اسلام، گوشه گیری را تایید نمی کند

اسلام انسان‌های گوشه‌گیر و به دو از اجتماع را تأئید نمی‌کند و بلکه مسئولیت‌ها و تعهّدهای اجتماعی و دینی را در کنار تعهدهای فردی و روحی و باطنی مورد تأکید قرار می‌دهد.

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین رمضانی مدیر مرکز اسلامی هامبورگ در جمع مسلمانان این شهر اظهار داشت: تردیدی نیست که معنویت دینی با عقلانیت توأم است و به هیچ عنوان نمی‌توان آنها را از هم جدا دانست. در حقیقت عقلانیت دینی، پشتوانه فکری معنویت است که باعث می‌شود مسیر معنویت، مسیری اعتدالی بوده و از هر نوع افراط و تفریط مصون و محفوظ باشد.

 

وی ادامه داد: از جمله اموری که در سلوک معنوی انسانها نقش مهمی دارد، توجه به اختیار و اراده آدمی در رشد و بالندگی اوست. از اینرو نباید آزادی انسان در فعل و یا ترک کارها را نادیده گرفت؛ زیرا انسان با تصمیم خود می‌تواند هرکاری را انجام ‌دهد و یا ترک کند و اینگونه نیست کسی او را مجبور به کاری نماید. از سوی دیگر انسان به واسطه این گزینش اختیاری میتواند به ارزش معنویت خود بیافزاید و رشد و بالندگی بیشتر خود را فراهم نماید.

 

جبرگرایی، مانع معنویت حقیقی است

 

امام جمعه هامبورگ با بیان اینکه انسان با پذیرش حق و باورهایی چون مبدأ و معاد بر معنویت خود می‌افزاید اظهار داشت: با این توضیح جبرگرایی، یک حکم غیرعقلانی است و قطعاً چنین باوری نه تنها در توسعه معنویت انسان کارساز نخواهد بود، بلکه مانع معنویت حقیقی نیز خواهد شد؛ زیرا اگر انسان در انجام کارهای خوب مجبور باشد؛ هیچگاه نتیجه چنین کاری، توسعه باورها و ایمان نخواهد بود. لذا به نحو اختصار می‌توان ادعا نمود که پیوند عقلانیت و معنویت یک پیوند عمیق و ناگسستنی است و هیچکدام بدون دیگری به کمال خود نخواهد رسید.

 

انسان عقل‌گرا، معنویت محور خواهد بود

 

وی خاطر نشان کرد: بدون شک انسان عقل‌گرا، معنویت محور خواهد بود؛ چه اینکه انسان معنویت‌گرا، عقل محور است. این مطلب از نکته‌های بسیار مهمّی است که توجه به آن، زمینه رشد در دو بعدی عقل و معنی را فراهم خواهد ساخت. از امور دیگری که در تحقق، تقویت و توسعه معنویت نقش دارد، عمل‌گرایی است؛ حال این عمل چه فردی باشد و چه اجتماعی. در واقع با چنین نگاهی شریعت و احکام عملی دین جایگاه خاص خود را خواهند داشت.

 

حجت الاسلام والمسلمین رمضانی گفت: گرچه برخی درصدد هستند، معنویت و حتی عرفان و اخلاق بدون شریعت را ترویج دهند ــ چه اینکه در تلاشند معنویت بدون دین را تبلیغ نمایند ولی اگر به حقیقت معنویت توجه شود و تصور صحیحی از آن به دست آید، به راحتی می‌توان داوری کرد که رسیدن به معنویتِ پایدار و سعادت بخش، بدون شریعت ممکن نیست.

