برنامه زمانی اوانجلیست‌ها برای پایان تاریخ

طرح کلی هریک از ادیان برای پایان جهان را در لابلای آموزه‌ها و کلمات عالمان آن دین می‌توان یافت. گرچه مشابهت‌های بسیاری در میان انواع انگاره‌های آخرالزمانی مکاتب مختلف می‌توان یافت، ولی نقاط اختلاف نیز بسیار گسترده است، تا آنجا که حتی در میان عالمان فرقه‌ای خاص از یک دین با فرقهٔ دیگر تفاوت عمده دیده می‌شود.

«آیا شما به دنبال یک جدول زمانی از پایان تاریخ هستید؟ گرچه ما نمی‌توانیم تاریخ زمانی خاصی برای حوادث بعدی ارائه کنیم، ولی مطمئناً برخی از اجزاء دنباله حوادث پایان تاریخ در عصر حاضر و تاکنون محقق شده است… کتاب مقدس همهٔ این وقایع را پیشگویی کرده است… ما معتقدیم همهٔ این وقایع پیشگویی شده در طول عمر ما برآورده می‌شود. رویدادهای مهمی در سراسر جهان در حال رخ دادن است و مطمئن باشید همهٔ پیشگویی‌های کتاب مقدس به زودی برآورده می‌شود.»

این‌ها بخشی از مطالب صفحات متعدد اینترنتی است که در قالب تفسیر کتاب مقدس مسیحیان منتشر می‌شود. اما به راستی هدف از ارائهٔ برنامهٔ زمانی برای پایان جهان توسط این‌گونه مراکز تبلیغی مسیحی چیست؟

طرح کلی هریک از ادیان برای پایان جهان را در لابلای آموزه‌ها و کلمات عالمان آن دین می‌توان یافت. گرچه مشابهت‌های بسیاری در میان انواع انگاره‌های آخرالزمانی مکاتب مختلف می‌توان یافت، ولی نقاط اختلاف نیز بسیار گسترده است، تا آنجا که حتی در میان عالمان فرقه‌ای خاص از یک دین با فرقهٔ دیگر تفاوت عمده دیده می‌شود.

پایان تاریخ اوانجلیستی

نمونه‌ای از برنامه‌های زمانی نموداری رخدادهای آخرالزمان با نگاه اوانجلیستی

در این میان نگاه اوانجلیست‌ها -که در دایرهٔ مذهب پروتستان از مذاهب سه‌گانه مسیحیت قرار می‌گیرند- به موضوع آخرالزمان ویژه‌تر است چراکه در دیدگاه ایشان، کتاب مقدس پیشگویی‌های بسیاری در مورد آخرالزمان نموده و بسیاری از آنها هم در چند دهه اخیر محقق شده است!

فارغ از نوع تفسیر و برداشت منحصر به‌فرد این گروه از کتاب مقدس، تهیهٔ برنامه زمانی توسط برخی سران این گروه برای پایان تاریخ قابل تأمل و توجه است. این افراد با تطبیق وقایع دوران معاصر با تفسیرهای خود از کتاب مقدس درصدد اثبات برنامه زمانی خود نیز هستند که البته در بسیاری موارد نتیجه امری مضحک و تمسخرآمیز می‌شود.

از جمله برنامه‌های زمانی (Timeline) برای آخرالزمان، نمونه‌ای است که جان پرایس در انتهای کتاب خود با نام «پایان آمریکا» و در سال 2013 ارائه کرده است. سیر کامل برنامهٔ زمان‌بندی پایان جهان ازنظر پرایس مطابق ذیل می‌باشد: (استنادات نویسنده از کتاب مقدس در ذیل آمده است)

پایان تاریخ و آخرالزمان

نمونه‌ای از برنامه‌های زمانی نموداری رخدادهای آخرالزمان با نگاه اوانجلیستی

برنامهٔ زمانی آخرالزمان

1- 14 می 1948: تولد دوباره اسرائیل = جوانه زدن درخت انجیر.
انجیل متی باب 24 عبارات 32-34

