اعراب خسته از فساد

براساس نتایج نظرسنجی «یوگاو»، اعراب فساد را مهم‌ترین معضل موجود در منطقه قلمداد می‌کنند. کارشناسان معتقدند فساد موجب تضعیف اقتصاد در منطقۀ «منا» (خاورمیانه و آفریقای شمالی) شده است.

به گزارش دین‌آنلاین، نظرسنجی «یوگاو» در هجده کشور از کشورهای منطقۀ خاورمیانه و آفریقای شمالی صورت گرفت. از 3079 شرکت‌کننده، 57% بر این باورند که معضل اصلی موجود در کشورشان فساد است و همین معضل علت اصلیِ بروز کشمکش در جهان عرب است.

کارشناسان نیز معتقدند فساد عامل اصلی ایجاد موج اعتراضات در منطقه است. بنا به اظهار «سازمان شفافیت بین‌الملل»، در دو ماه گذشته خشم مردم به خاطر وجود فساد و سوءمدیریت مالی در دولت‌ها، موجب درگرفتن اعتراضات گسترده در مصر، عراق و لبنان شده است.

عماد سلامی، دانشیار علوم سیاسی می‌گوید فساد سرمنشأ عدم مشروعیتی بود که در سال 2011 منجر به جنبش‌های اعتراضی موسوم به «بهار عربی» شد. سلامی معتقد است فساد پدیدۀ بسیار شایعی در منطقه است؛ این معضل ماحصل دولت‌های ضعیف و بی‌مسئولیتی است که نظارت و توازن سازمانی لازم را ندارند. او تونس و لبنان را نمونه‌هایی از کشورهای فاسد می‌داند که در آنها سیاستمداران شبکه‌های هزارفامیلی به راه انداخته‌اند.

مطالعۀ یوگاو نشان داد که مردمِ آن دسته از کشورهای عربی که با مشکلات اقتصادی دست به گریبانند بیش از بقیه نگران معضل فساد هستند‌. اما این حرف را نمی‌توان دربارۀ کشورهای نفت‌خیز زد، چراکه این کشورها می‌توانند هرگونه خسارتی را که فساد به آنها وارد می‌آورد به‌آسانی جبران سازند.

فساد زاییدۀ نبود مسئولیت‌پذیری سیاسی و اقتصادی در میان رهبران سیاسی و تجاری است. سوءاستفاده از قدرت برای نیل به منافع شخصی باعث شده بسیاری از کشورها ضعیف و ناکام شوند و مشکلات بزرگی گریبان بسیاری از مردم را بگیرد.

کشورهایی مثل لبنان و عراق با مشکلاتی مثل فرقه‌گرایی و قطبی‌شدگی سیاسی و مذهبی نیز مواجهند. اما خوشبختانه مردم این کشورها دیگر پی برده‌اند که فرقه‌گرایی صرفاً ابزاری در دستان صاحبان قدرت و ثروت است تا از آن طریق حواس مردم را از دشمنان اصلی خود یعنی سیاستمداران فاسد و رهبران اقتصادیِ عشرت‌طلب منحرف سازند.

مترجم: زهرا رحیمی

مطالب مرتبط
درج دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.