 

مصلحان عالم بیشترین پایبندی به شرع را داشتند

 

وی با تاکید بر اینکه مطالعه زندگی پاکان و مصلحان عالم بیانگر ضرورت پایبندی به دستورات دینی است گفت: آنان خود، بیشترین پایبندی را به احکام عملی دین داشته اند. به عنوان مثال پیامبراکرم(ص) در تقیّد عملی به واجبات و مستحبات و ترک حرام و مکروه بیشترین تلاش را داشتند؛ به گونه‌ای که بر اساس نقل تاریخی و ادّله عقلی از آن وجود مبارک هیچ عمل خلافی ذکر نشده است. ایشان با مدیریتی را که نسبت به زمان داشتند، بخشی از عمر خود را به اعمال فردی ( از جمله انجام واجبات الهی و ذکر و دعا و تهجّد و شب زنده‌داری ) اختصاص می‌دادند و بخشی را به امور اجتماعی ‌پرداخته و به رسالت تبلیغی خود عمل می‌کردند. لذا هم مدیریت بر خلوت خود با خدایش داشت و هم با حضور اجتماعی خود، هدایت و رهبری جامعه اسلامی را عهده دار بود.

 

اسلام، گوشه گیری را تایید نمی کند

 

مدیر مرکز اسلامی هامبورگ بیان داشت: البته هیچکدام از این تلاش‌ها منافات با معنویت وی نداشت و بلکه در توسعه و تقویت معنویت کارساز بود. کسانی که جمع میان این دو را ممکن نمی‌دانند، به طور قطع شناخت جامع نسبت به دین ندارند، زیرا اسلام انسان‌های گوشه‌گیر و به دو از اجتماع را تأئید نمی‌کند و بلکه مسئولیت‌ها و تعهّدهای اجتماعی و دینی را در کنار تعهدهای فردی و روحی و باطنی مورد تأکید قرار می‌دهد.

 

وی افزود: از منظر اسلام در جامعه‌ای که در تامین امور معیشتی خود دچار اختلال باشد و امور دنیایی مردم بی‌سامان باشد، از دینداری و معنویت هم خیلی خبری نیست. چه اینکه در روایات ما آمده است «من لا معاش له لا معاد له» و یا در تعبیر دیگر آمده است« کادَ الفَقرُ أن یَکُونَ کُفرًا ». در حقیقت اگر دنیای مردم خراب و نابسامان باشد، آخرت آنان هم همینطور خواهد بود و لذا اسلام تاکید می‌کند که باید دنیای افراد جامعه سامان یابد تا بستری برای رشد، کمال، ترقّی و تعالی فراهم گردد.

 

 

حکومت دینی باید بستر بندگی را فراهم کند

 

حجت الاسلام والمسلمین رمضانی خاطر نشان کرد: حکومت بر پایه دین نیز باید چنین بستری را فراهم سازد تا انسانها خود را در مسیرکمال قرار دهند و به سوی بندگی حرکت نمایند. ارزش حکومت دینی به خاطر همین است که بر اساس عدالت، چنین زمینه‌ای را برای تک تک افراد جامعه فراهم سازد؛ چراکه برای حکومت دینی، هیچ ارزشی وجود ندارد مگر زمانیکه عدالت در جامعه حکمفرما گردد. بر اساس تحقق عدالت هر فردی به سهم خود از ثروت جامعه خواهد رسید و در جامعه‌ امنیت حکم فرما خواهد بود. دراین صورت افراد جامعه به بندگی حق خواهند پرداخت و معنویت جامعه را فرا خواهد گرفت. در چنین جامعه‌ای، حس مسئولیت پذیری و خدمت به مردم و رفع مشکلات، نهادینه خواهد شد و این از مهم‌ترین آثار معنویت در بخش اجتماعی است که در جای خود به آن اشاره خواهد شد.

 

 

عملگرایی هیچ منافاتی با معنویت ندارد

 

وی در پایان بیان خود گفت: پایبندی به عمل در دو بخش فردی و اجتماعی، هیچ منافاتی با معنویت ندارد؛ بلکه بستر تحقق معنویت بیشتر جامعه را فراهم خواهد ساخت و به همین جهت عبودیت و بندگی خدا، نه اینکه منافاتی با معنویت ندارد، بلکه برای رسیدن به حقیقت معنویت، ضرورت دارد.
اسلام انسان‌های گوشه‌گیر و به دو از اجتماع را تأئید نمی‌کند و بلکه مسئولیت‌ها و تعهّدهای اجتماعی و دینی را در کنار تعهدهای فردی و روحی و باطنی مورد تأکید قرار می‌دهد.مدیر مرکز اسلامی هامبورگ:

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.