2- حمایت آمریکا از اسرائیل از 1948 تا 1989 (رئیس‌جمهور ترومن تا ریگان).
سفر پیدایش باب 12 عبارت 3

3- فشار آمریکا به اسرائیل برای دست‌کشیدن از زمین‌های خود برخلاف گفته کتاب مقدس از سال 1989 تاکنون (رئیس‌جمهور بوش پدر تا اوباما).
حزقیال باب 48 عبارت 14 و یوئیل باب 3 عبارت 2

4- موافقت اسرائیل با اولین پیمان صلح آخرالزمانی – اسرائیل در آرامش.
حزقیال باب 38 عبارات 10 تا 14

5- حمله روسیه، ایران، لیبی و دیگر کشورها به اسرائیل – اسرائیل در جنگ.
حزقیال باب‌های 37 تا 39

6- دختر بابل (آمریکا) به اسرائیل خیانت می‌کند – شکست در پایبندی به توافق دفاع نظامی.
ارمیا باب 51 عبارت 35 و مراثی ارمیا باب 4 عبارت 17

7- دخالت خود خداوند در نجات اسرائیل – ایجاد شکست و اضمحلال در نیروها و کشورهای حمله‌کننده.
حزقیال باب 39 عبارت 6

8- نابودی دختر بابل (آمریکا).
ارمیا باب 51 عبارت 49 و باب 18 مکاشفات

9- تهدید کشورهای دیگر توسط جهادگرایان با شیوه تخریبی مشابه و تلاش ایشان برای تسخیر جهان برای الله.

10- ساخت معبد توسط اسرائیل.
حزقیال باب‌های 40 تا 44

11- ظهور رهبر مسلمانان به عنوان رهبر یک کشور اروپایی و سپس سه کشور و پس از آن ده کشور.
دانیال باب 2 و باب‌های 12 و 17 مکاشفات یوحنا

12- حاکم مسلمان اروپا (امپراطوری روم احیاشده) دومین پیمان صلح آخرالزمانی را با اسرائیل می‌بندد – آغاز 7 سال دوران رنج و محنت.
متی باب 24 عبارات 27 تا 31

13- خلسه پیش از دوران رنج و محنت (کتاب مقدس به یک خلسه اشاره می‌کند ولی علمای دینی در زمان آن اختلاف دارند و به سه دسته خلسه پیش، پس و در حین دوره رنج و محنت تقسیم می‌شوند).
انجیل یوحنا باب 14 عبارت 3 و رساله اول قرنتیان باب 15 عبارات 51 و 52

14- رهبر مسلمان اروپا سلطه خود را بر تمام جهان می‌گستراند و از مردم می‌خواهد او را بپرستند و تغییر مذهب دهند.
مکاشفات یوحنا باب 13 عبارت 16 و نیز باب 14 عبارات 9 و 11

15- رهبر مسلمان اروپا پیمان صلح با اسرائیل را می‌شکند، به معبد وارد شده و سنت قربانی هر روزه را متوقف می‌کند – دوران بزرگ رنج و محنت 3.5 ساله آغاز می‌شود (خلسه حین دوران رنج).
دانیال باب 9 عبارت 27 و باب 12 عبارت 11 و انجیل مرقس باب 13 عبارت 14 و انجیل متی باب 24 عبارت 15

16- خلسه پس از دوره رنج و پیش از خشم خدا.
رساله اول تسالونیکیان باب 4 عبارات 13 تا 17

17- خداوند خشم خود را بر جهان جاری می‌سازد.
مکاشفات باب 19 عبارت 21

18- بازگشت عیسی برای انتخاب وگرنه هیچ بشری نجات نخواهد یافت.
انجیل متی باب 24 عبارت 22

