی پلیسی اشاره میکند که نمونههای متعدد آن را میتوان در خاورمیانه دید. شاید خوانش دوباره آرای محفوظ بتواند به آسیبشناسی بهتر جوامع خاورمیانه بینجامد؛ جوامعی که هنوز هم از استبداد سیاسی، بنیادگرایی و تقابل و عدم همزیستی رنج میبرند.
داعش آمده است که بماند
این روزنامه در صفحه 8 به انعکاس پیش نویس سند نحوه اداره دولت خودخوانده داعش در روزنامه «گاردین» پرداخته و زیر عنوان «افسون خونین دولتسازی» به سازوکار این گروه برای مدیریت اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، نظامی و سیاسی خود اشاره نموده است.
پیشنویس ٢۴صفحهای مذکور که با عنوان «اصول اداره دولت اسلامی» و ذیل ١٠ سرفصل تنظیم شده، درابتدا با مروری کوتاه بر تاریخ خلافت و روند طیشده تا پیش از تشکیل خلافت مدنظر داعش، مدیران تربیتشده را نقطه انفصال داعش از دیگر گروههای مشابه و برگبرنده این سازمان تروریستی در حفظ حیات آتی خود دانسته و تأکید کرده هیچگاه نباید از نقش شایستگیها، مهارتها و تجربیات و همچنین انتقال دانشهای مدیریتی و اجرائی به نسل آتی این سازمان غافل ماند.
در ادامه این گزارش به تقسیم نیروهای داعش در سه حوزه مذهبی، اجتماعی و نظامی اشاره شده و از «اردوگاههای آمادهسازی ابتدایی»، «اردوگاههای آمادهسازی کودکان» و «اردوگاههای مکمل سالیانه» یاد شده است.
اعدام درمانی در مُلک خادم الحرمین
روزنامه شرق در صفحه 8 گزارشی از اعدام های صورت گرفته در عربستان سعودی در سال جاری میلادی را منتشر ساخته و با اشاره به حکم جنجالی «رائف بداوی» وبلاگنویس سعودی به اتهام توهین به اسلام در ژانویه2014، از قول سازمان عفو بینالملل، این احکام اعدام را «بیسابقه» توصیف کرده است.
این گزارش از قول یگ پژوهشگر سازمان دیدهبان حقوقبشر، احساس بیثباتی در منطقه را ترغیب کننده رهبران به بروز قاطعیت بیشتر دانسته و از شیعیان به عنوان یکی از گروههای درگیر با این مساله یاد نموده است.
دیگر عناوین برگزیده «شرق» امروز:
یادداشت «تبیین سیره اهل بیت در محرم و صفر» به قلم علیاکبر گلقندشتی، پژوهشگر
گزارش «بازیافت به جای زبالهدان تاریخ »، گزارشی از سومین نشست انجمن علمی گروه تاریخ با حضور ابراهیم توفیق و محمدامین قانعیراد /تنظیم کننده: لیلا ابراهیمیان
دادستان کل کشور: جاهلیت مدرن امپراتوری رسانهای دارد./ برخیها متأسفانه به مغرب زمین نگاه ارادت دارند.
منع ورود مسلمانان به آمریکا/ دونالد ترامپ، نامزد حزب «جمهوریخواه» آمریکا، در پی حمله مرگبار «کالیفرنیا»، خواستار توقف «کامل» ورود مسلمانان به آمریکا شده است.
پسلرزههای حمله داعش به پاریس / اوجگرفتن احزاب دست راستی و افراطی در فرانسه یکی از تبعات حملات گروههای تندرو و افراطی و در رأس آنها داعش به این کشور است. نتیجه نخستین دور از انتخابات منطقهای فرانسه این است که حزب جبهه ملی به رهبری خانم مارین لوپن توانسته در بسیاری از مناطق و شهرها دست بالا را بگیرد و برای پیروزی نهایی خط ونشان بکشد. حزب جبهه ملی از احزاب راستگرا و البته افراطی فرانسه به شمار میآید. اگر آنها برنده نهایی این انتخابات باشند، مهاجران روزهای سختتری پیشرو خواهند داشت./ عکسEPA
شرق در آخرین شماره این هفته به شرح درگیری یکی از تأثیرگذارترین نویسندگان جهان عرب با بنیادگرایان مصری پرداخته و پیش نویس سند نحوه اداره دولت خودخوانده داعش را مرور نموده است. گزارشی از آمار بالای اعدام در عربستان سعودی و یادداشت یکی از نمایندگان اسبق مجلس در خصوص انتساب نابجای خشونت به اسلام از دیگر مطالب منتخب این روزنامه است.مرور مطبوعات/چهارشنبه 18 آذر/ روزنامه شرق