19- ضدمسیح و پیامبر دروغین برای 1000 سال زندانی خواهند شد.
مکاشفات یوحنا باب 19 عبارت 20

برنامه زمانی پایان تاریخ و آخرالزمان

نمونه‌ای از برنامه‌های زمانی تصویری رخدادهای آخرالزمان با نگاه اوانجلیستی

در زمینهٔ برنامه زمانی بالا -و دیگر برنامه‌های مشابه- نکات زیر قابل تأمل و توجه است:

تشکیل رژیم نامشروع اسرائیل در سال 1948 میلادی به باور غالب گروه‌های اوانجلیستی، تجلی پیشگویی‌های کتاب مقدس در 3000 سال قبل بوده و به‌عنوان شروع فرآیند رخدادهای آخرالزمانی نزد این گروه تلقی می‌شود.

ازنظر سران گروه‌های صهیونیسم مسیحی، هرگونه انتقاد و اعتراض به حرکت‌های دولت صهیونیستی اسرائیل ممنوع است چراکه اینان امت برگزیده‌اند و خداوند در پیمان خود با ابراهیم به ایشان عزت ابدی (؟!) داده است.

شاید ازنظر خوانندگان متن بالا، ارتباط میان آیات استناد داده‌شده از کتاب مقدس و رخداد معرفی‌شده، کمی نامأنوس و عجیب به نظر برسد ولی این شیوه تفسیر آیات که سابقه‌ای بیش از 100 سال در آمریکا دارد، از شخصیت‌های متقدمی همچون داربی و به‌ویژه اسکوفیلد به ارث رسیده است. لازم به ذکر است این شیوه تفسیر و ارتباط‌دهیِ عجیب عبارات کتاب مقدس در بین دیگر عالمان مسیحی مورد انتقاد شدید بوده است.

در لیست بالا تطبیقات بسیاری صورت گرفته و البته رخدادهای آینده -به زعم نویسنده- نیز آمده است. این شیوهٔ تطبیق‌گرایی که غالباً با واقع فاصله زیادی پیدا می‌کند، پیش از این بارها و بارها توسط دیگر سران صهیونیسم مسیحی مانند هال لیندسی و جان هاگی آزمایش و با گذشت زمان ابطال شده است.

نکته جالب در این برنامه‌های زمانی، تغییر چندباره به‌واسطه ظهور پدیده‌های جدید در سطح جهان است. مثلاً زمانی به‌واسطه تهدید قذافی، لیبی در پیشگویی‌ها مورد توجه بود و زمان دیگر شوروی (روسیه). اکنون نیز با ظهور گروه‌های تکفیری -که تعمداً از طرف غربی‌ها «جهادگرا» خوانده می‌شوند- این گروه‌ها در طرح آخرالزمانی گنجانده شده‌اند.

ظهور رهبری مسلمان و همراه‌کردن کشورهای اروپایی با خود برای جنگ با اسرائیل امری بدیع و تطبیقی نوین است که زمینه‌اش به پس از اتفاقات سال 2001 و رشد اسلام‌هراسی در غرب بازمی‌گردد و افرادی همچون ریچاردسون، شعیبات و دیگران در پی اثبات و تبلیغ گسترده آن هستند. نکته عجیب در این ایده اتحاد اسلامی-اروپایی است که به‌دلیل عدم امکان استناد به کتاب مقدس این نویسندگان بدان معتقد شده‌اند!

اختلاف گسترده‌ای میان مفسران اوانجلیستی کتاب مقدس در زمینه رخدادهای آخرالزمانی وجود دارد. (به‌عنوان مثال در زمینهٔ زمان دوران هفت ساله رنج و محنت که به سه دسته پیش، پس و همزمان با ظهور مسیح تقسیم می‌شوند) در عین حال نویسنده سعی کرده در تطبیق خود همهٔ صورت‌ها را پوشش دهد که قابل توجه است!

منبع سایت اندیشکده مطالعات یهود
مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.